به گزارش ایرنا، در حالی كه استان بصره در جنوب عراق ماههای اخیر شاهد افزایش رفت و آمدها و تحركات سیاسی كشورهایی چون آمریكا و عربستان بوده است اكنون 'فاتح یلدیز' سفیر تركیه در بغداد می گوید كنسولگری تركیه در این استان كه از سال 2014 به دلایل امنیتی بسته شده بود، به زودی بازگشائی خواهد شد.
منابع ترك به نقل از یلدیز نوشتند: تركیه كشور بزرگی است و نمی تواند بر بخش های خاصی در عراق محدود شود.
وی افزود: تركیه پیش از این كمك های بشر دوستانه ای را از طریق استان بصره به استان های مركزی این كشور از جمله بابل، نجف و كربلا فرستاده است.
وی گفت این كمك ها هیچ ارتباطی به ملاحظات سیاسی، اقتصادی و انرژی ندارد و كشورش (تركیه) گرایش به گروه و یا قومیت خاصی در عراق ندارد.
اظهارات سفیر تركیه در بغداد درخصوص بازگشائی كنسولگری كشور در بصره در حالی است از چند ماه پیش بحث گشایش كنسولگری عربستان در عراق در آینده نزدیك مطرح است.
استان بصره بعنوان تنها نقطه ارتباطی عراق با آبهای آزاد و برخوردار از منابع عظیم نفت و گاز از گذشته مورد توجه بازیگران منطقه ای و قدرت های جهانی بوده است با این حال طی ماههای اخیر و همزمان با اعلام پایان داعش، شاهد توجه ویژه محور سعودی آمریكایی قرار داشته است.
بافت شیعه و در عین حال عشائری (سنتی) و بعضا بسیار فقیر در این استان و نیز استان های جنوبی كه خاستگاه عمده نیروهای الحشد الشعبی بعنوان نیروی نجات بخش عراق از تروریسم و داعش تلقی می شود، جنبه بسیار مهم دیگری است كه توجه بیش از پیش محور سعودی آمریكایی را به خود جلب كرده است.
20 دیماه 96 'عبدالعزیز الشمری' سفیر عربستان در بغداد از موافقت دولت عراق با گشایش كنسولگری كشورش در بصره خبر داد.
وی گفت: موافقت از سوی دولت عراق صورت گرفته است و ما اكنون دنبال ساختمان و گشایش آن در آینده بسیار نزدیك هستیم.
پس از اربیل این دومین شهر عراقی است كه عربستان سعودی در آن سركنسولگری ایجاد خواهد كرد.
رسانه های سعودی همچنین از رشدی العانی سفیر عراق در ریاض نقل كرده اند كه درخواست رسمی گشایش سركنسولگری در نجف را از مقامات سعودی دریافت كرده است.
عربستان بتازگی و پس از چند دهه، یك مسابقه دوستانه فوتبال با تیم عراق در بصره برگزار كرد كه با توجه به نقشی كه به باور عراقی ها می تواند در رفع تحریم های بین المللی ورزشگاه های این كشور ایفا كند، بشدت مورد استقبال قرار گرفت.
درهمین رابطه اظهارنظرها و اطلاعاتی منتشر شده است كه عربستان سعودی
اقدام به پول پاشی های فراوان میان چهره های ذی نفوذ و سران برخی عشائر در این منطقه و نیز اقدام از طریق برخی واسطه های شیعی برای خرید گسترده زمین در این استان می كند.
همه اینها نشانگر اهمیت راهبردی مضاعف استان بصره نزد بازیگران منطقه ای است.
درهمین راستا چندی پیش 'اسعد عبد الامیر عیدانی' استاندار بصره میزبان 'تیمی دیفیز' سركنسول امریكا در این استان بود و دعوت كرد كه شركت های وسرمایه گذاران امریكائی به اینجا بیایند و پروژه های بسیار بزرگ و نیز طرح های زیربنایی و زیرساخت اجرا كنند.
عیدانی گفت استان بصره از وضعیت امنیت خوبی برخوردار است و این مسئله مورد توجه هر سرمایه گذاری است كه بخواهد در كشورمان سرمایه گذاری كند.
بر این اساس برخی ناظران مسائل عراق با اشاره به تحولات ماههای اخیر در استان بصره، این سوال را مطرح می كنند كه آیا این رویدادها صرفا یكسری اقدامات روتین برای توسعه روابط با یك كشور بالقوه ثروتمند نفتی است كه دوره جنگ با تروریسم را پشت سر گذاشته و وارد مرحله بازسازی می شود و یا این كه رویكردی جدید با اهدافی مهمتر مطرح است.
خاورم**380**
بغداد- ایرنا - همزمان با بهبود شرایط امنیتی بویژه در مركز و جنوب عراق، توجه كشورهای مختلف بویژه بازیگران منطقه ای به استان نفت خیز و راهبردی بصره افزایش می یابد.