عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر كشور هفته گذشته براساس نظر رئیس جمهوری منشور گفت و گوی سیاسی را كه معاونت سیاسی این وزارتخانه تدوین كرده بود به استانداران ابلاغ كرد.
در این منشور با توجه به تحولات چشمگیر در جامعه ایران امروز و آغاز دهه چهارم انقلاب اسلامی و احساس نیاز بیش از پیش به نهادینه شدن فرهنگ گفت و گو، بویژه در بین جریان ها و تشكل ها و سلایق مختلف سیاسی و میان دولت و ملت بر انجام اقداماتی همچون تاسیس و تقویت خانه احزاب و خانه سازمان های مردم نهاد در استان ها و آسیب شناسی و اصلاح فرآیندهای محدودیت آفرین و رفع موانع فعالیت احزاب و تشكل های سیاسی و صنفی تاكید شده است.
تمهید ساز و كارهایی برای تعامل پایدار و موثر مدیریت عالی استان با اصحاب جراید و مطبوعات، صنوف، احزاب، تشكل ها و جریان های سیاسی قانونی و شناسنامه دار و دریافت نظرات آنها درباره تمشیت امور استان و طرح در مراجع قانونی تصمیم ساز و مساعدت برای انطباق قانونی فعالیت تشكل های مصرح در اصل بیست و ششم قانون اساسی از طریق برگزاری جلسات توجیهی و كارگاه های آموزش از دیگر موارد مورد تاكید در منشور گفت و گوی سیاسی است.
به مناسبت ابلاغ این منشور خبرگزاری جمهوری اسلامی استان فارس میزگردی تخصصی با حضور دو فعال سیاسی و حزبی اصولگرا و دو فعال سیاسی و حزبی اصلاح طلب برگزار كرد.
در میزگرد تخصصی ایرنا كه با حضور محمدرضا مشفقیان دبیر جامعه اسلامی مهندسین استان فارس، جمیله كریمی دبیر جمعیت زنان مسلمان نواندیش استان فارس، محمدعلی چوبینی معاون سیاسی حزب موتلفه اسلامی استان فارس و محمدعلی مختاری فعال سیاسی و حزبی اصلاح طلب برگزار شد، حاضران ابلاغ این منشور را گامی مثبت برای حركت در مسیر توسعه كشور دانستند.
این فعالان حزبی در این میزگرد تخصصی تاكید كردند كه جریان های سیاسی در كشور باید در چارچوب منافع ملی و با هدف توسعه كشور در بخش های مختلف با یكدیگر گفت و گو داشته باشند.
همچنین در این میزگرد تخصصی بر عزم جدی دولت و همكاری تمام احزاب سیاسی برای اجرایی شدن منشور گفت وگوی سیاسی تاكید و به برخی موانع و آسیب های موجود در نظام حزبی كشور پرداخته شد.
**آسیب شناسی در بین احزاب لازمه تحقق منشور گفت وگوی سیاسی
دبیر جامعه اسلامی مهندسین استان فارس در این میزگرد تخصصی، تدوین و ابلاغ منشور گفت وگوی سیاسی را اقدامی بسیار خوب دانست و گفت: برای تحقق این موضوع ابتدا باید بین احزاب یك آسیب شناسی صورت بگیرد و مسایل انطباقی و وصلتمان مكتوب شود و سپس راهكار برای حل آن پیدا كنیم.
محمدرضا مشفقیان افزود: اعتقادها در كنار هم نمی توانند یكی شوند اما می توانند در كنار هم تعامل و همزیستی داشته باشند مشروط به اینكه اصول را تحت الشعاع قرار ندهد، اصول ما قانون اساسی و اصل ولایت مطلقه فقیه است.
وی ادامه داد:ممكن است در شعار این مساله رعایت شود اما در برخی عملكردها این مساله لحاظ نمی شود، تا زمانی كه اختلافات خود را مكتوب و به همدیگر عنوان نكنیم و برای حل این ها راهی پیدا نكنیم نمی توانیم با یكدیگر تعامل داشته باشیم؛ البته اشكال نگیرید با یكدیگر اختلاف داریم، انشاءالله این اختلاف مبارك است.
دبیر جامعه اسلامی مهندسین استان فارس در ادامه بحث احزاب در نظام جمهوری اسلامی ایران را یك ضرورت دانست و گفت: احزاب به این دلیل ضرورت دارند كه نظام ما یك نظام مردم سالار است و تلاش می كند به سمت یك دموكراسی حركت كند.
مشفقیان افزود: دموكراسی و مردم سالاری لوازم و نیازمندی هایی دارد و نخستین نیازمندی این است كه سلیقه های سیاسی مختلف در جامعه در تشكل هایی به نام حزب سیاسی متبلور شوند و بتوانند خود را به جامعه معرفی كنند و جایگاه ها و دیدگاه ها و راهبردهای خود را كه باید برگرفته از راهبردهای كلی نظام و درقالب قانون اساسی باشد به جامعه عرضه كنند.
وی ادامه داد: احزاب هرقدر در این معرفی بیشتر موفق باشند كسانی را كه در جامعه به فكر آن ها نزدیك تر هستند جذب می كنند.
دبیر جامعه اسلامی مهندسین استان فارس همچنین به تاریخچه فعالیت احزاب پس از انقلاب اسلامی اشاره كرد و گفت: جامعه ما از بدو پیروزی انقلاب اسلامی، اولین آزمایش تشكل سیاسی را در قالب حزب جمهوری اسلامی تجربه كرد كه من جزو اولین اعضای حزب جمهوری اسلامی در استان فارس بودم اما متاسفانه به دلیل اینكه نمی دانستیم حزب چه لوازمی دارد و افراد با چه سلایقی باید در آن قرار بگیرند، اختلاف در سلیقه ها باعث شد این حزب یكی دو سال بیشتر دوام نیاورد و با اذن امام راحل فعالیت آن تعطیل شود.
مشفقیان افزود: از آن زمان به بعد سلیقه های سیاسی خودشان را در شكل های كوچكتری معرفی كردند كه شاید گوناگونی این تفكرات یك مقدار كار را برای انتخاب جامعه مشكل كرد، اگر مثل كشورهای بزرگ یك یا دو حزب فراگیر تشكیل می شد شاید جامعه در مورد انتخاب راه و تشكلی موردنظر راحت تر بود.
وی ادامه داد: در جریان اصولگرا سعی ما بر این است كه همگونی بین جریان ها به وجود آید تا در انتخابات دو سال آینده به یك سامانه ای رسیده باشیم كه بتوانیم به صورت مدون نظر و اعتقاداتمان را به مردم عرضه كنیم.
**منشور گفت وگوی سیاسی گامی برای دوری از اتهام زنی
دبیر جمعیت زنان مسلمان نواندیش استان فارس نیز در این میزگرد با بیان اینكه رسیدن انقلاب به دهه چهارم حیاتش براساس فرهنگ دیرینه ما نشانه تكامل عقل و معرفت است، بر ورود جامعه به مرحله بلوغ در اداره كشور و تسلط خرد جمعی تأكید كرد و اقدام وزارت كشور را در خصوص تدوین منشور گفت وگوی سیاسی ستود.
جمیله كریمی گفت: این منشور را میتوان در به رسمیت شناختن احزاب و تمكین به خرد جمعی و ورود جریانهای سیاسی به مسیر گفت وگو به جای پیشداوری در خلاء و اتهامزنی به یكدیگر و دوم همافزایی در اشتراكات خلاصه كرد.
وی ادامه داد: براین اساس، احزاب میتوانند قدرت مردم را در فرایند توسعه كشور بهكار گیرند، با توجه به حوادث اخیر در دی ماه گذشته، بحرانها را مدیریت كنند و مطالبات مردم را در چارچوب قانون به گوش حاكمیت برسانند و از نفوذ فرصتطلبان خارجی و سوءاستفادهكنندگان جلوگیری كنند.
كریمی همچنین از احزاب با عنوان مقابلهكنندگان با فساد یاد كرد و بیان كرد: فساد از این رو در حال حاضر پاشنه آشیل جمهوری اسلامی است كه احزاب تاكنون حضور كم رنگی در تصمیم گیریها داشتهاند.
دبیر جمعیت زنان مسلمان نواندیش فارس همچنین گفت: ما تابهحال، خوب گفتن و بدشنیدن را به خصوص در دهه اخیر تمرین كردهایم اما یكی از الزامات گفتوگو این است كه خوب شنیدن را هم تمرین كنیم و بپذیریم طرف مقابل نیز برنامههایی دارد و باید شنونده نیز باشیم.
كریمی با بیان اینكه ضرورت گفت و گو ، افزایش آستانه تحمل یكدیگر است عنوان كرد: جریانات سیاسی باید این احساس را بهوجود آورند كه همچون یك خانواده هستند و باید حول محور قانون اساسی به گفتوگو بنشینند.
وی اصلاحطلبان و اصولگرایان را دو جریان اصلی جمهوری اسلامی خواند كه حذف هیچیك به نفع كشور نیست و باید از ظرفیت هر دو آنها برای پیشبرد منافع ملی استفاده كرد.
كریمی افزود: برخی اختلافنظرها در جامعه وجود دارد كه اگر ادامه یابد و به آن پرداخته نشود، منافع ملی را در معرض خطر قرار می دهد؛ همچنین برخی اشتراكات نیز وجود دارد كه میتواند باعث همافزایی دو جریان اصولگرا و اصلاحطلب باعنوان فرزندان انقلاب و نظام شود.
وی با بیان اینكه دولت، احزاب اصولگرا و اصلاحطلب مخاطب این منشور هستند، بیان كرد: این گفتوگو را باید در ساختار عمومی یعنی جریانات سیاسی و ساختار حكومتی یعنی همه اركانهای نظام برقرار كرد؛ بدینمعنا كه جریانهای سیاسی با نهادهای مختلف به گفتوگو بنشینند و اختلاف نظرها را در محیطی خانوادگی مطرح كنند و با ارایه راهحل، شیوه برونرفت از مشكلات را فراهم آورند.
وی اضافه كرد: اگر اعضای خانواده بخواهند با هم گفتوگو كنند، باید اصل عدالت را رعایت كنند، رعایت عدالت، خود موجب امنیت میشود و افراد میتوانند دور از نگاههای خاص نظراتشان را مطرح كنند، رعایت این اصول در جامعه سیاسی نیز باعث گامبرداشتن درزمینه منافع ملی میشود.
كریمی گفت: تكثر در دل به رسمیت شناختن احزاب نمود مییابد؛ بنابراین باید به زیرساخت این گفتوگو و تكثرگرایی توجه كنیم.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با بیان اینكه عدالت رسانهای در آیین گفتوگو یكی از موضوعات اساسی است، گفت: نمیتوان به گروهی گفت بشنو و تحمل كن و رسانه تنها در انحصار گروهی دیگر باشد. اصلاحطلبان از تریبونهایی همچون صداوسیما، نماز جمعه و مساجد محروم هستند وقتی سخن از عدالت است، باید این فرصتهای برابر را نیز ایجاد كرد.
كریمی با بیان اینكه تنها به رسمیت شناختن احزاب كافی نیست و حاكمیت باید زمینه رشد آنها را نیز فراهم آورد، افزود: این موضوع در بند دو منشور گفتوگوی سیاسی نیز بیان شده اما بهنظر میرسد جای نهادهای نظارتی در اینجا خالی است زیرا احزاب برای برگزاری برنامههای خود با چالشهایی متفاوت روبهرو میشوند.
**احزاب در پی گشودن باب تعامل هستند نه مناظره
وی با تأكید بر اینكه احزاب در پی گشودن باب تعامل هستند نه مناظره، گفت: احزاب نه در حوزه سیاسی كه در حوزههای مختلف میتوانند برنامه ارایه دهند.همه اقشار جامعه در احزاب عضو هستند و مادامی كه شرایطی برای رشد آنها فراهم شود، میتوانند فارغ از پیچوخمهای اداری در كمیسیونهای مختلف تخصصی جمع شوند و یاریگر دولت باشند.
كریمی افزود: اگر حزب پیروز بر سر قدرت باشد، دولت میتواند در ساختاری كه حزب تهیه میكند برنامههایی با هدف حفظ منافع ملی تدوین كند و اگر حزبی بازنده انتخابات باشد میتواند نظارتگر و منتقد باشد و در قالب دولت سایه فعالیت و فرایند را اصلاح كند.
دبیر جمعیت زنان مسلمان نواندیش فارس با تأكید بر اینكه تعامل و گفتوگو به معنای یكسانسازی نیست، عنوان كرد: هر جریان با حفظ هویت سیاسی باید در چارچوب منافع ملی صحبت كند.
وی تفسیرهای متعدد از قانون اساسی كه بعضا نقضكننده دیگر اصول قانون اساسی است و نیز موازیكاری را چالشهای پیشروی دانست و این معضل را باعث به بنبست كشاندن جامعه و هدررفت انرژی در رسیدن به توسعه خواند.
كریمی با بیان اینكه گفت وگو با استفاده از ظرفیت نهادها، انجمنها و احزاب برای ایجاد امید و نشاط در جامعه ضروری است، ادامه داد: براساس آمارها میانگین سنی افراد شركتكننده در اتفاقات دی ماه گذشته 25 سال بود، یعنی جوانان ناامید از آینده و به تعبیر جامعه شناسان جوانان بیآینده؛ بخشی از مسئولیت این مساله برعهده احزاب است و بخشی نیز به دولت و حاكمیت بازمیگردد و باید بتوانیم امید و نشاط را در جامعه ایجاد كنیم.
این فعال سیاسی اصلاحطلب گفت: شركت مردم در فعالیتهای مشاركتی خودبهخود به فراهمآوردن امید در جامعه كمك میكند؛ زیرا فرد از این رهگذر احساس میكند در پیشبرد امور تنها نیست و میتواند به نتیجهای مطلوب دست یابد.
**گفت و گو نیاز جدی امروز جامعه است
معاون سیاسی حزب موتلفه اسلامی در استان فارس نیز در این میزگرد یكی از نیازهای جدی امروز جامعه را گفت و گو دانست و گفت: ابتدا لازم است كه موانع مردم سالاری اعم از فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی را در كشور شناسایی و در مورد آنها بحث كنیم.
محمد علی چوبینی افزود: در دو دهه گذشته حجم سیاهنمایی و تخریب در بین احزاب نسبت به یكدیگر و میزان سیاسی كاری مجموعه ها بسیار بالا بوده تا جایی كه امروز شاهد كاهش میزان اعتماد توده مردم به تریبون ها و آمارهای رسمی دولتی و حكومتی هستیم كه این یك فاجعه است.
وی ادامه داد: امروز بعد از چهار دهه با چالش هایی مواجه هستیم كه بعدها آسیب های آن را خواهیم دید كه در این میان نیاز به فعالیت احزاب بیش از پیش احساس می شود و ضرورت دارد كه زمینه فعالیت بیشتر احزاب فراهم شود.
معاون سیاسی حزب موتلفه اسلامی در استان فارس گفت: البته تا زمانی كه از گوشه و كنار كشور علیه تشكیلات و تحزب تخریب صورت می گیرد و بزرگترین افتخار برخی مسئولان این است كه جزو هیچ و حزب و گروهی نیستند كه این برای یك نظام اجرایی فاجعه مجسوب می شود، باید نسبت به آینده احزاب نگران بود.
چوبینی، ورود دولت به بحث ایجاد فضای گفت و گو را یك حركت و اقدام خوب دانست و اظهاركرد: البته احزاب و تشكل ها محدود كننده دولت ها هستند و در مقابل دولت ها نیز علاقه مند به محدود شدن احزاب هستند.
وی ادامه داد: شاید محدود شدن احزاب در كوتاه مدت برای دولت ها توفیقاتی داشته باشد اما در دراز مدت آسیب های جبران ناپذیر به اصل نظام وارد می كند.
**جریانات سیاسی باید بر سر منافع ملی به اجماع برسند
محمدعلی مختاری از فعالان سیاسی و حزبی اصلاح طلب نیز در این میزگرد گفت: یكی از دلایل اصلی اختلاف بین جریان های سیاسی اصلاح طلب و اصولگرا در كشور ما از این رو است كه هنوز این دو گروه بر سر عنوانی به نام منافع ملی به اجماع نرسیده اند.
وی ادامه داد: دید افراد و تشكل ها در ایران بیشتر حول محور حزب ، منافع حزبی و جریانی شكل گرفته و اغلب با منافع ملی بیگانه است.
این فعال سیاسی اصلاح طلب مبنای نقد در بین چهره های سیاسی را بر اساس منافع حزبی عنوان كرد و گفت: جریانات سیاسی در گام نخست باید بر سر منافع ملی به اجماع برسند و این ابتدای راه موفقیت برای احزاب خواهد بود و در گام بعدی نیز باید هر حزب به حقوق حزب های مخالف خود احترام بگذارد.
**نبود احزاب فراگیر بزرگترین چالش در كشور
دبیر جامعه اسلامی مهندسین استان فارس در ادامه این میزگرد با انتقاد از نبود احزاب فراگیر در كشور گفت: در كشور نبود احزاب فراگیر كه بتوانند به راحتی و بدون پرده پوشی نیات و منویات قلبی خود را بیان كنند و مردم بدانند با چه كسی روبرو هستند بزرگترین چالش است.
مشفقیان اظهاركرد: یعنی من كه اعتقادات خاصی در طیف اصولگرایی دارم از دیرباز اعتقاد داشتم این ها حرف نهایی خودشان را نمی زنند و در رفتار می خواهند به جامعه بگویند ما به دنبال چه تفكری هستیم و چه چیزهایی می خواهیم و این یكی از چالش هایی بزرگی بود كه از دوران گذشته وجود داشته است.
وی ادامه داد: وقتی كه حزب فراگیر تابلودار در كشور نداشته باشیم با جریان های شعاری و سیاسی مواجه هستیم كه با التهابات زمان انتخابات خودشان را وارد عرصه می كنند و یك سری افراد را به جامعه معرفی می كنند، جامعه كه این افراد را نمی شناسند و مجبور هستند به این تفكرهایی كه حمایت می كنند اعتماد كنند.
دبیر جامعه اسلامی مهندسین استان فارس گفت: بعد از اینكه این افراد انتخاب و در مسند قدرت و مسئولیت نشستند هیچكس دیگر پاسخگوی رسمی نیست در حالی كه در كشورهایی كه احزاب فراگیر وجود دارد این احزاب امور را كنترل می كنند و در مقابل مردم پاسخگو هستند اما در ایران با چنین وضعیتی مواجه نیستیم و این آسیب بزرگی است.
** اختلافات نباید مانع گفت و گو باشد
مشفقیان افزود: اختلافات و مسایل نباید در این حد باشد كه نتوانیم در كنار هم بنشینیم و صحبت كنیم، اختلافات سلیقه و اختلافات سیاسی جزو لوازم و نیازمندی هایی است كه احزاب سیاسی را به تكامل می رساند و اگر این ها نباشد كه نمی توانند عیب و ایرادهای خود را ارزیابی كنند و آن را بهبود بخشند.
وی ادامه داد: در آمریكا دو جریان به صورت همدیگر می زدند اما از زمانی كه انتخابات تمام می شود این رقابت ها حداقل در ظاهر به رفاقت تبدیل می شود و دیگر ادامه پیدا نمی كند اما در كشورما این چنین نیست.
دبیر جامعه اسلامی مهندسین استان فارس گفت: شاید یكی از علل كه از طرف هر دو جریان این مساله را دامن می زنند، این است كه فكر می كنیم چون اختیار داریم و مردم به ما رای دادند باید فلان گفتمان را درك كرده باشیم و اقتضای این گفتمان این افراد است، تغییرات در سطح كلان طبیعی است اما وقتی از بالا تا پایین هر چهار تا هشت سال یك تغییر و تحول داریم كسی نمی تواند به مرحله ای از تجربه مندی برسد تا بتوانند مشكلات از ابتدای انقلاب اسلامی تا كنون را رصد و آن را اصلاح كند.
** هر چیزی در خانواده مسلمان پیرو قرآن قابل گفت وگو است
كریمی دبیر جمعیت زنان مسلمان نواندیش در استان فارس نیز در ادامه این میزگرد به سامان دادن به چالش و رقابت های انتخاباتی و مخرب بی پایان آن اشاره كرد و گفت: انتخابات ما در فضایی كاملاً هیجانی برگزار میشود و گاهی رقبای انتخاباتی به گونهای عمل میكنند كه منافع ملی به خطر میافتد.
كریمی افزود: هریك از گروهی برای كسب آرای بیشتر به شعارهایی متصل میشوند كه زمینه تحقق آن فراهم نیست و با منابع موجود جامعه سازگاری ندارد كه این اقدام در عمل باعث ناامیدی مردم میشود.
وی در زمینه باز بودن باب گفت وگو درباره موضوعات مختلف جامعه گفت: قرآن 1400 سال پیش دشمنان خود را به مناظره طلبید، حال چگونه است كه پیروان قرآن امروز نمیتوانند در درون خانواده خود مسایل را به بحث بگذارند؟
دبیر جمعیت زنان مسلمان نواندیش فارس در ادامه عنوان كرد: هر چیزی در خانواده مسلمان پیرو قرآن قابل گفتوگوست. مردم ما به این بلوغ رسیدهاند كه به فطرت الهی مراجعه كنند و بر این مبنا زندگی را بپذیرند، نگران نباشیم مردم چیزی بگویند كه خلاف فطرت الهی و دین باشد.
وی ادامه داد: گشودن بابی از سوی مسئولان برای گفتوگو با نسل امروز از ضروریات اجتماع است.
**عزم دولت و همكاری احزاب لازمه عملیاتی شدن منشور گفت وگوی سیاسی
چوبینی معاون سیاسی حزب موتلفه اسلامی استان فارس نیز در ادامه این میزگرد، عملیاتی كردن منشور گفت و گوی سیاسی را نیازمند عزم جدی دولت و همكاری و خواست احزاب سیاسی دانست و گفت: امروز لازم است كه به این نتیجه مشخص برسیم كه در مفاهیم كلان و اساسی بتوانیم با هم گفت و گو كنیم.
چوبینی با تاكید بر لزوم گفت و گوی خانه احزاب و مجموعه های سیاسی افزود: سلیقه های سیاسی نیاز جوامع سیاسی است چرا كه جامعه تك حزبی و تك صدایی محكوم به مرگ است.
وی ادامه داد: نبود احزاب سبب خواهد شد كه افراد در انتخاب خود دچار احساسات شوند و فریب یك سری حرف ها و وعده های عوام فریبانه و غیر قابل اجرا را بخورند.
معاون سیاسی حزب موتلفه اسلامی در استان فارس گفت: نبود احزاب سبب تقویت نگاه های عشیره گرایی و وارد شدن آسیب به مقوله شایسته سالاری خواهد شد.
چوبینی افزود: برخی از كسانی كه در مقطعی ادعای دموكراسی دارند وقتی در حوزه رفتارشناسی وارد می شویم می بینیم كه افرادی به شدت اقتدارگرا هستند و نظرات مخالف را به هیچ وجه نمی پذیرند كه این بسیار خطرناك است.
چوبینی اضافه كرد: در بدنه های اداری و اجتماعی هم دچار كاستی ها و ضعف هایی هستیم كه علت آن نبود مجموعه های مدنی است.
**منشور گفت وگوی سیاسی تحزب را از حالت شكلی خارج می كند
مختاری از فعالان سیاسی و حزبی اصلاح طلب نیز به ابعاد دیگری نظیر فقدان منافع حزبی در ایران معاصر اشاره كرد و گفت: اصولگراها و اصلاح طلبان هیچ زمانی در مورد تقویت منافع تحزب به اجماع نرسیده اند.
وی گفت:به مراسم ها و نشست های سیاسی بسیاری در سالهای گذشته در شیراز مجوز برگزاری داده نشد و یا در حین انجام آن عده ای این جلسات را برهم زده و یا به درگیری های فیزیكی كشانده اند و حتی برخی چهره های مطرح و شناخته شده از جمله نماینده مجلس را كتك زدند.
این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان اینكه نمی خواهم انگشت اتهام به سوی حزب و گروهی خاص نشانه بگیرم، خطاب به نماینده حزب موتلفه اسلامی در استان فارس كه در این جلسه حضور داشت گفت:آیا حزب اصیل موتلفه بعد از این ناهنجاری های سیاسی كه نسبت به جریان اصلاح طلب رخ داد در مجامع سیاسی، اعلام برائت از این موضوع را بیان داشته و یا حتی این مساله را عنوان كرده كه حقوق جریان اصلاحات در این جریان ها نقض شده است؟
وی دفاع نشدن از حقوق و منافع تحزب را یك فقدان دانست و افزود:هرچند كه اصلاح طلبان در این خصوص یك گام از رقیب سیاسی خود جلوتر هستند ولی در مجموع نیاز به تلاش در این زمینه احساس می شود چون یكی از عوامل ضعف احزاب در سال های اخیر همین مساله بوده و در مجموع فقدان منافع حزبی مانع تحقق هدف های احزاب شده است.
مختاری به منشور گفت و گوی سیاسی كه در یك هفته اخیر از سوی وزیر كشور به تمام استانداران ابلاغ شده اشاره كرد و گفت: یكی از نقاط قوت منشور گفت و گوی سیاسی این بوده كه در آن تلاش شده تحزب را از حالت شكلی خارج كند كه این موضوع خود یك دستاورد بزرگ است.
وی در ادامه صحبت های خود به یكی از مشكلات تحزب در ایران كه تعدد احزاب است اشاره و بیان كرد: این روند دامان تشكل های اصلاح طلب و اصولگرا را گرفته به گونه ای كه احزاب تك نفره بسیاری در لوای این جریان های سیاسی ایجاد شده كه متاسفانه این آفتی برای هر دو جریان سیاسی كشور است كه اگر جلو آن گرفته نشود به نابودی این دو جریان اصلی منجر خواهد شد.
وی بر لزوم بازنگری در قانون احزاب تاكید كرد و ادامه داد:اصلاحات اصولی را در قانون احزاب باید شاهد باشیم كه پرونده تعدد قارچ گونه احزاب بی هویت و بدون عضو و شناسنامه بسته شود البته باید این مساله را هم مدنظر داشت كه كنترل به منظور تقویت احزاب مدنظر است نه اینكه همین فعالیت سیاسی فشل موجود نیز كاهش یابد.
**مكان هایی برای گفت و گوی مردم تعیین شود
مختاری افزود: اگر نام منشور گفت و گوی سیاسی، منشور جامعه مدنی نام گذاری می شد بهتر بود، آغاز گفت و گو باید از جامعه و عموم مردم كلید بخورد و لازم است كه در شهرها، پارك ها و مكان هایی برای گفت و گو مردم تعیین شود كه آحاد مردم در این محل ها به تبادل نظر بپردازند.
**تعریف منافع ملی چالش بین اصولگرا و اصلاح طلب
مشفقیان دبیر جامعه اسلامی مهندسین در استان فارس نیز در ادامه این نشست به موضوع تعریف منافع ملی و جایگاه رفیع رهبر معظم انقلاب در تعریف منافع ملی اشاره كرد و گفت: فكر می كنیم یكی از محل چالش های بین دو تفكر در این نقطه تعریف می شود یعنی دوستان اصلاح طلب ما منافع ملی را در ارتباط تنگاتنگ و خوب با آمریكا به طور اخص و با غرب به طور اعم می بینند.
وی ادامه داد: این مساله چیزی نیست كه اخیرا به وجود آمده باشد، رئیس جمهوری اسبق نیز روی این مساله تمركز داشت كه در این زمینه چالش زیادی وجود داشت.
دبیر جامعه اسلامی مهندسین در استان فارس بیان كرد: نباید خیلی به شعارهای سیاسی نگاه كنیم بلكه باید به رفتار سیاسی قبل از این شعارها نگاه كنیم، هر دو جریان سیاسی باید به خود را ملزوم به رعایت منافع ملی ترسیم شده از سوی رهبر معظم انقلاب بدانند.
**رسالت رسانهها در پیشبرد منشور گفت و گوی سیاسی جریانسازی است
دبیر جمعیت زنان مسلمان نواندیش در استان فارس نیز در ادامه این نشست با اشاره به اهمیت نقش رسانه در پیشبرد بندهای منشور گفت و گوی سیاسی گفت: ایرنا و هر رسانه دیگری در پیشبرد این منشور رسالتی بزرگتر از احزاب دارد و آن جریانسازی است.
كریمی ابراز امیدواری كرد تهیه این منشور موجب شود كه اموری مانند حذف و خشونت پایان یابد.
وی گفت و گو را از الزامات جامعه مدنی بر شمرد و اظهار امیدواری كرد كه منشور گفت و گوی سیاسی بابی برای همدلی و اعتماد سازی در جامعه باشد.
كریمی با دفاع از عملكرد اصلاح طلبان در جریانات سیاسی و اجتماعی كشور گفت: اصلاحطلبان منافع ملی را در ید قدرتهای خارجی نمیبینند. آنها باوجود همه نقدها در جریان اعتراضات اخیر، آنجا كه احساس كردند رسانههای خارجی مطالبات مردم را به اغتشاش تبدیل كردهاند، تمام قد از نظام و منافع ملی حمایت كردند به گونهای كه رسانههای خارجی اصلاحطلبان را مورد هجمه قرار دادند و دریافتند تا اصلاح طلبان هستند، نمیتوانند منافع ملی را هدف قرار دهند.
وی ادامه داد:اصلاح طلبان با تكیه برعقلانیت معتقدند كه گفت وگو درعرصه بین المللی وسیاست داخلی باید در وضعیت برد-برد باشیم و منافع ملی را تأمین كنیم.
این فعال سیاسی اصلاح طلب بیان كرد:اصلاح طلبان خود را ملزم به قانون اساسی میدانند و وقتی از قانون اساسی سخن می گوییم یعنی همه اركان آن و تمكین به اجرای تمام بندهای آن مدنظر است.
كریمی افزود: باید بدبینیهای پیشآمده در گذشته را باهم برطرف كنیم و دهه پنجم انقلاب را بر مبنای تعامل و اعتمادسازی با حفظ هویت سیاسی و تضارب آرا به رسمت بشناسیم و به این دوران نفس گیر اختلافات و مظلومیت اصلاحطلبانی كه با عشق به نظام و كشور و مردم ایستادند و امروز سربلند بیرون آمدند، پایان دهیم.
**لزوم گفت وگوی اصولگرایان و اصلاح طلبان بر سرمنافع ملی و استانی
معاون سیاسی حزب موتلفه اسلامی در استان فارس نیز در ادامه نشست با تاكید بر لزوم گفت و گوی احزاب سیاسی اصلاح طلب و اصولگرا گفت: قطعا این 2 حزب در صورت گفت و گو، در بسیاری از مباحث به اشتراك خواهند رسید.
چوبینی افزود: علاوه بر گفت و گو بر سر منافع ملی، مسایل استانی ما هم می تواند زمینه ساز گفت و گوی احزاب استان باشد.
وی ادامه داد: احزاب فعال در استان باید بتوانند بر سر مسایل و مشكلات استان از جمله آب و محیط زیست با هم صحبت كنند و برای رفع آنها هم فكری داشته باشند.
معاون سیاسی حزب موتلفه اسلامی در استان فارس بیان كرد: احزاب اگر حرف مردم را بزنند و مردم ببینند كه كسانی مسایل و خواسته های آنها را دنبال می كنند، این باعث اعتماد آنها به احزاب خواهد شد.
وی گفت:اما اگر احزابی كه در دولت هستند به هر قیمت از دولت دفاع كنند و كسانی كه خارج از دولت هستند به هر قیمتی از دولت انتقاد كنند و وقتی قدرت جابه جا می شود همه چیز تغییر می كند، این باعث می شود كه مردم نسبت به احزاب بی اعتماد شوند.
**مردم از دعواهای سیاسی خسته شده اند
مختاری فعال سیاسی اصلاح طلب نیز در ادامه این میزگرد ناآرامی های دی ماه گذشته را به فنری كه جمع و در این زمان رها شده تشبیه كرد و گفت: این اتفاق همه جریان های سیاسی كشور اعم از اصول گرا و اصلاح طلب را غافلگیر و به هر دو حزب مطرح كشور گوشزد كرد كه مردم از دعواهای سیاسی خسته شده اند، هرچند كه این اتفاق از منظری دیگر باعث باز شدن باب گفت و گو ملی در كشور شد كه این امر نكته مثبت این رخداد بود.
او به نقش صدا وسیما در پیشبرد اهداف احزاب در كشور اشاره و اظهار كرد: متاسفانه صداوسیما ملی با عملكردی ضعیف ارزش كار حزبی را در حد كاری باندی و بیهوده تقلیل و بصورت مداوم فعالیت احزاب را به غلط برای كسب قدرت جلوه داد.
مختاری اضافه كرد: متاسفانه سرمایه اجتماعی احزاب افول كرده چون رعایت اخلاق سیاسی از جانب برخی جریان ها سیاسی رعایت نشده است.
وی بیان كرد: باید از تمام مشكلات و شرایطی كه تجربه كرده ایم درس بگیریم و كاری كنیم كه دغدغه ، درد و مشكلات مردم كم شود و اگر اینگونه باشد می توانیم ادعا كنیم كه فعال سیاسی موفقی بوده ایم.
9254/9873/7375/6122
در میزگرد ایرنا بررسی شد
منشور گفت وگوی سیاسی آغازی برای حل اختلافات احزاب
۱۴ اسفند ۱۳۹۶، ۸:۰۱
کد خبر:
82851664
شیراز - ایرنا - فعالان سیاسی و حزبی معتقدند كه منشور گفت وگوی سیاسی آغازی برای حل اختلافات در بین گروه ها و طیف های مختلف است و احزاب می توانند در عین حفظ هویت سیاسی، با گفت وگو مسیر توسعه كشور را هموارتر كنند.