ولي جهاني روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: بين سال هاي 1345 تا 1347 حفاري هايي در محوطه هاي باستاني رشي رودبار انجام كه منجر به شناسايي تعدادي گور خانوادگي شد و از درون آنها پنج جام نقره، تعدادي قلاب كمربند و يك رشته گردن بند ، مهره هاي عقيق و خمير شيشه و يك عدد سنجاق فلزي به شكل اسب بالدار بدست آمد.
وي اظهار كرد: در دومين حفاري آن سال ها ، بشقاب رشي از جنس نقره و زراندود كشف شد كه در آن دريايي پر از ماهي و موجودات افسانه اي به صورت نقوش برجسته و به هنر قلم زني تصوير شده است.
معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گيلان ادامه داد: شيء مورد نظر پس از انتقال به موزه رشت به سرقت رفت و بعد از تشكيل پرونده توسط پليس بين الملل، در لندن كشف و در آبان ماه سال 1373 به كشور بازگردانده شد و با شماره 415 در موزه ملي به ثبت رسيد.
به گفته جهاني، پس از به نمايش گذاردن جام مارليك و اشياء پر شكوه زرين عصر آهن در موزه رشت، با هماهنگي هاي انجام شده در مردادماه امسال ، نشاني ديگر از هويت پر افتخار اين سرزمين براي مردمانش به نمايش گذارده مي شود.
به نمايش گذاردن شكوه عصر آهن بويژه جام مارليك و جام زندگي پس از نيم قرن دوري از موطن خويش و اينك جام هاي رشي، فرصتي هستند تا مردمان اين سرزمين در بازديد از آنها به بخشي از تاريخ و هويت خويش ببالند.
بازديد از 59 شيء زرين عصر آهن از جمله جام هاي زرين مارليك و درخت زندگي بمناسبت پاسداشت موزه و ميراث فرهنگي، از 25 ارديبهشت تا 13 خردادماه جاري در معرض تماشاي مردم قرار گرفت و ۱۰ هزار و ۲۰۰ نفر ، از جام مارليك بازديد كردند.
اشياء يادشده شامل جام هاي مارليك، درخت زندگي، افسانه زندگي بز كوهي، عقاب و قوچ، سر ببر زرين، گردنبند زرين با مهره هاي چهار پيچان و آويز به شكل خوشه انار، دكمه و سربند زرين و ... بود.
روستاي رشي يكي از 25 روستاي دهستان دشتويل از توابع بخش رحمت آباد رودبار در جنوب استان گيلان است كه در مسير جاده خاكي توتكابن به روستاي دفراز، سي دشت، طالكو، بره سر، عمارلو و شاه شهيدان قرار دارد.
1881/2007
رشت - ايرنا - معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گيلان بيان كرد: پس از جام مارليك، جام هاي رشي كه بعد از سرقت از اين استان در آن سوي آب ها كشف شد ، در موطن خويش به نمايش در مي آيند.