نیروهای امنیتی عراق تنها در طول دو هفته اخیر دو محموله بزرگ مواد مخدر را از مبدا دو كشور امارات و اردن در جنوب و غرب كشور كشف و ضبط كرده اند.
اولین این محموله ها، در قالب بار 'موز' بواسطه شركت حمل و نقل بین المللی 'مرسك' كه از امارات به بندر 'ام القصر' از توابع استان 'بصره' در جنوب عراق در 18 ماه می 2018 (28 اردیبهشت 97) منتقل شده بود، كشف و ضبط شده است .
طبق اعلام اداره گمرگات عراق، این محموله در یك كانتینر جاسازی شده بود و حاوی حدود 450 كیلوگرم مواد مخدر بوده كه گفته می شود، از نوع 'هروئین' بوده است.
اداره گمرگات عراق در استان بصره از این محموله به عنوان یكی از محموله های بزرگ مواد مخدر یاد كرده كه در شبكه های اجتماعی نیز بازتاب گسترده ای داشته است.
كاربران اجتماعی عراقی، از این گونه رفتار اعراب با كشورشان گلایه كرده اند و آن را نشانه تلاش برخی كشورهای عربی برای نابودی روحی و روانی و به انحراف كشیدن جوانان عراقی دانسته اند.
به فاصله كمی قبل از كشف این محموله، نیروهای امنیتی عراق در منطقه مرزی 'سفوان' با كشور كویت در 60 كیلومتری جنوب غرب شهر بصره در جنوب عراق، یك محموله 58 كیلوگرمی مواد مخدر كشف و ضبط كردند.
اما یكی از محموله های بزرگ مواد مخدر حاوی تریاك و قرص های روان گردان دیروز (شنبه 26 می 2018) در نزدیكی گذرگاه 'طریبیل' (مرز مشترك عراق با اردن) كشف شد.
سرلشكر 'عامر الكبیسی' فرمانده نیروهای مرزبانی عراق در استان 'الانبار' به رسانه ها گفت كه این محموله شامل 138 كیلوگرم تریاك و 310 هزار قرص روان گردان بوده است.
الكبیسی افزود كه نیروهای مرزبانی عراق طی درگیری مسلحانه با قاچاقچیان این محموله را كشف كردند.
به گفته این مقام نظامی عراقی، قاچاقچیان سه نفر بودند كه دو تن از آنها دستگیر شده كه یكی از دستگیر شدگان در حین درگیری مسلحانه زخمی شد و نفر سوم نیز متواری است.
همزمان با تهیه این گزارش، منابع قضایی عراق از كشف بیش از یك میلیون قرص روان گردان در فرودگاه بین المللی بغداد خبر دادند.
به گفته این منابع، یك میلیون و 36 هزار و 800 عدد قرص روان گردان در انبارهای پست هوایی در فرودگاه بین المللی بغداد كشف شد كه به عنوان لوازم و متعلقات گوشی های تلفن همراه برای یك شركت خصوصی وارد شده است.
در این گزارش به مبدا ارسال این محموله اشاره نشده، اما با توجه به عرف واردات این گونه كالاها به نظر می رسد، یكی از كشورهای عربی حاشیه خلیج فارس باشد.
گسترش پدیده قاچاق مواد مخدر از كشورهای عربی به عراق، تبدیل به یكی از نگرانی های جدی افكار عمومی این كشور شده به ویژه كه گزارش های دفتر مبارزه با مواد مخدر و پیگرد جرائم سازمان ملل متحد حاكی است كه عراق، از كشور ترانزیت مواد مخدر در حال تبدیل شدن به مصرف كننده این مواد است.
طبق گزارش ها، 10 درصد از مواد مخدری كه از طریق عراق به كشورهای دیگر ترانزیت می شود، در داخل عراق مصرف دارد.
گزارش های دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل و وزارت بهداشت عراق حاكی از آن است كه از هر 10 شهروند عراقی 3 نفر معتاد به مواد مخدر، قرص های روانگردان و مشروبات الكلی هستند كه اغلب معتادان، جوانان بین 18 تا 30 سال هستند.
آنچه در این گزارش ها، نگران كننده است، اولا نوع مواد مخدر و دوم مناطق مورد هدف است.
طبق گزارش ها، بخش زیادی از مواد مخدر كه از طریق بندر ام القصر و بنادر جنوب عراق كشف و ضبط شده، قرص های روان گردان هستند كه تحت عنوان مكمل های تقویتی به بازار عراق قاچاق می شوند.
اداره گمرگات عراق در استان بصره اعلام كرده كه در بندر ام القصر در هفته های اخیر 16 میلیون قرص روان گردان در این استان كشف شده و یكی از این محموله ها در كیف های مدرسه ای جاسازی شده بود.
قرص های توهم زای نوع 'كپتاگون' تحت عنوان لوازم التحریر در داخل كیف های مدرسه جاسازی شده بود.
قرص های كپتاگون، بیشترین قرص توهم زایی است كه عناصر 'داعش' در حملات تروریستی خود در عراق مصرف می كردند، زیرا باعث نوعی خوی جانور گونه در انسان می شود، به نحوی كه ترس و واهمه را از بین می برد.
این قرص توهم زای غیرقانونی، در طول 20 سال گذشته، بیشترین انتشار و مصرف را در بین كشورهای عربی حوزه خلیج فارس داشته است .
اداره گمرگات عراق در استان بصره قیمت تقریبی این محموله ضبط شده را در حدود 60 میلیون دلار عنوان كرده بود.
آمار دقیقی از تعداد معتادان یا مصرف كنندگان انواع مواد مخدر در عراق وجود ندارد، اما یك گزارش از 'كمیته عالی ملی مبارزه با مواد مخدر' این كشور حاكی است كه فقط در استان بصره (550 كیلومتری جنوب بغداد) حدود یكهزار معتاد وجود دارد و كل معتادان عراق در حدود 7 هزار نفر برآورد شده است.
با این حال بازهم مشخص نیست، این آمار مربوط به تعداد واقعی معتادان در این كشور است كه در این صورت، آمار ارائه شده از سوی مراجع سازمان ملل با آن سازگاری ندارد و یا این كه مربوط به معتادان دستگیر شده می باشد.
كارشناسان پدیده گسترش مواد مخدر در استان های جنوب عراق را با سیاست های تخریبی برخی از كشورهای عربی حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان مرتبط می دانند كه درصدد نفوذ به این منطقه هستند كه خاستگاه شیعیان است.
در عراق، گسترش مواد مخدر را با اشغال این كشور توسط آمریكا مرتبط می دانند و گفته می شود كه تا قبل از سال 2003 عراق تقریبا خالی از مواد مخدر بود، اما بعد از این تاریخ، مواد مخدر به شیوه های مختلف به ویژه قرص های توهم زا، به این كشور قاچاق شده است.
بر همین اساس و در پی درخواست های مكرر افكار عمومی و مراجع عظام نجف اشرف و تعدادی از رهبران سیاسی عراق، دولت این كشور و دستگاه های ذیربط مبارزه شدیدی را علیه مواد مخدر و قاچاقچیان آن آغاز كرده اند.
پارلمان عراق نیز در نوامبر 2016 قانون ویژه مبارزه با مواد مخدر را به تصویب رساند تا بستر قانونی لازم را برای مقابله با این پدیده شوم در این كشور فراهم كند.
با وجود این، كارشناسان معتقدند كه باید دولت عراق، كشورهای عربی همجوار به ویژه حاشیه نشین های حوزه خلیج فارس را تحت فشار بگذارد تا با انجام اقدامات جدی تر از قاچاق مواد مخدر خصوصا داروهای توهم زا به عراق، از مبادی حمل بار جلوگیری به عمل آورند.
خاورم *353*380**1651
بغداد - ایرنا - قاچاق مواد مخدر در ماه های اخیر از كشورهای عربی به عراق به طور بی سابقه ای افزایش یافته و كارشناسان و مسوولان در بغداد، از این پدیده خطرناك به شدت ابراز نگرانی كرده اند.