۸ خرداد ۱۳۹۷، ۱۴:۰۴
کد خبر: 82929312
T T
۰ نفر

تكاپوی خلع سلاح درهنگامه رقابت های تسلیحاتی

۸ خرداد ۱۳۹۷، ۱۴:۰۴
کد خبر: 82929312
تكاپوی خلع سلاح درهنگامه رقابت های تسلیحاتی

تهران- ایرنا- خلع سلاح، هدف از برگزاری كنفرانسی بین المللی با همین نام است كه این روزها به ریاست سوریه در ژنو در حال برگزاری است. این در حالی است كه به لطف رویكردها و سیاست های آمریكا، نظام بین الملل دور تازه ای از رقابت تسلیحاتی را در میان اعضای خود تجربه می كند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، كنفرانس بین المللی خلع سلاح، از روز گذشته هفتم خرداد ماه به ریاست سوریه در ژنو آغاز به كار كرد؛ كنفرانسی یك ماهه با هدف خلع سلاح های كشتار جمعی و تبدیل جهان به مكانی امن تر برای زندگی نوع بشر كه قرار است تا پنجم تیرماه با حضور كشورهای عضو ادامه یابد.
كنفرانس بین المللی خلع سلاح، سازمانی بین المللی متشكل از 65 كشور از جمله اعضای دایم شورای امنیت، كشورهای دارای سلاح هسته ای و نمایندگانی از همه مناطق دنیا است كه به منظور مذاكره در مورد كنوانسیون های كنترل تسلیحات و مسایل مرتبط با خلع سلاح هر ساله در مقر سازمان ملل در ژنو برگزار می شود.
كنفرانس خلع سلاح علاوه بر بررسی های موردی، از دستور كار دائمی در حوزه هایی چون سلاح هسته ای، سلاح های كشتار جمعی، سلاح های كنوانسیونل یا متعارف، كاهش بودجه نظامی، كاهش نیروهای مسلح، خلع سلاح و توسعه، خلع سلاح و امنیت بین المللی، اقدامات جانبی، اقدامات اعتمادساز، روش های موثر در ارتباط با اقدامات مناسب خلع سلاح، برنامه جامع خلع سلاح برخوردار است و قرار است با پیگیری این دستور كارها، دنیایی عاری از تسلیحات كشتار جمعی برای مردم به ارمغان آورد.
به رغم مخالفت های جدی آمریكا و رژیم صهیونیستی سوریه ریاست این دور از كنفرانس را برعهده گرفته است. در حالی واشنگتن و تل آویو به بهانه آنچه «به كار گیری تسلیحات شیمیایی علیه مخالفان دولت» می خوانند مخالفت خود را با ریاست سوریه بر این كنفرانس اعلام كردند كه سیاست های منفعت طلبانه و یكجانبه گرایانه آنها، جهان را به صورت روزافزونی به سوی رقابت تسلیحاتی سوق می دهد.
این كنفرانس از آغاز شكل گیری خود در 1979 توانست تاحدودی در پیشبرد روندهای خلع سلاح موثر افتد، ولی عملكرد موثر آن از حدود یك دهه پیش وقتی كه پس از تصویب پیمان جامع هسته ای اعضا نتوانستند بر سر برنامه كاری مدون به توافق برسند، رو به افول گذاشت. اختلافات شامل روابط تنش آلود میان بازیگران كلیدی، عدم توافق میان اعضا بر سر اولویت بندی مسایل و تلاش برخی كشورها برای پیوند زدن پیشرفت در یك منطقه به موازای پیشرفت در منطقه ای دیگر از علل مهم كاهش كارآمدی این نهاد برشمرده شده است.
روی كار آمدن «دونالد ترامپ» در آمریكا پیشبرد اهداف این كنفرانس را بیش از پیش دشوار كرده است. رویكردهای ساختارشكنانه و تسلیحات محور ترامپ در ارتباط با دیگر كشورها، به رقابت های تسلیحاتی دامن زده و اهداف نهادهایی چون كنفرانس خلع سلاح را نقض كرده است.
سوداگری تسلیحاتی ترامپ و پمپاژ جنگ افزارهای نظامی مدرن به مناطق مختلف جهان به ویژه خاورمیانه، با ایجاد معمای امنیت و رقابت تسلیحاتی میان كشورها، جهان را به سوی انباشته سازی از سلاح های كشتار جمعی و تبدیل شدن به انبار باروتی آماده انفجار سوق می دهد.
ترامپ در جریان سفر سال گذشته خود به عربستان و در جریان سفر اخیر «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی به واشنگتن، تلاش كرد در پس مسلح كردن ریاض تا بن دندان، اهداف چندجانبه خود در تقابل با تهران و سودجویی اقتصادی شركت های آمریكایی را دنبال كند. عربستان در تلاش برای تجهیز خود به سلاح های مدرن، در سایه حمایت آمریكا در مسیر آغاز فعالیت های هسته ای هم گام برداشته است.
همچنین رژیم صهیونیستی، بدون پیوستن به معاهده منع گسترش تسلیحات اتمی، در سایه حمایت های آمریكا، از انواع تسلیحات هسته ای برخوردار است. این رژیم همچنین با تجهیز روزافزون خود با تسلیحات كشتار جمعی چون سلاح های بیولوژیك و شیمیایی و تجهیزاتی مدرن نظامی كه بخش قابل توجهی از آنها از سوی آمریكا تامین می شود، منطقه را به سوی ناامنی فزاینده و رقابت تسلیحاتی بیشتر پیش می برد.
در دیگر سو، آمریكا با خروج یكجانبه از برجامی كه اعتماد جهان را به صلح آمیز بودن برنامه هسته ای كشورمان جلب كرده بود، گام به گام منطقه را به سوی تشدید احساس ناامنی و در نتیجه رقابت برای به دست آوردن تجهیزات نظامی بیشتر پیش می برد.
از سوی دیگر تمركز ویژه و رقابت زای آمریكا بر روسیه كه نمونه بارز آن را می توان در راهبرد دولت ترامپ و دكترین هسته ای او مشاهده كرد، یك بار دیگر به هماوردی تسلیحاتی این كشور با روسیه دامن زده و مناسبات میان دو قدرت را در مسیر بازآفرینی تعاملات رقابت آمیز در دوران جنگ سرد قرار داده است. پس از اعلام دكترین هسته ای آمریكا بود كه روسیه از سلاح ها و جنگ افزارهای جدید خود رونمایی كرد و موشك مافوق صوت خود را به مرحله آزمایش رساند.
همچنین تعاملات تنش زای واشنگتن با پیونگ یانگ و سیاست های زیگزاگی ترامپ در خصوص رابطه با كره شمالی، بیش از پیش به رقابت های تسلیحاتی در شبه جزیره كره دامن زده است. از زمان روی كار آمدن ترامپ بود كه كره شمالی موشك های دوربرد خود با توانایی حمل كلاهك هسته ای را آزمایش كرد.
در چنین شرایطی كه رقابت های تسلیحاتی در مناطق مختلف جهان تشدید شده است، كنفرانس بین المللی خلع سلاح یك بار دیگر دست به كار شده تا در میانه بحبوحه هماوردی های تسلیحاتی، راهی برای تحدید و كنترل این روند بیابد.

**پژوهش**9275**1601**
۰ نفر