به گزارش ایرنا، صنعت نساجی از زمان استقلال پاكستان در سال 1947 میلادی تاكنون، یكی از قدیمی ترین و بزرگترین صنایع مادر در این كشور به شمار می آید. این كشور، هشتمین صادركننده منسوجات نساجی به آسیا است. نساجی، بزرگترین صنعت تولیدی و اشتغالزای پاكستان و به عنوان نماد استفاده از كالای تولیدی داخل مطرح است.
بر اساس آمارها، شش بخش اصلی تولید نساجی در پاكستان شامل 'در حال چرخش، بافندگی، در حال پردازش، چاپ، تولید پوشاك و تولید انواع نخ' وجود دارد و 57 درصد صادرات صنعتی پاكستان را تولیدات نساجی تشكیل می دهد.
صنعت نساجی كه 8.5 درصد تولید ناخالص ملی پاكستان را تشكیل می دهد، رتبه هشتم آسیا را در تولیدات نساجی در اختیار دارد، دومین صنعت بزرگ پاكستان در حوزه جذب نیروی انسانی و اشتغالزایی است.
با توجه به ركود تولیدات صنعت نساجی در پاكستان در سالهای اخیر به دلیل مشكلات كمبود انرژی برق و گاز، این صنعت در سال مالی 2017-18 میلادی رشد 12.8 درصدی را تجربه كرد و درآمد آن به 4.4 میلیارد دلار رسید.
صادرات تولیدات نساجی از نظر ارزش در شش ماه اول سال 2017 میلادی نسبت به مقدار مشابه سال گذشته 7.18 درصد افزایش داشته است و به 7.2 میلیارد دلار افزایش یافت.
*** پیشینه تاریخی صنعت نساجی در پاكستان
از لحاظ تاریخی، 'دره سند' پاكستان كه مردم در آن به بافتن لباس از پنبه محلی می پرداخته اند، نقش چشمگیری در تجارت پاكستان با سایر نقاط دنیا داشته است
ابریشم این منطقه در رم، مصر، انگلیس واندونزی شناخته شده و محبوب است.
در دهه 1950 صنعت نساجی به عنوان یك بخش و مركزصنعتی پاكستان پس از گذشت مدت زمان كوتاهی از استقلال جنوب آسیا از سلطه بریتانیا پدید آمد و هدف آن نیز خودكفایی و عدم وابستگی به واردات تولیدات نساجی از انگلیس بود.
پیش از آن، استعمار پیر انگلیس كه به مدت یك قرن بر شبه قاره هند تسلط داشت، با پیروی از سیاست استعمارگرایانه خود ضمن خرید بسیار ارزان مواد خام و پنبه از كشاورزان فقیر و زحمتكش پاكستان و هند و تبدیل آن به پارچه با استفاده از صنعت نساجی مدرن با قیمت چند برابر این كالا به مردم شبه قاره فروخته می شد.
دولت پاكستان در سال 1974 میلادی با اتخاذ برخی اقدامات اساسی از جمله تاسیس شركت صادرات پنبه پاكستان (CEC) در صدد افزایش تولیدات صنعت نساجی برآمد.
بنابراین از زمان تشكیل شركت صادرات نخ در سال 1947 میلادی تا سال 2000 تعداد كارخانه های نساجی در این كشور از سه به 600 كارخانه افزایش یافت و طی این مدت تعداد دوك های نخ ریسی صنعتی از 177 هزار به 805 میلیون رسید.
*** وضع كنونی صنعت نساجی پاكستان
با توجه به نقش مهم صنایع نخ ریسی در رشد و پیشرفت صنعت نساجی، دولت پاكستان اهمیت فراوانی به آن قائل بوده و در حال حاضر تعداد واحدهای نخ ریسی به 521 واحد افزایش یافته است.
الیاف مصنوعی كه از نایلون، پلی استر، اكریلیك، پلی اولفین تهیه می شود در زمان كنونی و در بازار پاكستان به وفور یافت می شود.
در صنعت نساجی پاكستان همچنین سه نوع نخ رشته تولید می شود كه نخ ریسی استات، نخ رشته ای پلی استر و نخ ریسی نایلون از جمله آنان هستند.
تولیدات پشمی صنعت نساجی پاكستان از جمله تولیدات مهم و معروف در این كشور به شمار می آیند و نخ پشمی، نخ اكریلیك، پارچه، شال، پتو و قالین از جمله معروفت ترین محصولات صنعت پشم نساجی در پاكستان هستند.
ابریشم مصنوعی از دیگر تولیدات صنعت نساجی پاكستان است و مواد تشكیل دهنده این كالا بسیار شبیه به ابریشم طبیعی است، اما به دلیل مصنوعی بودن آن قیمت آن از ابریشم اصلی بسیار پایین تر است.
در حال حاضر 90 هزار دستگاه بافندگی ابریشم مصنوعی در سراسر پاكستان فعالیت دارد.
*** شیوه حمایت دولت از فعالان این عرصه
صنعتگران پاكستانی در كنار تولید انبوه در بازار به كیفیت تولیدات خود نیز توجه ویژه ای می دهند، به گونه ای كه با پیشرفت و رشد در صنعت نساجی این كشور توانسته است چند نوع پارچه باكیفیت به بازار عرضه نماید به نحوی كه این تولیدات توانسته با برندهای معروف جهان به رقابت بپردازند و موفقیت هایی نیز كسب كند.
با این حال صنعت نساجی پاكستان با رقیبان سرسختی در منطقه از جمله هند، بنگلادش و ویتنام روبروست و دولت پاكستان نیز سعی كرده است با ارائه تسهیلات و اقدامات مناسب از ركود تولیدات صنعت نساجی در این كشور جلوگیری كند.
رئیس اتاق تجارت و صنایع اسلام آباد نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در اسلام آباد در خصوص حمایت های دولت از صنایع نساجی فعال در این كشور گفت:به دلیل اینكه پاكستان عضو سازمان تجارت جهانی است، دولت نمی تواند به صورت مستقیم نظیر ارائه تسهیلات از صادرات كالاهای صادراتی این كشور حمایت كند.
'شیخ عامر وحید'حمایت دولت از برگزاری نمایشگاه تولیدات و محصولات صادراتی پاكستان در دیگر كشورها و پرداخت بیش از 90 درصد هزینه های راه اندازی نمایشگاه را از حمایت های دولت از تولیدكنندگان عنوان كرد.
وی از كمبود انرژی برق و گازبه عنوان چالش بزرگ پیش روی صنعت نساجی پاكستان یاد كرد و گفت:تامین بخش زیادی از پارچه مود نیاز مردم از بازار داخلی، باعث شده است تا این صنعت با گذشت زمان طولانی از زمان راه اندازی بتواند در عرصه اشتغالزایی و تولید این كشور خودنمایی كرده و حرفی برای گفتن داشته باشد.
عامر وحید می گوید: اگرچه طی 10 سال گذشته صدها واحد تولید محصولات نساجی در پاكستان به دلیل بحران نگران كننده انرژی بسته شده و هزاران نفر از كارگران بیكار شده اند، مردم پاكستان این روزها بیش از هر زمان دیگری به استفاده از تولیدات كشور خود در دوخت لباس و پوشاك وطنی اهمیت می دهند.
این فعال اقتصادی پاكستان، تولید پارچه با كیفیت و مطابق نظر و سلیقه مردم پاكستان، قیمت مناسب محصول و كوتاه شدن دست واسطه ها و كاهش بازه از تولید تا عرضه را از دلایل افزایش اقبال مردم این كشور به پارچه و محصول تولیدی در داخل كشور عنوان می كند.
*** صاحبان واحدهای صنفی: شهروندان پاكستانی كالای مرغوب را می پسندند
زنان و مردان این كشور برای تهیه لباس و پوشاك خود نظیر'قمیص'(به عنوان لباس زنان)به پاكستانی بودن آن اهمیت زیادی می دهند.
كارگاه های كوچك و بزرگ نساجی پاكستان در شهرهای فیصل آباد، كراچی و دیگر شهرهای صنعتی این كشور و شركت های بزرگ تهیه پوشاك، با برندسازی و اجرای زنجیره تولید از تهیه الیاف تا فروش آن، پارچه ها و پوشاك با كیفیت تولید پاكستان را به دست مشتریان می رسانند.
مدیر فروش یكی از فروشگاه های زنجیره ای عرضه پوشاك پاكستان با عنوان ' كادی' (Khaadi) كه در زمینه فروش پوشاك سنتی مردم این كشور، لباس زنانه و بچگانه و بدلیجات تولیدی پاكستان فعالیت می كند نیز به خبرنگار ایرنا گفت:تلاش شده است تا با برندسازی و جلب اعتماد مشتریان، كالای با كیفیت به آنان عرضه شود.
'سیدوفا عباس' اضافه كرد:بر اساس اصول فروش لباس در این فروشگاه ها تلاش شده است تا با خرید محصول بدون واسطه از تولیدكننده، این محصولات با قیمت مناسب عرضه شده و مشتری نیز با اطمینان خاطر كالای خود را از این فروشگاه ها خریداری كند.
گزارش از :سیدبهادر حسینی
آساق**6125**1337 **1663**
اسلام آباد - ایرنا - نساجی در پاكستان طی دهه های اخیر نقش مهمی در درآمدزایی و اشتغال جوانان و مردم این خطه داشته است و به گفت كارشناسان این حرفه با وجود فراز و نشیب های زیاد همچنان به عنوان ستون فقرات صنایع این كشور به شمار می رود.