محمد احمدي روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: گروهي از كارشناسان سازمان حفاظت محيط زيست اين تعداد سمندر را در ارتفاعات 'سارد' از توابع بخش مركزي بوكان سرشماري كردند.
وي با اشاره به اينكه مطلوب ترين زيستگاه سمندر كردستاني در جنوب آذربايجان غربي و در شهرستان بوكان قرار دارد، گفت: اين پايش به مدت 2 روز به كمك كارشناسان آذربايجان غربي صورت گرفت.
وي ادامه داد: اين جانور اكنون جزو گونههاي در خطر انقراض بوده و در فهرست سرخ اتحاديه بينالمللي حفاظت از طبيعت 'IUCN' طبقهبندي شده است.
وي اظهار كرد: پراكنش جهاني سمندر كردستاني محدود به كشورهاي ايران (غرب و شمال غرب)، عراق (شمال شرق) و تركيه (جنوب شرق) است.
رئيس اداره حفاظت محيط زيست بوكان اضافه كرد: بر اساس گزارش هاي پيشين سمندر كردستاني با نام علمي (Neurergus.microspilotus) تنها در استان هاي كرمانشاه و كردستان و در داخل چشمهها و رودهاي واقع در دره هاي عميق سلسله جبال زاگرس مركزي مشاهده شده بود.
به گزارش ايرنا، در سال 1386 شمسي سمندر كردستاني در شهرستان سردشت از توابع آذربايجان غربي مشاهده و گزارش شد و به دنبال آن زيستگاه هاي ديگر اين گونه جانوري در بوكان مورد شناسايي قرار گرفت.
سمندر كردستاني از راسته دوزيستان دمدار و خانواده 'سالاماندريده' (سمندرها) بوده كه سه گونه از آنها در ايران وجود دارد كه اين گونه ها در ليست سرخ اتحاديه بينالمللي حفاظت از طبيعت (IUCN) در دسته به شدت در معرض خطر انقراض طبقه بندي شده و زيستگاه آن چشمه سارها، جويبارها و آب هاي روان و زلال است.
خشكسالي، گرمايش جهاني، آلودگي آب توسط كودهاي شيميايي، تخريب و تغيير وضعيت چشمهها توسط روستائيان، كشاورزان و دامداران از جمله تهديدهايي است كه سمندر كردستاني را در معرض انقراض قرار مي دهد.
3072/7510/3093
مهاباد- ايرنا- رئيس اداره حفاظت محيط زيست بوكان به پايش زيستگاه سمندر كردستاني در اين شهرستان اشاره كرد و گفت: 450 حلقه از اين گونه نادر جانوري كه در معرض خطر انقراض قرار دارد، سرشماري شد.