به گزارش روز چهارشنبه گروه علمی ایرنا از پایگاه خبری ساینس دیلی، این محققان یك مدل نظری از نحوه تصمیمگیری زنبورها درباره محل ساخت كندو ارایه كردند و تمام كندو را به عنوان یك ابرارگانیسم واحد كه واكنشهای هماهنگی را نسبت به محركهای خارجی نشان میدهد، مورد بررسی قرار دادند.
این ارگانیسم دارای ساختار و عملكردی مانند مغز انسان است و بر اساس این تحقیقات نحوه تصمیمگیری و مكالمه زنبورها با یكدیگر شباهت زیادی به روش تعامل نورونها در مغز انسان دارد.
بر اساس تحقیقات پیشین مغز انسان و حیوانات از قواعدی موسوم به قواعد فیزیكی-روانی از جمله قاعده پیرسون و قاعده هایك تبعیت میكند؛ البته نورونهای واحد تابع این قواعد نیستند اما كل مغز از آنها تبعیت میكند.
بر اساس قاعده پیرسون در زمانی كه دو گزینه باكیفیت وجود دارد، در مقایسه با انتخاب بین دو گزینه بدون كیفیت، مغز عملكرد سریعتری دارد؛ در این تحقیقات مشخص شد زنبورها در هنگام انتخاب محل ساخت كندو بین دو محل باكیفیت در مقایسه با انتخاب بین دو محل بدون كیفیت، سرعت عمل بالاتری دارند.
بر اساس قاعده هایك با افزایش تعداد گزینهها سرعت مغز در انتخاب گزینه مناسب كاهش مییابد. در تحقیقات انجام شده نیز معلوم شد زنبورها در زمان انتخاب مكان مناسب از بین تعداد زیادی از محلها، سرعت عمل كمتری دارند.
بر اساس تحقیقات جدید ابرارگانیسمها نیز از همان قواعدی تبعیت میكنند كه مغز انسان تابع آن است. از آنجا كه مطالعه نحوه تصمیمگیری در ابرارگانیسمهایی مانند كندوی زنبور عسل بسیار سادهتر از مطالعه عملكرد نورونهای مغز است، این كشف جدید محققان را در شناسایی مكانیزمهای اصلی كه موجب شكلگیری چنین قواعدی میشوند، از طریق مطالعه سوپرارگانیسمها یاری میكند.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Scientific Reports منتشر شده است.
علمی (6)**9259**1834
تهران- ایرنا- محققان دانشگاه شفیلد با بررسی عملكرد زنبورهای عسل در یك كندو توانستند درك بهتری از مكانیزمهای اساسی رفتار انسان به دست آورند.