۱۹ اسفند ۱۳۹۶، ۱۵:۲۸
کد خبر: 82857795
T T
۰ نفر

اعتیاد مدرن این بار زولپیدوم

۱۹ اسفند ۱۳۹۶، ۱۵:۲۸
کد خبر: 82857795
اعتیاد مدرن این بار زولپیدوم

تهران -ایرنا- روزگاری نه چندان دور با شنیدن كلمه اعتیاد به یاد بساط تریاك و وافور و منقل می افتادیم، بعدها ،تازه واردهایی مثل هروئین و كوكائین و شیشه و هزاران ماده با اسامی دهان پر كن وارد بازار شد.

به جز این مواد اعتیاد آور در این میان، داروهایی هم تولید شد و قرار بود مثل تمام داروهای دنیا فقط دارو و مرهم درد بیماران باشد اما به یكباره به اعتیاد برخی از هموطنان تبدیل شد كه «زولپیدوم» یكی از آنهاست.
محمد رضا قدیر زاده، عضو گروه مطالعات اعتیاد مركز تحقیقات سازمان پزشكی قانونی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا روز شنبه در خصوص این دارو گفت: چند سالی بیشتر نیست كه دارویی به نام زولپیدم وارد بازار دارویی ایران شده است، دارویی خواب آور كه فرض می شد،اثری مشابه با سایر داروهای خواب آور دارد ،ولی عوارض آنها را ندارد بنابراین بلافاصله داروی تازه وارد به شكلی گسترده توسط پزشكان وارد نسخه های درمانی شد.
وی خاطر نشان كرد: این تازه وارد به دلیل نبود مطالعات كافی درباره آن، خیلی سریع جایگزین بیشتر خواب آورها شد با این تفاوت كه هم پزشك و هم بیمار هیچ نگرانی از بابت عوارض داروی زولپیدم نداشتند.
عضو گروه مطالعات اعتیاد مركز تحقیقات سازمان پزشكی گفت :در حال حاضر مدتی است كه با تعداد زیادی از بیمارانی مواجه ایم كه بدون مصرف مقادیری زولپیدم قادر به ادامه زندگی روزمره شان نیستند.
به گزارش ایرنا قدیر زاده در خصوص شمار دقیق این بیماران به خبرنگار ایرنا مطلبی بیان نكرد.
وی در ادامه این گفت و گو افزود: گزارش هایی از اعتیاد به زولپیدم توسط ورزشكاران، پزشكان، دانشجویان و دانش آموزان وجود دارد كه لزوم پرداختن به این اعتیاد مدرن را روشن می سازد.
قدیرزاده ادامه داد: حالا دیگر زولپیدم آن داروی بی عارضه گذشته نیست و عوارضی مثل اختلال حافظه، رفتارهای عجیب و لجام گسیخته، اختلال خواب، اختلال شناختی، اعتیاد و مواردی از مرگ به دنبال مصرف این دارو گزارش شده است.
وی تصریح كرد: متاسفانه هنوز حتی بعد از اینكه سازمان غذا و داروی آمریكا در سال 2013 زولپیدم را در ردیف داروهای پرخطر قرار داد و اینكه لازم است پزشكان با احتیاط و در موارد لزوم این دارو را نسخه كنند، همچنان در كشور ما به عنوان همان تازه وارد بی خطر به حساب می آید. عضو گروه مطالعات اعتیاد مركز تحقیقات سازمان پزشكی قانونی اعلام كرد: زولپیدم ،«بنزودیازپین» (بنزود یازپین‌ها در درمان بی‌خوابی، آرامبخش، شل كننده عضلانی، اضطراب، حملات پانیك، صرع، محرومیت از الكل، یادزدودگی، خواب‌پریشی و غیره كاربرد دارند)،نیست ،اما شباهت بسیاری به بنزودیازپین ها دارد.
قدیرزاده ادامه داد: زولپیدم دارای اثرات خواب آور و آرام بخشی است كه پزشكان برای درمان بی خوابی و همچنین بعضی اوقات به عنوان شل كننده عضلانی تجویز می كنند.
وی اظهاركرد: با توجه به توانایی زولپیدم در برداشتن مهارت های ذهنی ، شباهت عملكردی به الكل دارد و هنگامی كه در دوزهای بالا استفاده شود ،می تواند سبب عوارض فراوانی شود.
عضو گروه مطالعات اعتیاد مركز تحقیقات سازمان پزشكی قانونی تاكید كرد: به دلیل آنكه در كشور ما جوانان ما محدودیت دسترسی به الكل دارند در مواردی این دارو جایگزین الكل شده است، بر خلاف باور ابتدایی، این دارو سبب ایجاد تحمل، وابستگی و اعتیاد می شود و لازم است، همانند سایر اعتیادها مورد توجه قرار گیرد.

**داروخانه‌ها باید با مهر پزشك اعصاب زولپیدم بدهند
پرویز افشار، سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در واكنش به انتشار گزارشی در خصوص سوءمصرف دارویی زولپیدوم توسط ورزشكاران و پزشكان و دانشجویان پیش تر گفته بود كه داروخانه‌ها باید با مهر و تاییدیه پزشك اعصاب و روان این قرص‌ها را در اختیار متقاضیان قرار دهند.
قدیر زاده هم در این ارتباط اظهار كرد: این درحالی است كه متاسفانه برخی افراد خارج از نسخه مبادرت به مصرف قرص می‌كنند.از آنجایی كه این داروها توسط روانپزشكان توصیه می‌شود اگر بدون تجویز پزشكان باشد وابستگی و در نهایت افزایش دوز مصرف را به همراه دارد.
عضو گروه مطالعات اعتیاد مركز تحقیقات سازمان پزشكی گفت: زولپیدوم از آن دسته داروهایی است كه اگر میزان مصرف آن افزایش پیدا كند به گونه‌ای وابستگی ایجاد می‌شود كه كاهش دوز آن برای ترك دارو به سختی انجام می‌گیرد و به همین دلیل است كه تاكید شده است، تنها داروخانه‌ها با مهر و تجویز پزشك مجاز به ارائه این دارو هستند.
وی با بیان اینكه نمی‌توان مصرف این دارو را به قشر خاصی نسبت داد ،گفت: اما افرادی كه بیشتر به این دارو دسترسی دارند، احتمال آنكه مصرف در میان آنها بیشتر دیده شود وجود دارد.
به گزارش ایرنا از سازمان پزشكی قانونی در9 ماهه سال جاری 2 هزار و 243 تن بر اثر اعتیاد در كشور جان خود را از دست دادند كه یكهزار و 986 نفر مرد و 257 نفر زن بودند.
همچنین در پنج سال گذشته (1391 تا 1395) 15 هزار و 192 نفر بر اثر سوءمصرف مواد مخدر در كشور جان خود را از دست دادند كه بیشترین آن با سه هزار و 190 فوتی مربوط به سال گذشته (1395) و كمترین آن با دو هزار و 957 فوتی مربوط به سال 1392 است.
اجتمام **2181**1776
۰ نفر