۸ فروردین ۱۳۹۷، ۸:۱۴
کد خبر: 82872839
T T
۰ نفر

شهرستان طارم سرزمين چهار فصل ايران

۸ فروردین ۱۳۹۷، ۸:۱۴
کد خبر: 82872839
شهرستان طارم سرزمين چهار فصل ايران

زنجان- ايرنا- شهرستان طارم با مناظر زيبا و دلنواز و در كنار آثار تاريخي ارزشمند و بي بديلش و به دليل بهره مندي از سرسبزي ناحيه خزري و هواي كوهستاني خود، مي تواند به عنوان مقصد مسافران نوروزي با صرف كمترين هزينه باشد.

به گزارش ايرنا، استان زنجان در شمال غرب كشور جاذبه هاي گردشگري چشم نواز بسياري براي علاقه مندان به سفر دارد، كه تمامي اين شگفتي ها در جاي جاي استان رنگ و بوي خاص خود را دارد و تنوع اين جاذبه ها مي تواند پاسخگوي نياز هر گردشگري با سلايق خاص خود باشد.
سفري كم هزينه و انتخاب محلي دنج و با طبيعتي سرشار از آرامش، براي هموطناني كه هر سال بر شمار سفرهاي نورزي‌شان افزوده مي‌شود، دغدغه اين روزها در آستانه نوروز 96 است. رخداد شگفتي كه هر ساله شاهد آن هستيم، رشد سفرهاي نوروزي و افزايش شمار گردشگران داخلي در ايام نوروز است، اتفاقي كه بدون شك، سايه اقبال بلندي براي رونق گردشگري و تزريق روح زندگي در جسم جامعه دارد.
با اين همه، ظرافت‌هايي در اين زمينه ناديده گرفته مي‌شود كه توجه به آن ها تجربه سفر را براي همگان دلپذيرتر مي‌كند. تبليغات و آگهي‌هاي آژانس‌هاي مسافرتي و تمركز نگاه جامعه تاكنون بر كلان‌شهرها بوده است، ولي خوشبختانه هستند مناطقي كه با داشتن شرايط اقليمي ويژه و جاذبه هاي گردشگري متنوع مي توانند با كمترين هزينه ميعادگاه مسافران نوروزي باشند.
شهرستان طارم در شمال استان زنجان يكي از مناطق چشم نواز و سرشار از شگفتي هاي آفرينش است. طبيعت زيبا، بكر و رويايي با آب و هواي خوش، چشمه ها و آبشارهايي كه از دل كوه هاي سرسبز شهرستان طارم سرچشمه مي گيرند، جاده هاي كوهستاني كه در برخي مواقع سال در دل ابرها مسير حركت مسافران را در بر مي گيريد و چشم اندازهاي زيبا در 2 طرف جاده هاي منتهي به ديار شكوفه هاي زيتون و همچنين دشت سرسبز طارم هر انساني را ترغيب مي كند براي يك بار هم شده به اين منطقه سفر كند.
شهرستان طارم يكي از مناطق زيبا و ديدني كشور است كه به خاطر استعدادهاي كشاورزي و دامپروري، حاصلخيزي زمين ها و برخورداري از شرايط اقليمي مناسب، توليد بيشترين زيتون كشور و همچنين توليد محصولات ارگانيك كشاورزي از آن به عنوان بزرگترين باغشهر زيتون كشور و پايتخت سلامتي ايران ياد مي شود.
طبيعت زيبا و متفاوت، وجود آبشارها، چشمه ها، ييلاقات، يخچالهاي طبيعي و غار شگفت انگيز، شكاف سنگهاي غارگونه، مسيرهاي بكر گردشگري و كوهپيمايي، روستاهاي هدف گردشگري با تيپ روستايي، رودخانه هاي فصلي و دائمي زيبا و خروشان، جنگلهاي زيبا، كوهپايه هاي سرسبز، كوه هاي سر به فلك كشيده و با طراوت شهرستان طارم از توابع استان زنجان، در انتظار حضور گردشگران داخلي و خارجي است.
غار تاريخي و طبيعي خرمنه سر روستاي ده بهار، شكاف سنگها و غارهاي زيبا در ارتفاعات درام، غار طبيعي تنگه‌ور هزاررود در دل قلعه پش، آتشكده هاي متعدد، يخچال طبيعي روستاي وليدر، آبشارهاي چشم نواز و طبيعي وزنه سر، مرتفع‌ترين آبشار استان زنجان واقع در بخش چورزق روستاي كله‌سيران، درخت تنومند چنار به قطر 8 متر و قدمت بيش از پنج قرن واقع در روستاي زهترآباد و چندين درخت با قدمت تاريخي از نوع سرو و چنار در روستاهاي مورستانه و دستجرده، مقبره برهان السلطنه از نوادگان فتحعلي شاه قاجار در روستاي بنارود، وجود سنگها و صخره هاي با اشكال مختلف در ارتفاعات طارم، از جمله جاذبه‌هاي طبيعي و تاريخي شهرستان طارم است.
وجود امامزاده هاشم وعوف(ع)، جعفر(ع) در شهر آب‌بر، سيد احمد(ع) در وزنه سر، محمد علي ماهوري(ع) در زاچكان، حيدر(ع) در گيلوان، عبداله(ع) در صومعه بر، محمد باقر(ع) در كله سيران، محمد هاشم(ع) در سرخه ميشه، قاسم(ع) در كلوييم، علي(ع) در سرخ آباد، عبداله(ع) در بالاكوه، اسماعيل(ع) در قوهيجان، ابراهيم(ع) و خديجه(ص) در بندرگاه، ابراهيم(ع) و طاهر(ع) و مرجان(ص) در چمله، محمود(ع) در ارشت، حسن غائب(ع) در چورزق، عبدالرحمان(ع) و نرجس خاتون(ص) در قلات، سلطان سيد علي القاضي(ع) در جيش آباد بر غناي فرهنگي، مذهبي اين شهرستان افزوده است.
وجود قلعه‌هاي تاريخي در شيت، سانسيز،هزاررود، تشوير و سميران و آتشكده‌هاي تشوير، الذين، گيلانكشه، پيرچم، پيرهمدان آببر، تنگه‌ور هزاررود نشان از قدمت تاريخي شهرستان طارم دارد.
محدوده يخچال طبيعي روستاي وليدر و مسير حيرت انگيز روستاهاي شيت – وليدر، يخچال هايي كه به شكل گودال هايي شبيه اتاقك در دامنه كوه ها ايجاد شده اند و تنها ويژگي كه سبب تبديل شدن آن‌ها به يخچال شده سنگ‌هاي سرد ي بالاي آن جا است، به طوري كه مردم اين مناطق در گرمترين روزهاي سال فرآورده هاي طبيعي لبني خود را در اين يخچالها نگهداري مي كنند.
منطقه حفاظت شده سرخ آباد داراي وسعتي بيش از 120 هزار هكتار در شمال و شمال‌غرب مركز استان زنجان واقع شده و براساس مصوبه شماره 149 مورخ 27 بهمن ماه سال 75 شوراي عالي حفاظت محيط زيست به عنوان منطقه حفاظتي اعلام شده است كه داراي اكوسيستم‌هاي كوهستاني، دشتي، جنگلي و كوهپايه‌اي است.
طبيعت بكر و دست نخورده اي مانند سد طبيعي «كردكندي» از جمله ثروت هاي خدادادي منطقه است كه توجه علاقه مندان به آثار طبيعي را به خود جلب مي كند.
سد طبيعي كرد كندي يا كردآباد كه درپي زلزله ۳۱ خرداد سال ۱۳۶۹ شمال و شمالغرب كشور و در اثر رانش زمين در سه كيلومتري شهر آب بر مركز شهرستان طارم به وجود آمده، يك معجزه الهي است.
اين آبگير طبيعي و زيبا به لحاظ موقعيت استثنايي و سكوت حاكم بر محدوده آن، به محلي نادر و شگفت انگيز، براي تفريح و گشت و گذار گردشگران تبديل شده است.
جنگلهاي ولوار بالاتر از روستاي چرزه، لهمت، چشمه سر، بلوطستان و زرشكي در ارتفاعات روستاي توريستي و چشم نواز پاسار، پديده مه گرفتگي در سطح شهرستان بطوريكه از بالاي قله‌هاي اطراف به آن نظاره كنيد مانند توده اي از پنبه بر دره اي بزرگ قرار گرفته است، قله‌هاي شمالي پوشيده از مه شهرستان كه موجب كاهش دما و خنكي هوا مي‌شود، از شگفتي هاي آفرينش و ظرفيت هاي بالقوه گردشگري اين شهرستان است.
وجود گونه‌هاي بسيار متعدد و متنوع گياهي و جانوري كه بخشي از اين گونه ها در منطقه حفاظت شده روستاي سرخ آباد و خرمنه سر قرار دارد، وجود ارتفاعات و قلل متعدد و متنوع با شيب ها و زيبايي‌هاي خاص خود كه مي تواند براي گردشگران، كوهنوردان و ورزشكاران پاراگلادير بسيار جذاب باشد.
مسير و محور گردشگري زيباي مناطق طارم نظير درام- نوكيان- ماسوله، آب بر- وجرگاه- قلعه رودخان- شفت، مسير تشوير به پرچينه، مسير گيلوان به امامزاده ابراهيم (ع) شفت، مسير زنجان- گمان- شيرميشه- ايچ و چورزق، مسير روستاي جمال آباد به استان گيلان، آبشار و امامزاده سيد احمد(ع) وزنه سر، مسير زيباي شيت- وليدر و مسير كوهستاني و چشم نواز روستاي وليس با بافت ويژه صخره اي اين روستا كه مورد توجه كوهنوردان و دوستداران طبيعت بوده و به عنوان مهمترين مسير انتخابي گروه هاي كوهنوردي در سطح كشور مطرح است.
سدهاي طبيعي باكلور، جمال آباد و كردآباد كه در زلزله 1369 بر اثر ريزش كوه تشكيل شده‌اند و وجود رودخانه مهم قزل‌اوزن و اقليم مناسب در حاشيه اين رودخانه به عنوان زيستگاه آبزيان، پرندگان و اكوسيستم تالابي رودخانه‌اي و شاليزارهاي برنج در حاشيه رودخانه قزل اوزن چشم اندازي بي نظير براي گردشگرادن در فصل بهار و تابستان به شمار مي‌رود.
سرسبزي باغات زيتون در فصل پاييز و زمستان در كنار سفيدي قله‌هاي پوشيده از برف، نشاط و شادابي خاصي به گردشگران اين شهرستان مي بخشد.
بدليل نبودن يخبندان در فصول سرد، مهاجرت انواع پرندگان به شهرستان، جاذبه هاي بي نظير گردشگري را در منطقه ايجاد مي‌كند.
حدود ‎ 90هزار هكتار از اراضي 'خرمنه‌سر' و 'سرخ‌آباد' شهرستان طارم، جزو مناطق حفاظت شده و داراي پتانسيل‌هاي مطلوب براي نگهداري و تكثير گونه‌هاي جانوري، از جمله كل، بز، پلنگ، كبك، خرس قهوه‌اي و سياه‌گوش است.
آتشكده‌هاي طارم عموما از سنگ وساروج با پلان چهار طاقي ساخته شده و پوشش آنها گنبدي شكل و تمامي آن از سنگ ساخته شده است.
تركيب كلي آنها به سبك آتشكده‌هاي دوران ساساني و با آتشكده نياسر كاشان قابل مقايسه‌اند، با اين تفاوت كه براي عناصر اصلي در آنها به جاي آجر، از لاشه سنگ استفاده شده است.
در شهرستان طارم 3 آتشكده از دوران ساسانيان با نام‌هاي آتشكده پيرچم، آتشكده الزين و آتشكده گيلانكشه كه در فهرست آثار تاريخي ثبت شده و در بعضي اوقات سال هموطنان زرتشتي آيين گهنبارخواني را در اين مكان‌هاي به جا مي‌آورند.
آبشار هشترخان در دره اي سرسبز، ميان كوه‌هاي ناحيه طارم در شرق شهر زنجان در نزديكي روستاي لار واقع شده كه سرچشمه آن چشمه جوشان است.
آبشار كه داراي ارتفاعي حدود 30 متر است و پس از ريزش، رودخانه هشترخان را تشكيل مي‌دهد.
كوه‌هاي بلند و سرسبز، دره اي بسيار عظيم، رودخانه اي خروشان و پرآب، جنگل درختان فندق،هواي خوب و طبيعت بكر، آبشار و ناحيه هشترخان يا هشت چشمه را به يكي از نواحي زيبا و مناسب براي گردشگري، كوهنوردي و دوچرخه سواري در كوهستان تبديل كرده است.
آبشارهاي زيبا و چشم نواز وزنه سر كه در ارتفاعات تقريبا جنگلي اين روستا واقع شده است به دليل داشتن مسير بكر و زيباي كوهپيمايي و همچنين مجاورت با امام زاده سيد احمد(ع) منتظر حضور گردشگران داخلي و خارجي است.
آبشارهاي متعدد با ارتفاع متنوع و زيبايي هاي متفاوت در مسير درام- ماسوله در محدوده شيرين سو چشم هر بيننده اي را به خود جذب مي كند.
آبشار كله سيران به عنوان مرتفع‌ترين آبشار استان زنجان واقع در بخش چورزق روستاي كله‌سيران يكي ديگر از آبشارهاي چشم نواز شهرستان طارم است كه همه سال خيل عظيمي از مسافران نوروزي و گردشگران به سوي خود مي كشاند.
غار خرمنه سر در شهرستان طارم و در كوه بلند خرمنه‌سر در سمت شمالي روستاي ده بهار قرار گرفته است.
در نزديكي قله كوه خرمنه‌سر، دهانه مشبك و پنجره مانند و به نسبت وسيع غار خرمنه‌سر واقع شده است. در مدخل غار، حفره بزرگي وجود دارد كه همانند اتاقي در ميان حفره‌هاي كوچك احاطه شده است. در داخل اين اتاقها، آثار زيستي شامل سفالهاي شكسته و پيه‌سوزهاي شكسته قديمي ديده مي‌شود.
مطالعات باستان‌شناسي در مورد اين غار حكايت از 2 دوره استقرار انسان دارد. دوره نخست را ابزار و ادوات سنگي و تيغه‌هاي سنگ چخماق متعلق به زندگي غارنشيني انسان پيش از تاريخ تشكيل داده كه قدمت آن به دوره پيش از هزاره پنجم قبل از ميلاد مي‌رسد.
از گونه‌هاي شاخص حيات وحش شهرستان مي‌توان به آهوي نژاد اصيل ايراني، كل و بز، خرس قهوه‌اي، سياه‌گوش، پلنگ، كبك ‌دري، كبك‌ معمولي، كبك‌ چيل، تيهو، گراز، گرگ، انواع مارها، لاك پشت بومي، ماهي زردپر، تشي و انواع پرندگان و بازهاي شكاري اشاره كرد.
عبور رودخانه قزل اوزن به عنوان شاهرگ حياتي دراين شهرستان ، خاك حاصلخيز و نيز شرايط آب و هوايي مساعد، توانمنديهاي كشاورزي را دو چندان نموده و باعث رشد، توسعه و رونق اقتصادي منطقه شده به گونه‌اي كه به عنوان قطب كشاورزي به ويژه در زمينه توليد محصول زيتون، برنج، سير، سيب زميني،گوجه فرنگي، باقالي، انجير و انار شده است و اين منطقه را به عنوان منطقه استراتژيك كشاورزي استان معرفي كرده است.
نخود فرنگي، انواع صيفي (خيار، كرفس، كاهو، انواع فلفل)، فندق، گردو، سيب، گيلاس، آلبالو، پياز، كلزا، زردآلو و آلو، انواع هلو، بادمجان، طالبي و خربزه، بادام زميني، هندوانه و اخيراً نيز محصول با ارزش پسته از ديگر محصولات كشاورزي شهرستان مي باشند كه طرفداران زيادي در بازار محصولات كشاورزي كشور دارد.
شهرستان طارم به‌لحاظ سطح زيركشت، توليدنهال و برداشت محصول زيتون مقام نخست را در كشور به خود اختصاص داده و بيشترين ‎درصد محصول زيتون ايران در اين منطقه توليد مي‌شود.
اين شهرستان در توليد و فروش و تجارت بين‌المللي زيتون در كنار كشورهاي مطرح دنيا مانند اسپانيا، ايتاليا، مراكش و تركيه قرار گرفته و با حمايت مضاعف مسئولان كشوري و استاني مي‌تواند افتخاري بزرگ براي كشور باشد.‬
درباره صنايع دستي و ماشيني و معادن شهرستان طارم اطلاعات مستندي در دست نيست ولي رونق دام‌داري در منطقه طارم باعث وفور مواد اوليه مورد نياز در صنايع دستي شده و به اين صنعت رونق خاصي داده است. قالي بافي،حصير بافي، گليم بافي، جاجيم بافي و نمدبافي از جمله مهم ترين صنايع اين منطقه هستند كه ارزش صادراتي بالايي دارند. بافت انواع البسه و انواع جوراب ها و شال هاي پشمي از ديگر صنايع دستي منطقه هستند كه بيش تر توسط زنان و دختران بافته مي شوند.
در روستاهاي ارشت و زهترآباد اين شهرستان معادن نمك نيز وجود دارد كه به روش سنتي مورد بهره برداري قرار مي گيرند. و به استناد مدارك به دست آمده از غار خرمنه سر اين منطقه، در 2 دوره پيش از تاريخ و قرن چهارم هجري يكي از زيستگاه هاي انساني بوده است.
9886/6085