۱۸ فروردین ۱۳۹۷، ۸:۴۳
کد خبر: 82879143
T T
۰ نفر
قم از ويروس آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان پاك است

قم - ايرنا - مديركل دامپزشكي استان قم انجام اقدام هايي از قبيل نمونه برداري، پايش و مراقبت براي مبارزه با بيماري آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان را مورد اشاره قرار داد و گفت: در حال حاضر به مدت 26 روز است كه موردي از اين بيماري در قم مشاهده نشده است‌.

مهدي رفيعي محمدي روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، اظهار داشت: مطابق قانون اگر استاني به مدت 21 روز هيچ موردي از ابتلا به آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان را نداشته باشد، پاك محسوب مي شود.
وي با اشاره به شيوع بيماري آنفلوانزاي مرغي در يك دوره سه ماهه در سال 96 اظهار داشت: اين بيماري از نيمه آذرماه تا نيمه اسفندماه سال گذشته در قم شيوع پيدا كرد و حدود 165 واحد از 620 واحد مرغداري گوشتي و تخم گذار در استان درگير آن شدند.
وي با اذعان به اين كه هفت ميليون و 775 هزار قطعه طيور معدوم سازي شد، افزود: اين بيماري در ابتدا واحدهاي تخم گذار و جوجه هاي پولت و سپس واحدهاي گوشتي، مزارع مرغ مادر، بوقلمون و بلدرچين را تحت تاثير خود قرار داد.
رفيعي اضافه كرد: همچنين 570 تن تخم مرغ و يك هزار و 400 تن دان مرغ در واحدهاي درگير بيماري آنلفوانزاي پرندگان معدوم شد.
وي با اشاره اين كه بيش از چهار ميليون متر مكعب واحدهاي مرغ داري در قم ضد عفوني شد، افزود: در اين راستا بيش از 11 هزار نفر ساعت به صورت شبانه روزي كار قرنطينه اي انجام گرديد و همچنان ادامه دارد.
وي با بيان اين كه علاوه بر كار معدوم سازي و قرنطينه، تمامي مرغ ها بويژه مرغ هاي تخم گذار قبل از انتقال به كشتارگاه مورد آزمايش و بازرسي قرار گرفتند، افزود: منشاء اين بيماري يك واحد مرغداري روستايي و غير مجاز در استان بود.
مديركل دامپزشكي قم با بيان اين كه يكي از مهمترين راه هاي انتقال ويروس آنفلوانزاي پرندگان، كودهاي آلوده استفاده شده در زمين هاي كشاورزي موجود در مجاورت مرغ داري هاست، افزود: در برخي از مزارع باغ پسته قم از كودهاي توليدي در خارج از اين استان استفاده مي شد كه اين كار نيز از علل اصلي اين بيماري محسوب مي شود.
رفيعي با بيان اين كه ويروس آنفلوانزا در سال 96 در كشور گسترش قابل توجهي داشت، افزود: در حال حاضر عدم مديريت بهداشتي كود يكي از مشكلات مطرح در كشور است، چراكه بيماري هاي حاد پرندگان مانند نيوكاسل و آنفلوانزا از طريق كود منتقل مي شود.
وي يادآور شد: ميزان كود توليدي در مرغداري هاي كشور حدود 2 ميليون تن است كه 100 هزار تن آن در مرغداري هاي قم توليد مي شود كه اگر كار جا به جايي و نقل و انتقال آن به درستي مديريت نشود، مشكلاتي را ايجاد خواهد كرد.
وي تاكيد كرد: واردات كود از استاني به استان ديگر امكان شيوع بيماري مذكور را فراهم مي كند كه بايد اين موضوع جدي گرفته شود.
وي با بيان اين كه تعداد استان هاي درگير با آنفلوانزاي مرغي در سال 96 نسبت به سال 95 كمتر بود، افزود: اين بيماري طي سال هاي 85 ، 86 و 89 در كشور شيوع پيدا كرد و به مدت 5 سال جز در اندك مواردي اين بيماري مشاهده نشد اما بيشترين آمار اين بيماري مربوط به سال هاي 94، 95 و 96 است.
مديركل دامپزشكي قم گفت: با توجه به ورود ويروس بيماري ياد شده به كشور در سال 95 و از بين نرفتن آن، در نتيجه بواسطه بقاء و ماندگاري آن قدرت انتقال آن نيز بيشتر شد و خسارت سنگين و شديدي را به مرغداري ها وارد كرده و اگر به درستي مديريت نشود، در سال 97 نيز مي تواند ايجاد مشكل كند.
آنفلوانزاي فوق حاد طيور يك بيماري ويروسي پرندگان است، ويروس هاي آنفلوانزا داراي 3 نوع تيپ C,B,A مي باشد، در طيور فقط تيپ A مي تواند ايجاد بيماري نمايد. پرندگان وحشي و آبزي مي توانند بدون اين كه خود مبتلا به بيماري شوند ويروس آنفلوانزاي طيور را با خود جابجا كنند؛ مرغ و خروس، بوقلمون، مرغ شاخدار، پرندگان زينتي، پرندگان وحشي و شترمرغ از پرندگان حساس به بيماري محسوب مي شوند.
شروع ناگهاني تلفات با روند افزايش در گله، انتشار ناگهاني بيماري در گله، بيحالي شديد، پژمردگي و دور هم جمع شدن گله، كاهش شديد مصرف دان، افت ناگهاني و شديد توليد تخم مرغ روزانه، علائم تنفسي حاد و سياه شدن و خونريزي تاج، ريش و ساق پا از جمله نشانه هاي اين بيماري به شمار مي آيد.
رفيعي با اشاره به اين كه انتقال مكانيكي ويروس با توجه به مهاجرت پرندگان، سرماي هوا و تراكم مرغداري ها در 6 ماهه دوم سال صورت مي گيرد، افزود: بر اثر اين بيماري تا به حال هيچ گونه تلفات انساني در قم، كشور و حتي هيچ كجاي جهان صورت نگرفته است.
وي با اشاره به پرداخت خسارت به مرغداران افزود: پرداخت خسارت بابت دان و نهاده ها توسط دامپزشكي، و طيور صنعتي بيمه شده نيز توسط بانك كشاورزي انجام شد، كه رقم پرداختي از سوي دامپزشكي استان بالغ بر 65 ميليارد ريال و بانك كشاورزي نيز 500 ميليارد ريال برآورد شده است.
مديركل دامپزشكي قم اضافه كرد: بيش از 90 درصد مرغداري هاي اين استان تحت پوشش بيمه قرار دارند و بقيه به علت غير مجاز بودن، تراكم بيش از ظرفيت و يا عبور سن مرغ آنها از مدت قانوني80 هفته، بيمه نيستند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به نقش دستگاه هاي مختلف مانند تشكل هاي مرغداري، جهاد كشاورزي، بخشداران، نيروي انتظامي، دادگستري، حفاظت محيط زيست و دانشگاه علوم پزشكي در پيشگيري از اين بيماري مهلك افزود: براي اين دستگاه ها در قالب 76 مصوبه كارگروه پيشگيري از آنفوانزاي حاد پرندگان وظايفي در هشت محور از جمله مديريت كود و خوراك دام، آمايش ساختار مرغداري ها، آموزش مرغداران، برخورد با واحدهاي غير مجاز و پايش و مراقبت پيش بيني شده است.
وي با اشاره به شكل گيري كارگروه هاي استاني و ملي مقابله با آنفلوانزاي مرغي و بازديدهاي به عمل آمده توسط كارشناسان از واحدهاي مرغداري قم، افزود: مطابق تصميم اين كارگروه يك تيم چهار نفره از واحدهاي مرغداري بازديد كرده و تمامي مرغداري هايي كه در بحث رعايت مسائل بهداشتي و پرورشي امتياز لازم را كسب كنند، با تاييد كميته فني مجوز جوجه ريزي را دريافت خواهند كرد.
وي با تاكيد بر اينكه فارغ از همه اقدام هاي نظارتي و كنترلي، مرغداران نقش اصلي و مهمي را در پيشگيري از اين بيماري ايفا مي كنند، گفت: مرغ داري ها بايد براي كاهش خطر انتقال ويروس در واحدهاي خود كود را فقط به صورت سيلو و پوشانده شده با پلاستيك ذخيره سازي كنند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود در پاسخ به سوالي در خصوص تاثير بروز بيماري آنفلوانزا بر روي قيمت مرغ و تخم مرغ افزود: با توجه به درگير نبودن واحدهاي گوشتي، اين بيماري تاثيري بر قيمت مرغ نداشت، اما در مورد تخم مرغ به دليل كاهش توليد اين محصول، بر روي قيمت آن نيز تاثر گذاشت.
مديركل دامپزشكي قم با توصيه به مرغداران براي رعايت مسائل بهداشتي، هشدار داد: با توجه به فعال بودن ويروس و درگير شدن واحدهاي تخم گذار در برخي استان ها، احتمال درگيري و وجود ويروس در سال جديد نيز وجود دارد، از اين رو اگر دستورالعمل هاي پيشگيرانه پيش بيني شده از طرف ستاد پيشگيري از آنفلوانزا به خوبي اجرا نشود، به طور حتم اين بيماري را در سال 97 نيز خواهيم داشت.
رفيعي گفت: اما با عمل به تمهيدات و تدابير پيش بيني شده از طرف سازمان دامپزشكي كشور مانند تشديد امنيت براي مقابله با بيوتروريسم و تزريق واكسن ميزان واگيري، تلفات و خسارت ها نسبت به سال قبل كمتر مي شود‌.
وي با اشاره به اجراي طرح واكسيناسيون طيور افزود: قرار است امسال اين طرح به صورت محدود و نمونه در چند استان از جمله قم اجرا شود و در هر واحد نيز پس از تزريق واكسن، نمونه گيري و آزمايش روي آن انجام مي گيرد.
مديركل دامپزشكي قم در پايان با بيان اين كه شهروندان هيچ گونه نگراني براي مصرف مرغ و تخم مرغ نداشته باشند، توصيه كرد: تمامي مراكز مجاز عرضه مرغ و تخم مرغ تحت نظارت دامپزشكي قرار دارند، از اين رو مردم اين كالاها را فقط از اين مراكز تهيه نموده و از خريد از مراكز غير مجاز خودداري كنند.
7403 / 1175