به گزارش ايرنا در روز پنجشنبه به نقل از رسانه هاي هند، اين اولين ديدار مقامات چهاركشور پس از ديدار ماه نوامبر سال 2017 در حاشيه نشست شرق آسيا مي باشد.
ديدار مقامات كشورهاي هند، آمريكا، استراليا و ژاپن موسوم به 'چهار' چند روز پس از سخنراني نارندرا مودي نخست وزير هند درنشست شانگريلا در سنگاپور اتفاق مي افتد. نخست وزير هند در اين نشست در خصوص سياست هند در منطقه اي كه آن را 'هند- اقيانوسيه' ناميد سخن گفت.
وي در سخنان خود همچنين اعلام كرد هند با اتحاديه كشور هاي جنوب شرق آسيا ( آسه آن) براي گسترش نظام بر پايه قانون در منطقه هند و اقيانوسيه همكاري خواهد كرد.
نمايندگان كشورهاي مختلف حاضر در آن نشست از جمله جيمز متيس وزير دفاع آمريكا از اين سخنان مودي حمايت كردند.
مودي قرار است تا چند روز آينده براي شركت در نشست سازمان همكاري شانگهاي در شهر كيندائو به چين سفر خواهد كرد.
حضور هند در اين گروه چهار جانبه در كنار نشست هاي غير رسمي مودي در 'ووهان' چين و 'سوچي' روسيه نشان دهنده اقدامات اعتدالي هند در جهت ارتقا نقش اين كشور به عنوان يك ابرقدرت در جهان است.
ژاپن در ماه هاي اخير خواستار برگزاري هر چه زودتر ائتلاف چهارجانبه شده بود اما هند قصد داشت قبل از ديدار با كشور هاي اين گروه روابط ديپلماتيك خود با چين و روسيه را بهبود بخشد.
در ديدار سال گذشته، كشور هاي هند، آمريكا، ژاپن و استراليا، هر كدام بيانيه هاي مخصوص به خود را منتشر كرد. هنوز مشخص نيست كه آيا در ديدار روز پنجشنبه، اين كشور ها بيانيه مشتركي صادر خواهند كرد. از سال گذشته اين چهار كشور سعي كرده اند زمينه هاي مشترك بيشتري را براي همكاري پيدا كنند. پروژه هاي انسان دوستانه، بلاياي طبيعي، مبارزه با تروريسم و منع گسترش سلاح هاي كشتار جمعي از جمله زمينه هاي مشترك ميان هند، آمريكا، ژاپن و استراليا است.
اما، تاكنون هيچ يك از رهبران اين چهار كشور در سخنراني هاي خود هيچ اشاره مستقيمي به ائتلاف چهارجانبه كه در حال تبديل شدن به يك گروه كوچك در منطقه هند و اقيانوسيه است نكرده اند.
هند همچنين مراقب است كه رزمايش دريايي مالابار كه در سال جاري در گوام برگزار خواهد شد با اين ائتلاف ارتباط پيدا نكند.
چين به شدت به اين رزمايش و همچنين اقدامات آمريكا، ژاپن و استراليا در منطقه حساس است.
اما همتايان مودي خواستار مشخص شدن سطح تعهد هند در ارتباط با ائتلاف چهارجانبه شده اند. چين و روسيه به طور فزاينده اي سياست هند و اقيانوسيه را با گروه چهارجانبه مرتبط مي دانند. به همين دليل مودي در شانگريلا توضيح داد كه سياست هند و اقيانوسيه دهلي نو در منافع اين كشور در منطقه اقيانوس هند ريشه دارد.
مقامات هندي اعلام كرده اند كه روسيه به طور مستقيم از هند درخواست كرده است تا از گروه آمريكا خارج شود. روسيه و چين داراي رويكردي مشابه در مقابل اينگونه گروه ها هستند.
هند يكي از ستون هاي مهم در اين گروه است اما دهلي نو به دنبال تامين منافع خود پيش از حركت به جلو مي باشد.
مودي در شانگري لا تاكيد كرد: نيروهاي مسلح هند به خصوص نيروي دريايي در حال گسترش همكاري ها در منطقه هند و اقيانوسيه براي تامين صلح و امنيت و همچنين كمك هاي انسان دوستانه و مقابله با بلاياي طبيعي هستند. آنها با اهداف دوستانه اقدام به آموزش، برگزاري رزمايش و ماموريت هاي صلح آميز مي كنند. به عنوان مثال هند و سنگاپور در بيست و پنج سال گذشته بدون هيچ مشكلي اقدام به برگزاري رزمايش كرده اند. ما به زودي يك رزمايش جديد با سنگاپور برگزار خواهيم كرد و اميدواريم ساير كشور هاي آسه آن نيز بتوانند در آن شركت كنند. هند با متحداني چون ويتنام براي ايجاد توانمندي هاي مشترك همكاري مي كند. هند رزمايش ملابار را با آمريكا و ژاپن برگزار مي كند.
اين سخنان نشان مي دهد كه هند بدون ايجاد تنش با چين و روسيه قصد دارد به روابط خود با آمريكا و ساير كشور هاي آسياي ادامه دهد.
در دي ماه سال گذشته، هند، در اقدامي بي سابقه همه 10 رهبر آسه آن را به عنوان مهمانان اصلي در جشن هاي سالانه روز جمهوري خود دعوت كرد. در همين ماه، دهلي نو از رهبران آسه آن خواست تا در نشست سران با هدف ارتقاي امنيت دريايي شركت كنند.
نبرد هند و چين براي نفوذ و قدرت ابتدا از كشور هاي همسايه، از جمله مالديو و سريلانكا آغاز شد اما اكنون اين رقابت تا غرب آسيا و حتي آسياي مركزي گسترش يافته است. از سوي ديگر، پروژه هاي زيربنايي بزرگ چين مانند يك جاده يك كمربند كه در آسياي مركزي و اروپا گسترش مي يابد، هند را وادار به سرمايه گذاري در كريدور 'حمل و نقل بين المللي شمال و جنوب' كرده است.
كمربند اقتصادي جاده ابريشم' و 'جاده ابريشم دريايي قرن بيست و يك' ابتكارهايي هستند كه براي نخستين بار در پاييز 2013 توسط رييس جمهوري چين و به ترتيب در جريان ديدارهايي از قزاقستان و اندونزي ارائه شدند. اين 'كمربند' بعنوان شبكه اي طراحي شده از جاده هاي فراسرزميني و خطوط آهن، لوله هاي نفت و گاز و ديگر پروژه هاي زيرساختي است كه از شهر شيئان در مركز چين آغاز و سراسر آسياي ميانه را در مي نوردد و سرانجام به مناطق دوردستي چون مسكو، روتردام و ونيز مي رسد.
آساق**267**1424
دهلي نو - ايرنا - گروه چهار جانبه هند، آمريكا، استراليا و ژاپن با شركت مقامات ارشد اين كشورها روز پنجشنبه ديدار خود را در حاشيه كشور هاي آ سه آن در سنگاپور برگزار مي كند.