۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۲۱:۵۹
کد خبر: 82902435
T T
۰ نفر

نظام نوين ترويج منابع طبيعي در كشور اجرا مي شود

۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۲۱:۵۹
کد خبر: 82902435
نظام نوين ترويج منابع طبيعي در كشور اجرا مي شود

ايلام - ايرنا - مديركل دفتر آموزش ترويج و مشاركت هاي مردمي سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري كشور گفت: طرح نظام نوين ترويج امسال براي اولين بار مبني بر موضوعات ترويجي منابع طبيعي براي جوامع محلي و مجريان در سطح كشور اجرا مي شود.

به گزارش ايرنا، وحيد جعفريان عصر دوشنبه در حاشيه بازديد معاونان فني ادارات كل منابع طبيعي سراسر كشور از طرح هاي نهال و جنگل كاري استان ايلام اظهار كرد: اجراي اين طرح يك انقلاب عظيم در زمينه مشاركت و آموزش مجريان، جوامع محلي و بهره برداران در خصوص احيا، توسعه و حفاظت عرصه هاي ملي و نهال كاري محسوب مي شود.
وي افزود: در اين طرح 10 هزار كارشناس ترويج برنامه هاي آموزشي و احيايي را با استفاده از لايه هاي اطلاعاتي و مطالعاتي در خصوص منابع طبيعي و احيا و توسعه اراضي ملي براي گروه هدف اجرايي مي كنند.
جعفريان يادآور شد: هدف از اجراي طرح نظام جامع ترويج و پروژه هايي از اين قبيل توجه به جوامع محلي و بهره برداراني است كه از عرصه هاي ملي و فراورده هاي جنگلي و مرتعي ارتزاق مي كنند تا در قالب اين طرح ها علاوه بر سودآوري اقتصادي از عرصه ها صيانت از اراضي ملي نيز است.
وي اجراي موفق طرح هاي ترويجي و آموزشي سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري را منوط به مشاركت مردم و جوامع محلي در اجراي پروژه هاي منابع طبيعي و برخورد جدي با متخلفان، سودجويان و زمين خواران را از اولويت هاي اصلي اين سازمان برشمرد.
وي گفت: مديريت پايدار سرزمين و عرصه هاي ملي با نگاه توسعه اي و صيانت از عرصه ها بدون مشاركت و حضور جوامع محلي امكان پذير نيست و در اجراي طرح هاي ساز و كارهاي منطبق با معيشت و زندگي جوامع محلي و گروه هاي هدف در نظر گرفته شده است.
وي با تحسين از اقدام هاي توسعه جنگل و نهال كاري در استان ايلام با استفاده از تكنيك هاي نوين و شيوه هاي موثر ابداعي هدف در خصوص حضور معاونان فني ادارات كل منابع طبيعي و آبخيزداري كشور در ايلام تاكيد كرد: با توجه به موفقيت استان ايلام در زمينه توسعه جنگل حضور معاونان فني كشور در ايلام با هدف دانش افزايي و به اشتراك گذاري تكنيك هاي انجام گرفته در استان ايلام و تعميم آن به ديگر نقاط كشور است.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان ايلام نيز گفت: در طرح هاي اجرا شده استان ايلام مشاركت جوامع محلي و بهره برداران لحاظ شده و بيشتر پروژه هاي احيايي و توسعه اي جنگل كاري با كمترين هزينه و اعتبار و در قالب قراردادهاي سامان عرفي با جوامع محلي و بهره برداران انجام گرفته است.
رضا احمدي توضيح داد: بهره برداران و جوامع محلي در ازاي استفاده از فرآورده هاي جنگلي و بهره برداري از زيرشكوب نهال كاري ها ( همچون كشت گياهان دارويي يا استفاده از ميوه درختان كاشت شده) از عرصه هاي ملي نهال كاري شده نيز حفاظت و مراقبت مي كنند.
وي افزود: نهال هاي كاشت شده توليد نهالستان هاي داخل استان ايلام است كه سازگار با توپوگرافي هر منطقه جغرافيايي، مقاوم به تنش هايي چون گرما، كم آبي، آفات و امراض و با نياز آبي اندك ... هستند.
احمدي يادآور شد: از سال 93 تاكنون با توجه به خشكيدگي درختان جنگلي استان ايلام به علت خشكسالي و آفات 13 پروژه مطالعاتي و تحقيقاتي در خصوص خشكيدگي درختان بلوط اجرا شد و 54 عامل اين معضل بررسي و تحليل شد و براي كنترل و كاهش مشكل درختان جنگلي استان 35 شيوه جديد نهال كاري متناسب با جغرافياي هر منطقه استان ايلام اجرا شد.
وي با بيان اينكه خشكسالي و آفات بر روي گونه هاي بلوط بيشترين تاثير و آسيب را داشت، گفت: در اين شيوه هاي نوين علاوه بر كاشت انواع واريته هاي بلوط در عرصه هاي آسيب ديده 50 درصد از اين اراضي به كاشت نهال از ديگر گونه هاي مقاوم به كم آبي و آفات بر حسب شرايط اقليمي مناطق اختصاص يافته است تا عرصه ها به يك جنگل تلفيقي از گونه هاي مختلف درختي تبديل شود‌.
به گزارش ايرنا، در اين بازديد معاونان فني ادارات كل منابع طبيعي و آبخيزداري كشور از طرح هاي جنگل كاري و نهالستان هاي در شهرستان هاي ايوان و مهران بازيد كردند و از نزديك با تكنيك هاي نوين نهال كاري آشنا شدند.
استان ايلام داراي 360 هزار هكتار اراضي جنگلي است كه توسعه اين اراضي به يك ميليون هكتار از برنامه هاي اداره كل منابع طبيعي است و در اين راستا در طول پنج سال گذشته تاكنون 60 هزار هكتار جنگل دست كاشت در استان ايلام انجام گرفته است.
7172/6119