دكتر فاطمه حيدري شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود:كودكان در پايان يك سالگي، در صورت اجراي صحيح تغذيه تكميلي، بايد توانايي استفاده از غذاي سفره را در اين رده سني داشته باشند.
وي گفت: كودكان و به ويژه رده سني زير 2 سال سرعت رشد بسيار بالا و مقاومت كمي نسبت به انواع عفونت ها دارند و رويش دندان هاي آنها هنوز كامل نشده در نتيجه تغذيه آنها بايد مورد توجه خاص قرار گيرد.
** تعداد وعده هاي غذايي كودكان افزايش و حجم كاهش يابد
حيدري ادامه داد: با توجه به اينكه حجم معده كودكان كم است بنابراين بايد تعداد وعده هاي غذايي افزايش و حجم آن كاهش يابد و به دليل سرعت بالاي رشد كودكان، بايد غذاهاي پرانرژي، داراي پروتيين كافي و مغذي در اختيار آنها قرار گيرد.
دانشيار دانشگاه علوم پزشكي اهواز بيان كرد: به طور كلي به دليل تفاوت سرعت رشد كودكان يك تا 2 سال با كودكان سه ساله و بالاتر، نياز آنها به انرژي و پروتيين و سطح فعاليت فيزيكي كودكان نيز با هم متفاوت است و در نتيجه نياز به مواد مغذي و انرژي كودكان بايد به طور فردي تعيين و مد نظر قرار گيرد.
وي گفت: براي كودكان يك تا 2 سال، تداوم تغذيه با شير مادر همچنان توصيه مي شود ولي شير مادر به تنهايي جوابگوي نيازهاي مادر نيست وبه همين دليل توصيه مي شود علاوه بر شيرمادر روزانه پنج تا 6 بار به كودك غذا داده شود كه شامل سه وعده اصلي و 2 ميان وعده است.
حيدري با اشاره به اينكه در تهيه غذا براي كودكان بايد غذاهاي كم حجم، پركالري و مغذي استفاده شود بيان كرد: براي كودكاني كه سرعت وزن گيري خوبي ندارند بهتر است از مقدار كمي روغن زيتون، كلزا، پودر گردو يا بادام خام و يا كره، براي افزايش انرژي در غذا استفاده شود.
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني بيان كرد: از آنجا كه كودكان به مواد غذايي با پروتيين بالا نياز دارند
گوشت قرمز، مرغ ، ماهي، تخم مرغ و پنير منابع غذايي خوبي براي تامين پروتيين است.
وي در خصوص تغذيه كودكان سه تا پنج سال گفت: به طور كلي پس از 2 سالگي سرعت رشد آهسته تر و در نتيجه به همان ميزان، اشتهاي كودك نيز كاهش مي يابد كه بسياري از والدين به اين مساله توجه نمي كنند و ممكن است بي دليل احساس كنند كودك بي اشتهاست و سرعت وزن گيري مناسبي ندارد.
حيدري با بيان اينكه به طور كلي انرژي دريافتي روزانه كودك معمولا ثابت است افزود: در تنظيم برنامه غذايي كودكان بايد از پنج گروه غذايي اصلي يعني نان و غلات، ميوه ها، سبزي ها، شير و لبنيات و گروه گوشت استفاده شود.
** كودكان نسبت به ظاهر و طعم غذا حساس ترند
دانشيار دانشگاه علوم پزشكي اهواز در خصوص ترغيب كودكان براي مصرف غذاي مورد نياز گفت: كودكان به ظاهر، رنگ و طعم غذا بسيار حساس هستند و نسبت به بزرگسالان بيشتر به اين موضوع توجه مي كنند.
وي ادامه داد: بنابراين فرد مسئول تهيه غذا براي كودكان بايد با آگاهي از مواد غذايي مورد نياز، از هنر روانشناسي برخوردار باشد و به ظاهر و رنگ غذا توجه كند.
حيدري اظهار كرد: استفاده از غذاهاي رنگي با سبزيجات مختلف و شكل دادن به غذا و استفاده از غذاهاي متنوع و غير تكراري در جذب كودكان نقش مهمي دارد.
** غذاي كودكان را در ظروف رنگي آماده كنيد
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني گفت: تهيه ظروف رنگي از جمله ديگر عوامل موثر در جلب كردن كودكان به سمت غذا است و مشكل بي اشتهايي كودكان را حل مي كند.
وي ادامه داد: بايد به بازي و فعاليت كودك به ويژه در هواي آزاد اهميت بدهيم چون گاهي دليل كم اشتهايي كودك بي تحركي و كم تحركي است.
حيدري كم آبي بدن را از ديگر عوامل كم اشتهايي كودكان اشاره كرد و افزود: برخي از اينكه كودك علاوه بر نياز به مواد مغذي به آب آشاميدني و مايعات نيز نياز دارد غفلت مي كنند بنابراين بايد در طول شبانه روز 1.5 سي سي به ازاي هر كيلو كالري دريافتي مايعات مصرف كنند.
** براي خوردن غذا به كودك اصرار نكنيد
دانشيار دانشگاه علوم پزشكي اهواز بيان كرد: كودكان نياز بيشتري به مايعات دارند چون درصد بيشتري از وزن بدن كودكان را آب تشكيل مي دهد.
وي بيان كرد: خستگي و خواب ناكافي نيز از جمله دلايل بي اشتهايي كودكان محسوب مي شود پس كودك بايد استراحت كافي داشته باشد و پس از استراحت غذاي خود را ميل كند.
حيدري گفت: بسياري از اوقات دليل بي اشتهايي كودكان و امتناع آنها، اصرار بيش از حد والدين است پس اختصاص دادن وقت كافي به كودك براي صرف غذا نيز بايد مورد توجه قرار گيرد و والدين نبايد براي مصرف غذاي كودك دريك مدت زمان خاص، عجله كنند.
** چيپس و پفك در اختيار كودك قرار ندهيد
اين متخصص تغذيه ادامه داد: بهترين ميان وعده براي كودكان شير، خرما، نان و پنير، ميوه ها، انواع آجيل و ميوه جات خشك است بنابراين وقتي ميان وعده سالم را در اختيار كودك را بدون اصرار در اختيار قرار دهيم و معمولا كودك به سمت غذا جذب مي شود.
وي افزود: والدين بايد توجه داشته باشند كه تنقلاتي مانند پفك و چيپس را در اختيار كودكان قرار ندهند چون حجم معده كودكان كم است و زود دچار سيري مي شوند.
حيدري گفت: مصرف مواد غذايي با ارزش غذايي پايين و كالري بالا، اشتهاي كودك را كم مي كند و مانع رشد كودك مي شود.
دانشيار دانشگاه علوم پزشكي اهواز بيان كرد: ميان وعده ها بايد حداقل يك ساعت پيش از وعده اصلي غذايي مصرف شود در غيراين صورت كودك سير و دچار بي اشتهايي مي شود.
وي با بيان اينكه گاهي دليل نارسايي رشد كودك و كم وزني كودكان افراط در مصرف آب ميوه حتي طبيعي است افزود: مصرف آب ميوه هاي صنعتي به هيچ عنوان توصيه نمي شود چون حاوي شكر بالا و كالري پوچ بدون ارزش تغذيه اي در اختيار كودك قرار مي گيرد.
حيدري گفت: در آب ميوه هاي طبيعي بايد حد اعتدال رعايت شود و بيش از حد استفاده كردن به ويژه نزديك به وعده اصلي غذايي باعث بي اشتهايي و مانع مصرف غذاي اصلي مي شود.
** كودك در كنار اعضاي خانواده غذا مصرف كند
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني ادامه داد: غذا خوردن در يك ساعت معين باعث تحريك اشتهاي كودك مي شود بنابراين بايد نظم در زمان خوردن غذاي كودك اعمال شود.
وي بيان كرد: غذا خوردن در كنار اعضاي خانواده حس بهتري به كودك مي دهد و باعث شكل گيري الگوهاي غذايي سالم و شيوه زندگي درست در كودك مي شود.
حيدري اضافه كرد: بسياري از عادات غذايي بزرگسالان از دوران كودكي شكل گرفته پس توجه به تغذيه كودكان و شكل گيري عادات غذايي سالم در كودكان حايز اهميت است.
3004/ 6037
اهواز - ايرنا - يك متخصص تغذيه و رژيم درماني شيوه هاي صحيح تغذيه كودكان يك تا پنج سال را تشريح ، و راه هاي مقابله با كم اشتهايي كودكان را برشمرد.