به گزارش ايرنا ، بيارجمند يكي از بخش هاي سه گانه شهرستان شاهرود و با مركزيت شهري با همين نام در 110 كيلومتري جنوب شرق اين شهرستان واقع شده است.
محدوده اين بخش از شمال، شهرستان ميامي و مسير تهران - مشهد و از جنوب ، كوير مركزي ايران است، شهرستان هاي طبس، بردسكن و سبزوار در شرق آن قرار دارند.
بيارجمند سرزميني با قدمت بسيار زياد بوده و در طول تاريخ تغييرات بسياري را به خود ديده است كه نام اين ديار را مي توان شاهدي بر اين تغييرات دانست، بيارجمند تركيبي از 2 منطقه 'بيار' به معناي چاه ها و 'جمند' بوده است، اما بيارجمندي كه زماني چاه هاي آب فراوان داشته اكنون مانند بسياري از مناطق ايران، با مشكل كم آبي رو به رو است.
گذشته از اين، بخش جنوب شرقي شهرستان شاهرود داراي جاذبه هاي طبيعي بسياري است و مدت هاست به يكي از مقصد هاي اصلي گردشگران و علاقه مندان به حيات وحش و كوير نوردي تبديل شده است.
سفر به بيارجمند، تجربه شيرين راه رفتن بر روي رمل هاي ماسه اي، اقامت در ماسوله كوير و تماشاي آهو و گورخر آسيايي را به همراه دارد.
وجود پناهگاه حيات وحش و منطقه حفاظت شده توران را مي توان بارزترين ويژگي اين منطقه دانست كه آن را از ديگر نقاط گردشگري كشور متمايز مي كند، فقط در توران است كه مي توان سه گونه جانوري نادر و بومي ايران زمين يعني يوزپلنگ و گورخر آسيايي و زاغ بور را با هم ديد.
با توجه به اهميت اين گونه هاي در خطر انقراض، چند سالي است كه به همت تشكل هاي مردم نهاد زيست محيطي، سازمان حفاظت محيط زيست و سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري جشنواره هايي مانند 'يوزپلنگ' و 'سفر به زيستگاه زاغ بور' برگزار مي شود تا علاوه بر آموزش به مردم منطقه براي حفاظت از اين حيوانات، ظرفيت هاي گردشگري اين ديار نيز به ديگر هم وطنان شناسانده شود.
اين پناهگاه با وسعت يك ميليون و 470 هزار هكتار در سال 1344 به عنوان يكي از 9 منطقه ذخيره گاه بيوسفر ايران شناخته شد. جبير، آهو، قوچ و ميش، كل و بز، گورخر، يوزپلنگ، گربه وحشي، هوبره، كبك و زاغ بور از جمله گونه هاي بارز جانوري پارك ملي توران هستند.
از گونه هاي گياهي آن مي توان از قيچ، تاغ، گز و بادام وحشي نام برد.
همچنين تاكنون 64 گونه پستاندار، 167 گونه پرنده، 42 گونه خزنده و دو گونه دوزيست در اين مجموعه شناسايي شده اند.
دروازه حيات وحش توران اما يكي از خوش آب و هواترين روستاهاي بخش بيارجمند است، روستاي پلكاني 'قلعه بالا' در 24 كيلومتري جنوب شرق بيارجمند كه بر دامنه كوه ملحد قرار گرفته و 2 هزار و 411 متر از سطح دريا ارتفاع دارد، اين روستا مقصد مناسبي براي دوست داران علم نجوم است تا به تماشاي آسمان صاف و پرستاره شب هاي كوير بنشينند.
قلعه بالا با وجود قرار گرفتن در دل كوير، با داشتن باغ هاي ميوه و زمين هاي كشاورزي، سرسبز است، بسياري از خانه هاي اهالي اين روستا به اقامت گاه هاي بوم گردي سنتي و زيبايي تبديل شده و مسافران مي توانند با سكونت در اين اقامت گاه ها، از دستپخت بانوان هنرمند منطقه نيز بهره مند شوند.
'دره ماو'، چشمه هاي قدس و معصوم، امام زاده سيد محمد و امام زاده پير سيد نيز در كنار چشم انداز كم نظير اين روستا، از ديگر جاذبه هاي گردشگري ماسوله كوير است.
زمان آباد هم ديگر روستاي زيبايي است كه در 120 كيلومتري جنوب شرقي بيارجمند قرار گرفته است، تپه هاي ماسه اي، شن هاي روان و چشمه آب گرم از جذابيت هاي طبيعي اين آبادي است، زمان آباد به ارتفاعات منطقه هيرمي نزديك است؛ جايي كه مي توان در آن سه نوع اقليم متفاوت را مشاهده كرد.
امام زاده پير و قلعه قديمي حصار هر 2 در بافت قديم روستا، زيارتگاه جرجيس پيامبر در دامنه كوه پيغمبر، قلعه قديمي و سنگي اسب كشان و روستاي قديمي و مدفون خوار در زير ماسه بادي نيز از ديگر جاذبه هاي گردشگري زمان آباد است.
همچنين مي توان با حضور در اين منطقه در فصل سرما، به تماشاي مناظر زيباي كوچ عشاير نشست. جايي كه طايفه سنگسري، كردهاي قوچاني و گله داران ترشيزي چادرهاي خود را برپا كرده و دام هايشان را براي چرا در مراتع مي گردانند.
همچنين روستاي رضا آباد را شايد بتوان آخرين مقصد گردشگران در بخش بيارجمند دانست. اين روستا در 123 كيلومتري جنوب بيارجمند قرار گرفته و از جنوب با احمد آباد و از شمال با مزينان، دو روستاي ديگر اين بخش ارتباط دارد.
جادوي رمل هاي ماسه اي، مهم ترين دليل گردشگران براي طي كيلومترها راه و رسيدن به اين روستا است. جايي كه به دور از هياهوي شهر مي توان از زمين و آسمان به يك اندازه انرژي گرفت.
معماري روستا نيز جالب توجه است. خانه هايي گلي كه به صورت متمركز در يك نقطه جمع شده اند و در هر گوشه آن نيز سياه چادرهاي عشايري برپاست.
به اعتقاد كارشناسان سفر به بيارجمند مي تواند خاطراتي جاودانه را در ذهن تك تك افراد هر خانواده كه از اين منطقه بازديد مي كنند، نقش ببندد.
به گفته مسوولان امر در چند سال گذشته با اجراي برنامه هاي گوناگون، تلاش شده تا جاذبه هاي منطقه خارتوران به گردشگران داخلي و خارجي شناسانده شود.
منطقه بيارجمند و خارتوران به خاطر ويژگي هاي آن ها، يكي از محل هاي هدف گردشگري است چرا كه ديدن يوزپلنگ، گورخرآسيايي و زاغ بور از جمله حيوانات كمياب ، براي بسيار از گردشگران جذابيت زيادي دارد.
در كنار روستاهاي زيبا و با قدمت منطقه كه جذابيت هايي براي گردشگران دارد، ديدن آداب و آيين ها و صنايع دستي مردم اين منطقه هم براي بازديدكنندگان بسيار اهميت دارد.
با وجود اين هنوز اين منطقه به خوبي براي گردشگران داخلي و خارجي شناسانده نشده است كه به گفته كارشناسان امر برگزاري جشنواره هاي گردشگري در فصل بهار و جشنواره ' سفر به زيستگاه زاغ بود' كه همه ساله برگزار مي شود در اين راستاست.
برخي از مسوولان مي گويند رونق گردشگري در منطقه بيارجمند و روستاهاي خارتوران علاوه بر ايجاد اشتغال و درآمد براي اهالي ، موجب جلوگيري از مهاجرت روستاييان به شهرها مي شود.
رونق گردشگري يكي از سياست هاي دولت براي تحقق اقتصاد مقاومتي است و شهرستان شاهرود با داشتن جاذبه هاي تاريخي و طبيعي بسيار زياد ، افق روشني پيش رو دارد.
شهر بيارجمند، مركز بخش بيارجمند، در 110 كيلومتري جنوب شرق شاهرود قرار گرفته و تا سمنان 310 كيلومتر فاصله دارد.
مهمترين صنايع دستي شهرستان شاهرود شامل نمد ابرسج، دست بافته هاي سنتي كلاته خيج، جاجيم مجن، گليم رضا آباد خوارتوران، سفال، سراميك، معرق چوب و توليدات مسي است.
در استان سمنان بيش از 700 اثر تاريخي در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.
بر اساس آمار منابع رسمي، حجم مسافران استان سمنان در ايام تعطيلات نوروز 95 در مقايسه با سال 94 بيش از 30 درصد افزايش داشته است.و اين رقم در ايام نوروز سال 96 هم افزايش داشته است.
بر اساس آمار موجود سالانه 15 هزار تن گردشگر خارجي از استان سمنان ديدن مي كنند كه اين رقم به تاكيد كارشناسان با فراهم كردن زيرساخت هاي صنعت گردشگري بايد افزايش يابد.
660 كيلومتر از بزرگراه بيش از 850 كيلومتري تهران- مشهد در استان سمنان واقع شده است.
سالانه دستكم 15 ميليون تن از محورهاي استان سمنان عبور مي كنند.
6167/6026/7339
سمنان -ايرنا - پارك ملي توران و شماري از روستاهاي واقع در بخش بيارجمند شاهرود در شرق استان سمنان با برخورداري از تاريخ كهن و جاذبه هاي طبيعي منحصربفرد چشم انتظار گردشگران نوروزي است.