به گزارش ايرنا، زمستان گذشت و استان كوهستاني همدان از ريزش برف كه شكوفه هاي لبخند را بر لب كشاورزان مي نشاند بي بهره بود، اما بهار از راه رسيد و بارش باران رحمت الهي زمين تشنه را سيراب كرد.
رحمت الهي، افزون بر پاكيزگي هوا، مزارع ديم استان همدان را سيراب و زمينه رشد مطلوب گياهان را فراهم كرده است.
بنا بر اعلام اداره كل هواشناسي استان همدان، ميانگين بارش هاي اين استان در سال زراعي (مهرماه سال گذشته تاكنون) نسبت به ميانگين بلند مدت پنج درصد افزايش يافته است.
نادر پيرتاج اعلام كرد: بيشترين بارش هاي ثبت شده سال زراعي مربوط به اسدآباد با 406 ميلي متر گزارش شده كه نسبت به ميانگين بلند مدت 10 درصد رشد دارد.
وي ادامه داد: ميزان بارش هاي سال زراعي در همدان (ايستگاه فرودگاه) نيز به 283 ميلي متر رسيده كه نسبت به ميانگين بلند مدت سه درصد افزايش نشان مي دهد.
*** رشد مطلوب گياهان پاييزه در اثر تداوم بارش ها
مدير زراعت سازمان جهاد كشاورزي استان همدان اعلام كرد: تداوم بارندگي منجر به رشد مطلوب گياهان در كشت هاي پاييزه شده است.
محمد شهرام پرورش افزود: با توجه به اينكه در پاييز بارندگي نداشتيم و فروردين ماه افزايش دما موجب سبز شدن محصولات كشاورزي كشت پاييزه شده بود از اواخر فروردين ماه با افزايش بارش، سطح سبز محصولات كشاورزي كه در زمستان و اوايل بهار جوانه زده بود رشد قوي تري داشت.
وي با بيان اينكه 67 درصد غلات پاييزه استان همدان از طريق اراضي ديم است افزود: در اثر بارندگي هاي پي در پي اخير درصد سبزينگي اراضي زير كشت هاي پاييزه در استان همدان افزايش يافته و رشد گياهان مناسب است.
وي اضافه كرد: گياهان در اراضي زير كشت گندم آبي در مرحله جوانه زني از 2 تا سه برگي و در اراضي ديم بيشتر در مرحله جوانه زني و نزديك به 2 برگي است و در كشتزارهاي كلزا نيز در مرحله ˈروزتˈ (بين شش تا هشت برگي) رسيده است.
مدير زراعت سازمان جهاد كشاورزي استان همدان سطح كشت هاي پاييزه اين استان را 498 هزار و 650 هكتار اعلام كرد و افزود: سطح زير كشت گندم در استان همدان 389 هزار و 890 هكتار است كه 68 هزار و 838 هكتار آن آبي و 351 هزار و 352 هكتار ديم است.
پرورش گفت: سطح زير كشت محصول جو نيز 108 هزار و 292 هكتار است كه 42 هزار و 302 هكتار جو آبي و 65 هزار و 981 هكتار جو ديم است.
وي سطح زير كشت كلزا را چهار هزار و 200 هكتار عنوان كرد.
مديرعامل شركت آب منطقهاي همدان نيز با بيان اينكه ۸۱ درصد حجم ذخيره سد اكباتان پر شده است و مقدار بارندگي امسال نسبت به سال گذشته ۶ درصد كاهش و نسبت به ميانگين بلندمدت ۹ درصد افزايش يافته است.
منصور ستوده با بيان اينكه 27 ميليون و 240 هزار متر مكعب معادل 81 درصد حجم ذخيره سد اكباتان پر شده است افزود: مقدار ورودي آب به اين سد 6 هزار و 360 ليتر در ثانيه و خروجي آن 302 ليتر است كه براي تامين آب شرب شهروندان همدان و برخي روستاهاي اطراف مصرف ميشود.
ستوده بيان كرد: از ابتداي سال آبي 96-97 تاكنون 25 ميليون و 200 هزار مترمكعب آب وارد سد شده كه اين رقم در مدت مشابه سال گذشته 54 ميليون و 500 هزار متر مكعب بوده است.
وي اعلام كرد: مقدار آب خارج شده از سد اكباتان براي مصرف شرب 16 ميليون و 600 هزار مترمكعب بوده كه اين رقم در مدت مشابه سال گذشته 17 ميليون و 900 هزار مترمكعب بوده است.
مديرعامل شركت آب منطقهاي همدان با اشاره به مقدار بارشهاي انجام شده در استان نيز گفت: متوسط بارندگي در استان 377 ميليمتر است كه سال گذشته در اين زمان 400 و در ميانگين بلندمدت 40 ساله 344 ميليمتر بوده است.
وي با بيان اينكه مقدار بارندگي امسال نسبت به سال گذشته 6 درصد كاهش و نسبت به بلندمدت 9 درصد افزايش داشته است گفت: مردم نسبت به حفظ منابع آبي موجود احساس تكليف كنند تا بتوان ماهها و سالهاي آينده را مديريت كرد.
ستوده افزود: سال آبي گذشته يك هزار و 966 ميليون مترمكعب از منابع آب زيرزميني در بخشهاي مختلف استان همدان مصرف شده كه بيشترين آن مربوط به بخش كشاورزي بوده است.
وي بيان كرد: از منابع آب زيرزميني استان همدان يك هزار و 761 ميليون مترمكعب معادل 90 درصد در بخش كشاورزي، 146 ميليون مترمكعب معادل هفت درصد در بخش شرب و بهداشت و 59 ميليون مترمكعب معادل سه درصد در بخش صنعت مصرف شده است.
ستوده با اشاره به اينكه استان همدان داراي 13 دشت است، اعلام كرد: از اين تعداد هفت دشت مستقل و 6 دشت مشترك با ساير استانهاست.
مديرعامل شركت آب منطقه اي همدان بيان كرد: همه دشتهاي اين استان ممنوعه هستند كه محدوديتهايي در برداشت آب از منابع زيرزميني آنها اعمال ميشود، اما سه دشت اسدآباد، رزن ـ قهاوند و كبودراهنگ به دليل برداشت بيش از اندازه، ممنوعه بحراني هستند.
وي درباره ظرفيت منابع آبي استان همدان براساس آمار درازمدت نيز افزود: ميانگين نزولات جوي در استان همدان 329 ميليمتر و متوسط حجم نزولات جوي سالانه استان همدان 6 هزار و 434 ميليمتر است.
2087/7523
همدان-ايرنا- تداوم بارندگي ها در ارديبهشت ماه امسال در شهرستان هاي استان همدان موجب اميد و خوشحالي كشاورزان شد و بارقه هاي اميد را در دل اين قشر زحمتكش زنده كرد.