به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار ایرنا در مسكو، ارتش شوروی در حالی به برلین حمله كرد كه آمریكا و انگلیس از شركت در این عملیات نظامی و كمك به متحد خود برای شكست نهایی ارتش آلمان نازی خودداری كردند.
«ژوزف استالین» رهبر وقت شوروی برای تصرف برلین تمام نیروهای نظامی این كشور را بسیج كرد و «مارشال گئورگی ژوكوف» فرماندهی عملیات را برعهده داشت.
هیتلر كه شكست نهایی حكومت خود را نزدیك دیده بود، برای دفاع از پایتخت، قوای آلمانی را متمركز كرد.
**عملیات تصرف برلین
ارتش سرخ كه از 25 ماه آوریل (5 اردیبهشت) عملیات نظامی تصرف برلین را آغاز كرد در این عملیات حدود دو میلیون و 350 هزار نیروی نظامی و شش هزار و 250 تانك و بیش از هفت هزار و 500 هواپیما را راهی برلین كرد.
در این عملیات، نیروهای جبهه اول اوكراین و جبهه اول و دوم بلاروس و نیز هواپیماهای نیروی هوایی دورپرواز شوروی شركت داشتند.
ارتش آلمان نیز برای دفاع از برلین بیش از یك میلیون نفر و حدود یك هزار و 500 تانك و بیش از سه هزار و 300 هواپیما در اختیار داشت.
با این وجود، ارتش سرخ شوروی توانست با استفاده از برتری نظامی در جبهه ها و این عامل كه آلمان بسیاری از مناطق مهم را از دست داده و امكان تامین و پشتیبانی ارتش و نیز اعزام نیروی تازه نفس را نداشت، در یك هفته مقاومت برلین را شكست داده و پایتخت حكومت رایش سوم را تصرف كند.
** تلفات شوروی و آلمان در عملیات برلین
ارتش سرخ شوروی در عملیات تصرف برلین، 78 هزار و 290 نفر از نیروهای خود را از دست داد و بیش از 274 هزار سرباز شوروی نیز مجروح شدند.
شوروی همچنین در این نبرد یك هزار و 997 تانك، بیش از دو هزار و 100 عراده توپ و خمپاره و 917 فروند هواپیما را از دست داد.
بر اساس داده های ارتش شوروی، نیروهای آلمان نازی در عملیات برلین حدود 400 هزار كشته دادند و 380 هزار نفر از این نیروها نیز مجروح شدند.
در مجموع حدود 480 هزار نفر از نیروهای آلمانی نیز به اسارت ارتش سرخ شوروی در آمدند.
**واكنش متحدان شوروی به پیروزی بر برلین
فرانكلین روزولت رئیس جمهوری آمریكا و وینستون چرچیل نخست وزیر انگلیس از اینكه ارتش شوروی توانست به تنهایی عملیات تصرف برلین را اجرا كند ناراحت بودند.
آنها با وجود اینكه كشورشان متحد شوروی بود اما از تصرف پایتخت آلمان نازی توسط نیروهای ارتش سرخ به شدت نگران بودند و این اقدام را عامل افزایش قدرت شوروی در آلمان می دانستند.
در واقع، عملیات تصرف برلین نقشه هیتلر برای سازش با انگلیس و آمریكا و ایجاد تفرقه در صفوف متفقین را برهم زد.
براساس اطلاعات دریافتی از منابع روسی، هیتلر بر اساس نقشه می خواست جنگ در برابر شوروی را به درازا بكشاند و بطور همزمان به واشنگتن و لندن پیشنهاد آتش بس دهد.
اما رهبر شوروی دستور عملیات تصرف برلین را صادر كرد و برلین دوم می 1945 به تصرف كامل درآمد و یك هفته بعد ( 9 می 1945 ) آلمان تسلیم شد تا گسترده ترین جنگ جهانی تاریخ بشر كه بیش از ۱۰۰ میلیون نفر از 30 كشور را به صورت مستقیم درگیر كرده بود و بیش از 70 میلیون كشته داشت، پایان یابد.
اروپام*391* 1346**
مسكو - ایرنا - هفتاد و سه سال پیش در چنین روزی (دوم ماه می سال 1945 - 12 اردیبهشت 1324) برلین پایتخت آلمان نازی توسط ارتش سرخ شوروی در جنگ جهانی دوم فتح شد و بسیاری آن را مرحله پایانی شكست حكومت آدولف هیتلر رهبر وقت آلمان می دانند.