تدوین برنامه های كارآمد دولت تدبیر به منظور جلب رضایت جامعه با اقدام های هوشمندانه، برنامه های بهبود شرایط اجتماعی را گسترش داد و برای كسب مشروعیت، جلب اعتماد عمومی به موضوع هایی مانند ارتقای وضعیت بهداشت، كاهش بیكاری، افزایش آموزش، كم كردن فقر و ... پرداخت و اینگونه توانست در مسیر دستیابی به یك جامعه مدنی فعال و پویا حركت كند.
دولت تدبیر با طرح بیمه سلامت، مقوله ای كه از اردیبهشت 1393 خورشیدی و برای نخستین بار در كشور اجرا شد، تمامی ایرانیان را زیر پوشش بیمه همگانی درآورد كه دستاوردهای ارزشمندی را به همراه داشت و بدین ترتیب همگام با بهره مند سازی شهروندان از خدمات بهداشتی و درمانی، چشم اندازهایی امیدوار كننده در زمینه تحول در بخش سلامت ایجاد كرد.
تدوین سند حقوق شهروندی از دیگر اقدام های مهم این دولت محسوب می شود كه رسیدگی به وضعیت حقوق زنان، اقلیت های مذهبی و قومی و ... از جمله هدف های دولت در این زمینه به شمار می رود. این دولت همچنین با ایجاد شرایط برابر برای تحصیل و اشتغال بانوان از بی عدالتی های موجود در این زمینه جلوگیری كرد.
دولت تدبیر همچنین در مسیر تحقق عدالت اجتماعی با برداشتن گام های عملی و به از دور شعارزدگی به برطرف ساختن بی عدالتی های اجتماعی پرداخت، توقف فرایند بورسیه های غیرقانونی نمونه ای از اقدام های عملی این دولت بود.
حسن روحانی رییس جمهوری به صنعت گردشگری توجه ویژه ای داشته و با تلاش برای حضور سرمایه گذاران خارجی جهت توسعه و گسترش این صنعت به بهبود و رشد نرخ توریسم در ایران كمك كرده است و با تكمیل و بهره برداری از 34 هتل 4 و 5 ستاره در كشور در سه سال گذشته، شمار هتل های 4 و 5 ستاره كشور را از 125 به 159 واحد رساند.
این دولت همچنین در زمینه محیط زیست اقدام های بسیار سازنده ای را انجام داده و حسن روحانی رییس جمهوری به طور رسمی این دولت را، «دولت محیط زیست» نامیده است. از جمله مهمترین اقدام های دولت، ممنوعیت استفاده از بنزین پتروشیمی در شهرها و توزیع بنزین یورو چهار بود كه به دنبال آن كیفیت هوا در كلان شهرها در سال های اخیر بهبود ملموسی پیدا كرد. در این ارتباط همچنین دولت با تاكید و پیگیری لزوم رعایت استانداردهای خودروسازی در كشور و اهتمام به توسعه حمل ونقل عمومی و از رده خارج كردن خودروهای فرسوده گام های موثری را در كاهش آلودگی هوا برداشت.
«فراخوان هنرمندان برای نهادینه ساختن ارزش های زیست محیطی، برگزاری جشنواره بین المللی فیلم سبز، انتخاب یكی از گونه های حیات وحش به عنوان نماد فدراسیون های ورزشی و عزم آموزش و پرورش در تربیت نسلی دوستدار طبیعت» از جمله اقدام های سیاسی است كه به فرهنگ سازی درباره مشكلات زیست محیطی منجر می شود.
احیا و بهبود وضعیت تالاب هایی چون هورالعظیم، هامون، گاوخونی و دریاچه ارومیه از دیگر دستاوردهای مهم دولت تدبیر محسوب می شود. افزایش مستمری ماهیانه خانوارهای تحت پوشش كمیته امداد و سازمان بهزیستی، تامین 60 هزار واحد مسكونی برای افراد نیازمند، تحت پوشش قرار دادن 400 هزار فرد آسیب پذیر، توانمند سازی و توانبخشی 60 هزار تن از طرف سازمان بهزیستی، ارایه خدمات توانمند سازی به 530 هزار تن، غربالگری 3 میلیون كودك مبتلا به تنبلی چشم، شناسایی 2 هزار و 100 كودك مبتلا به اوتیسم و افزایش 2.5 برابری بودجه تجهیزات توانبخشی معلولان از دیگر اقدام های دولت تدبیر در این سال ها بوده است.
پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به منظور واكاوی دستاوردهای اجتماعی دولت تدبیر به گفت وگو با «مسعود رضایی» عضو كمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی پرداخت.
** بیمه همگانی سلامت، تحولی بزرگ در نظام سلامت كشور
مسعود رضایی با بیان اینكه بیمه همگانی سلامت از دستاوردهای قابل توجه دولت است، گفت: دولت تدبیر به طور مستمر و جدی درصدد كاهش هزینه های درمانی برآمد و موفق به تحقق طرح تحول نظام سلامت شد. عدالت در سلامت برای آحاد كشور ارمغان طرح تحول سلامت و همكاری سازمان های بیمه گر در اجرای بهینه این طرح بود كه تاكنون حدود 10 میلیون تن را به طور رایگان زیر پوشش بیمه سلامت قرار داده اند.
هر چند دولت برای اجرایی كردن و سر پا نگه داشتن این طرح فشارهای مالی و انتقادی زیادی را تحمل كرد اما این مهم جای خود را در میان مردم باز كرد و به جرات می توان گفت؛ یكی از مهمترین و موثرترین دستاوردهای دولت در سال های اخیر بوده است. اجرای طرح تحول نظام سلامت در كشور در راستای منویات آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری در ارتباط با رسیدگی به وضعیت هزینه های درمانی اجرا شد و از مهمترین برنامه های اجتماعی و اجرایی دولت تدبیر در عرصه سیاست داخلی بود كه با تدوین آن به وسیله وزارت بهداشت و با تایید دولت و مجلس شورای اسلامی، مرحله های مختلف آن به مرور در جامعه پیاده سازی شد.
** تدوین برنامه های كارآمد برای بهبود اشتغال و بیكاری در دولت تدبیر
نماینده مجلس دهم با بیان اینكه باید نرخ واقعی بیكاری در كشور به صورت صریح و شفاف بیان شود، اظهار داشت: این مقوله باید به وسیله دولت به طور دقیق و واقعی مطرح شود تا در جهت كاهش نرخ آن اقدام های موثری صورت گیرد و زمانی می توان ادعا كرد، این معضل در سطح كشور كاهش پیدا كرده است كه نسبت به بهبود تولید و ایجاد اشتغال اقدام شده باشد. بی توجهی نسبت به سرمایه گذاری جدید در مسیر بهبود و رونق تولید داخلی، افزایش نرخ بیكاری را به دنبال دارد و به نوعی فقر را بر جامعه حاكم می كند. به منظور رونق اشتغال، بهتر است، بخش تعاون از وزارت تعاون تفكیك شود تا در مسیر بهبود وضعیت اشتغال، برنامه ریزی های زمان بندی شده ای را در زمان های مشخص تدوین و طراحی كرد.
وی با اشاره به اینكه برای بهبود اشتغال در كشور مشكل قانون نداریم، تصریح كرد: كمیسیون اجتماعی به صورت جدی دنبال تدوین برنامه های مناسب و ارایه پیشنهادهایی برای بهبود اشتغال در كشور است و نهایت اهتمام خود را در این باره به كار خواهد گرفت. متاسفانه بیكاری در كشور به مرز هشدار رسیده و در تمامی منطقه ها ریشه دوانیده است. متولی اشتغال در كشور؛ وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی به شمار می رود كه باید این امر را در اولویت كارهای اجرایی خویش قرار دهد و تنها به ارایه آمار اكتفا نكند. موضوع اشتغال و ازدواج جوانان از مهمترین مسایل اجتماعی جامعه محسوب می شود و دولت باید بكوشد تا در این خصوص از تمامی ظرفیت ها استفاده كند.
اجرای برنامه های پیشگیری اولیه از اعتیاد در محیط های خانواده، آموزشی و كاری؛ بایستی در صدر فعالیت های دولت باشد. بیكاری از مهم ترین دلیل های رشد اعتیاد در كشور به حساب می آید، به گونه ای كه بسیاری از افراد به ویژه در سن جوانی در اثر بیكاری و نبود سرگرمی های مناسب به آن روی می آورند كه در برنامه ششم توسعه كشور سعی شده است تا با ایجاد همبستگی میان نهادهای مرتبط با جلوگیری و پیشگیری از اعتیاد و ایجاد فضایی مطلوب در صدد رویارویی با این پدیده خانمان سوز برآمد.
دولت تدبیر باید با تمام توان در راستای ریشه كنی معضل ها و آسیب های اجتماعی از مسیر دستگاه های مختلف تلاش كند كه البته برای موفقیت كامل نیاز به مشاركت، همراهی و همدلی تمامی قشرها و نهادهای نظام جمهوری اسلامی است.
** تدوین منشور حقوق شهروندی؛ تحقق عدالت اجتماعی برای همگان
رضایی حقوق شهروندی را برگرفته از حق طبیعی هر فرد در زندگی دانست و یادآور شد: برخورداری تمام شهروندان از حق زندگی سالم، دسترسی به آب بهداشتی، غذای مناسب، درمان مطلوب، دسترسی به دارو، خدمات پزشكی، درمانی و بهداشتی برابر با معیارهای دانش روز و استانداردهای ملی و ... طبیعی و از حقوق های اولیه است. دولت با تصویب منشور حقوق شهروندی گام مهم و ارزشمندی در جهت تحقق عدالت اجتماعی برداشت كه دستاورد بزرگی برای دولت حسن روحانی به شمار می رود. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در زمینه عدالت اجتماعی همواره پیشرو بوده است كه در آن برابری همه شهروندان را مهم و پراهمیت می داند.
** احقاق حقوق شهروندی زنان، رویكردی مهم در دولت تدبیر
عضو كمیسیون اجتماعی مجلس پرداختن به موارد تبعیض در زمینه حقوق شهروندی زنان را مهم عنوان كرد و گفت: منشور حقوق شهروندی بایستی در زمینه قانون، رویكردها و سیاستگذاری های آموزشی و اجتماعی كه در راستای حقوق شهروندی زنان است و با منشور مغایرت دارد به رفع تبعیض آنها بپردازد. ضرورت دارد زنان و حقوق شهروندی آنان مستقل دیده شود و باید توجه عادلانه ای در زمینه گسترش و تقویت فعالیت های درآمد زا، بهبود وضعیت شغلی در منصب های مدیریتی بدون هرگونه تبعیض جنسیتی صورت پذیرد كه البته دولت تدبیر در این زمینه گام های مثبتی برداشته است و می كوشد تا بر ارتقای فرهنگ عفاف و تعمیق باورهای دینی و فرهنگی جامعه بیافزاید و نگاه های تبعیض آمیز جنسیتی را از میان بردارد.
** نگاه ویژه به پیروان دیگر ادیان توحیدی و اقوام، حركت ارزشمند دولت تدبیر
وی توجه به مطالبه های اقوام و قومیت در كابینه حسن روحانی را بسیار مطلوب دانست و بیان كرد: حركت اصلی دولت تدبیر نگاه ارزشمند و موثر به این حوزه بود كه در سطح ملی حركت بزرگی است. به كارگیری نیروی بومی و بومی گزینی از اهل سنت و اقوام دیگر، آموزش و اصول ساكن مانده قانون اساسی و بحث پرداختن به آداب و رسوم و مسایل فرهنگی از جمله فعالیت های دولت محسوب می شود. یكی از سیاست های دولت استفاده از تمامی ظرفیت ها و توانمندی های مدیریتی به شمار می رود كه به دور از گرایش های مذهبی و قومی اجرا می شود. در كل می توان گفت، دولت در حوزه اجتماعی كارنامه و عملكرد موفقی داشته است.
*گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**9117**2002**9131
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.
تهران- ایرنا- دولت تدبیر در عرصه اجتماعی و تدوین برنامه های كارآمد برای بهبود اشتغال می كوشد با اتخاذ تدابیر مناسب و بهنگام كارنامه درخشانی را در این حوزه ارایه كند تا شهروندان با ارتقای سطح نشاط و امید به زندگی به عدالت اجتماعی دست یابند.