عصر سی و یكم اردیبهشت امسال بود كه فرماندهی كل ارتش و نیروهای مسلح سوریه اعلام كرد، منطقه حجر الاسود و اردوگاه یرموك در جنوب دمشق از سیطره تروریست ها خارج شده و این دو منطقه آزاد شده اند؛ از همان شب صدای توپخانه ارتش سوریه كه همواره در حال هدف قرار دادن مواضع تروریست ها با همراهی بمب افكن های سوری بود، دیگر در دمشق به گوش نمی رسد و مردم پایتخت پنج شب است كه با آرامش سر بر بالین می گذارند.
در 28 اردیبهشت ماه به قدری صدای توپخانه و انفجارها در دمشق و اطراف آن زیاد بود كه بسیاری از مردم نمی توانستند شب را به آرامی بسر برند، اما همین صداهای وحشتناك نوید خوبی برای مردم سوریه به دنبال داشت، اما هیچ كس تا سه روز بعد خبر از آن نداشت كه چه اتفاقی در حال روی دادن است.
تا اینكه فرماندهی كل ارتش و نیروهای مسلح سوریه عصر دوشنبه (31 اردیبهشت) خبر خوشحال كننده ای را به اطلاع مردم دمشق و سوریه رساند، این فرماندهی با صدور بیانیه ای اعلام كرد، منطقه حجرالاسود و اردوگاه یرموك از دست تروریست ها آزاد و امنیت در دمشق و حومه آن به طور كامل برقرار شده است.
این فرماندهی با بیان اینكه دمشق و حومه آن، از این پس به عنوان مناطق امن اعلام می شود، افزود: ارتش سوریه به طور كامل بر منطقه حجرالاسود و اردوگاه یرموك و قبل از آن نیز بر سه شهرك های یلدا، ببیلا و بیت سحم در جنوب دمشق تسلط یافته است.
یگان هایی از ارتش سوریه از اول اردیبهشت امسال عملیات نظامی دقیقی را برای پایان دادن به حضور تروریست ها در جنوب دمشق آغاز كردند و 31 اردیبهشت با خروج باقیمانده گروه تروریستی داعش از منطقه یرموك و حجر الاسود توانستند بر این 2 منطقه كه سال ها در اشغال گروه های تروریستی بود، مسلط شوند.
ارتش سوریه پیش از آن نیز كنترل مناطق و مواضع تحت اشغال گروه تروریستی تحریرالشام (جبهه النصره) را در اردوگاه فلسطینی نشین یرموك در اختیار گرفته بود.
پس از اخراج تروریست ها از غوطه شرقی، ارتش سوریه این فرصت را پیدا كرد تا كار تروریست های حاضر در جنوب پایتخت را نیز یكسره كند كه این امر عصر دوشنبه محقق شد.
ارتش سوریه در ششم اسفند 1396 عملیات خود را در غوطه شرقی كه در تصرف گروه تروریستی جیش الاسلام قرار داشت آغاز كرد و این منطقه در 25 فروردین 1397 كاملا آزاد شد.
آزادسازی یرموك و حجرالاسود به عنوان آخرین قلعه داعش در نزدیكی دمشق، شكستی بزرگ برای تروریست های داعشی و حامیان غربی - عربی - صهیونیستی آن ها بود.
دمشق و استان ریف دمشق در پنج روز گذشته شاهد هیچگونه درگیری نبوده و بدین ترتیب پس از آزادی این مناطق، با خروج باقی مانده تروریست های داعش و تحریرالشام پاكسازی آن آغاز شده است.
با همت و تلاش های جبهه مقاومت اسلامی و ارتش سوریه هم اكنون امنیت به 2 استان دمشق و ریف دمشق بازگشته است به گونه ای كه استاندار ریف دمشق روز جمعه اعلام كرد، 90 درصد پست های ایست و بازرسی موجود در جاده های این استان و اطراف پایتخت سوریه به زودی برچیده می شود.
علاء ابراهیم افزود: 9 هزار شهروند آواره غوطه شرقی از مراكز اسكان موقت شان به خانه و كاشانه شان خود بازگشته اند و بازگشت اهالی دیگر به مناطق مسكونی این منطقه با سرعت هر چه سریعتر در حال انجام است.
** غوطه شرقی و جنوب دمشق
غوطه شرقی و جنوب دمشق پس از آغاز بحران سوریه در 24 اسفند 1389 در درعا در جنوب این كشور به سرعت درگیر بحران شدند و گروه های تروریستی جیش الاسلام و جبهه النصره (تحریر الشام فعلی) با تصرف این مناطق بر آن سیطره یافتند.
گروه های تروریستی مورد حمایت جبهه غربی - عربی - عبری از همان زمان اقدام به تغییر بافت جمعیتی و اداره این مناطق بر اساس تفكرات تكفیری كردند تا جایی كه گذاشتن ریش برای مردان اجباری شد و برای زنان نیز حجابی از نوع تفكر وهابی (نه حجاب اسلامی) در نظر گرفته شد؛ شماری از مردم این مناطق كه نمی توانستند شرایط تحمیلی از سوی تروریست ها را تحمل كنند، آواره دیگر نقاط سوریه شدند و شماری دیگر نیز آواره كشورهای همسایه شدند.
از همان زمان ارتش سوریه اقدام به مقابله با تروریست ها در غوطه شرقی و جنوب دمشق كرد، چرا كه تكفیری ها در عین حالی كه امنیت این مناطق را از بین برده بودند، مخل امنیت شهر دمشق نیز شده بودند.
تروریست ها ابتدا خودروهای انفجاری به پایتخت سوریه اعزام می كردند و با انفجارهای مهیب وحشت به دل مردم دمشق می انداختند، پس از مدتی این اقدام با ایجاد پست های بازرسی در ورودی های شهر دمشق تا حد زیادی خنثی شد؛ بعد از آن بود كه تروریست ها به شلیك خمپاره و موشك های مینی كاتیوشا بر سر مردم پایتخت سوریه روی آوردند؛ این اقدامات تروریستی در سال های اخیر سبب كشته یا مجروح شدن شمار زیادی از مردم دمشق شد و خسارت های فراوانی به این شهر و مردم آن وارد كرد.
** فراگیری آتش جنگ در تمام سوریه
ارتش سوریه با هجوم گسترده تروریست های تكفیری در جای جای این كشور مواجه شده بود؛ شماری از نیروهای آن به تروریست ها پیوسته و شماری نیز خانه نشین شده و اعلام كردند كه نه طرف تروریست ها هستند و نه حكومت دمشق؛ بسیاری از مردم سوریه نیز در بلاتكلیفی قرار داشتند تا این كه چهره واقعی تروریست های تكفیری مورد حمایت جبهه غربی - عربی - صهیونیستی كه در ابتدا پشت ماسك دین پنهان شده بود، افشا شد؛ افشا شدن چهره تروریست ها زمانی برای مردم سوریه فاش شد كه تكفیری ها بسیاری از مناطق سوریه را با كمك اربابان خود به تصرف درآورده بودند.
در سال های 1391 و 1392 دیگر اداره و كنترل حدود 80 درصد خاك سوریه در دست حاكمیت دمشق قرار نداشت، تا اینكه با كمك های مستشاران ایرانی و جبهه مقاومت اسلامی، حكومت سوریه از شكست حتمی و نزدیك نجات یافت، اما شرایط در همان زمان و پس از آن بسیار پیچیده شد.
عملیات آزادسازی شهر القصیر در سال 1392 توسط رزمندگان حزب الله در 20 كیلومتری مرز لبنان - سوریه كه در تصرف تروریست های تكفیری قرار داشت و به عنوان ستاد فرماندهی آنها استفاده می شد، سرآغاز پیروزی های جبهه مقاومت اسلامی در سوریه بود.
بعد از این تاریخ شرایط میدانی در سوریه تا حد زیادی به نفع مقاومت اسلامی و ارتش این كشور تغییر كرد، اما كمك های جبهه غربی - عربی - صهیونیستی بازهم به كمك تروریست ها آمد و در ابتدای فروردین 1394 با ورود 14 هزار تروریست تازه نفس و مجهز از تركیه به سوریه و تصرف استان ادلب و چند روز بعد با ورود چهار هزار تروریست دیگر بازهم از كشور همسایه شمالی سوریه و تصرف تدمر (پالمیرا) در استان حمص، شرایط میدانی در این كشور تغییر كرد.
با گذشت چند ماه تصرفات گروه های تروریستی در سوریه كه از سوی كشورهای غربی - عربی، تركیه و رژیم صهیونیستی تجهیز می شدند، افزایش یافت، اما در تاریخ هشتم مهرماه 1394، جلوی پیشروی گروه های تروریستی گرفته شد؛ در این روز نیروی هوایی روسیه عملیات هوایی خود را در كنار حملات نظامی جبهه مقاومت اسلامی و ارتش سوریه در این كشور آغاز كرد و دوباره شرایط جبهه در این كشور علیه تروریست های تكفیری تغییر كرد.
از تاریخ هشتم مهرماه 1394 آهسته آهسته روند پیروزی های ارتش سوریه و نیروهای مقاومت اسلامی در كنار نیروهای روسی روند بهتری به خود گرفت تا اینكه در ابتدای دی ماه سال 1395 شرق حلب از دست تروریست های تكفیری آزاد شد و پس از آن نیز در آبان ماه سال 1396 حكومت خودخوانده گروهك تروریستی داعش در سوریه فرو پاشید و باقیمانده نیروهای این گروهك در خاك سوریه پراكنده شدند و شماری نیز توسط آمریكایی ها به دو كشور افغانستان و لیبی منتقل شدند.
پس از شكست گروهك تروریستی داعش در سوریه به ویژه در استان های الرقه و دیر الزور در شرق این كشور كه تقریبا هم زمان بود با شكست داعش در عراق، نوبت به پاكسازی مناطق متصرفه توسط دیگر گروه های تروریستی در غوطه شرقی دمشق در استان ریف دمشق و همچنین جنوب پایتخت سوریه رسید.
در زمان كنونی خروج عناصر داعش، تحریر الشام و دیگر گروه های تروریستی از غوطه شرقی و جنوب دمشق و دیگر مناطق اطراف پایتخت سوریه، خسارت های سنگینی به گروه های تروریستی در این كشور وارد كرده است.
حضور میدانی داعش در شرایط كنونی منحصر به سه محور میشود كه كوچكترین مساحت آن،250 كیلومتر مربع در استان درعا و بزرگترین آن در منطقه صحرانشین البادیه به مساحت 7500 كیلومتر مربع است كه 'ولایت البادیه' نامیده میشود؛ محور سوم هم شرق فرات است كه حدود پنج هزار كیلومتر مربع مساحت دارد و داعش آن را 'ولایت الخیر' مینامد.
با آزادسازی و پس از آن پاكسازی غوطه شرقی و جنوب دمشق از دست تروریست ها هم اكنون نگاه ها به عملیات ارتش سوریه در استان درعا (درجنوب سوریه) دوخته شده است؛ ارتش سوریه امكانات و تجهیزات بسیاری به استان درعا انتقال داده تا تكلیف تروریست ها را در این استان نیز روشن كند و بعد از آن هم به سراغ استان ادلب به عنوان محل تجمع تروریست های شكست خورده خواهد رفت.
نكته قابل تامل آرامش مردم دمشق و اطراف آن است كه با یاری خداوند و تلاش های ارتش سوریه و نیروهای مقاومت اسلامی پس از هفت سال به آن بازگشته است؛ آرامشی كه به خاطر آن خون بسیاری ریخته شده و شهدای زیادی تقدیم شده است.
گزارش از مجید جعفری
خاورم*1275**8005**1144
دمشق- ایرنا- كمتر كسی فكر می كرد با آغاز بحران سوریه در 24 اسفند 1389تمام این كشور به آتش و خون تبدیل شود، آتشی كه از یك اعتراض صنفی از درعا در جنوب این كشور آغاز شد و سراسر این خاك از جمله دمشق را فرا گرفت؛ اما اكنون پایتخت این كشور پنج روز است كه در آرامش بسر می برد.