به گزارش ايرنا،روزنامه 'هندو' روز دوشنبه به نقل از ويجي گوخال(Vijay Gokhale) معاون وزير خارجه هند نوشت در مذاكرات نارندرا مودي( Narendra Modi) نخست وزير هند و شوكت ميرضيايف (Shavkat Mirziyoyev) رئيس جمهوري ازبكستان در حاشيه نشست سازمان همكاري شانگهاي در چين، رهبران دو كشور ابراز اميدواري كردند تا تجارت دوجانبه خود را از مسير بندر چابهار ايران و با ايجاد پارك هاي صنعتي و سرمايه گذاري در ازبكستان افزايش دهند.
معاون وزير امور خارجه هند افزود:معاون نخست وزير ازبكستان بزودي با سفر به هند مقدمات سفر سالجاري رئيس جمهوري اين كشور به دهلي نو را فراهم مي كند.
بندر چابهار كه در استان سيستان و بلوچستان واقع در سواحل جنوبي ايران قرار دارد، راه دسترسي هند به چهار شهر در افغانستان را نيز فراهم مي كند.
هند براي توسعه بندر چابهار ايران متعهد به سرمايه گذاري 500 ميليون دلاري شده است. فاز نخست اين بندر در ماه دسامبر سال گذشته با حضور حسن روحاني رئيس جمهوري ايران و نمايندگاني از هند و ديگر كشورهاي منطقه افتتاح شد.
هند نخستين محموله گندم به افغانستان را چندي پيش از طريق بندر چابهار به افغانستان ارسال كرد.
روز گذشته 'مودي همچنين با حسن روحاني رئيس جمهور ايران ديدار كرد. ايران به تازگي تعاملات خود را با اقتصاد هاي در حال ظهور از جمله هند، چين، روسيه و كشور هاي اروپايي با هدف مقابله با تحريم هاي آمريكا افزايش داده است.
آمريكا ماه گذشته در تصميمي يك جانبه از توافق هسته اي ايران يا برجام خارج شد و تحريم هاي جديدي را عليه اين كشور وضع كرد.
ايران يكي از صادر كنندگان بزرگ نفت به هند است اما با توجه به تحريم هاي يك جانبه آمريكا، انتقال بهاي نفت خريداري شده از هند به ايران با مشكل روبرو خواهد شد.
به گفته مقامات هندي، دهلي نو علاقه زيادي به گسترش روابط خود با كشور هاي آسياي مركزي دارد.
در همين راستا، مودي در حاشيه نشست سازمان همكاري شانگهاي با روساي جمهوري ازبكستان،تاجيكستان، قزاقستان و قرقيزستان ديدار كرد.
يك مقام هندي گفت:ما مي خواهيم به كشور هاي منطقه آسياي مركزي اعلام كنيم كه همكاري با آنها براي هند بسيار ارزشمند است.
وي افزود:ما به دنبال گسترش همكاري ها با چين و روسيه در سازمان همكاري شانگهاي هستيم.
نقش سازمان همكاري شانگهاي در سال هاي اخير گسترش يافته و از يك همكاري منطقه اي در زمينه امنيت، سياست و اقتصاد به يك نيروي مشابه آسيايي در مقابل ناتو تبديل شده است.
نشست سازمان همكاري شانگهاي اولين سفر خارجي حسن روحاني رئيس جمهوري ايران پس از تصميم 'دونالد ترامپ' براي خروج از توافق هسته اي در ماه مه مي باشد. روسيه، چين و چندين كشور اروپايي با اين اقدام آمريكا مخالفت كرده اند.
اين نخستين بار است كه هند به عنوان يك عضو دائم در نشست سازمان همكاري شانگهاي در شهر 'كيندائو 'چين شركت مي كند.
سازمان همكاري شانگهاي سازماني مياندولتي است كه براي همكاريهاي چندجانبه امنيتي، اقتصادي و فرهنگي تشكيل شده است. اين سازمان در سال 2001 ميلادي توسط رهبران چين، روسيه، قزاقستان، قرقيزستان، تاجيكستان و ازبكستان پايهگذاري شد. نقش اصلي و تعيين كننده را، در سازمان شانگهاي، دو كشور چين و روسيه تشكيل ميدهند.
پذيرش چهار كشور مغولستان، ايران، هند و پاكستان در سال 2004 به عنوان اعضاي ناظر از جمله اقدامات مهم اين سازمان بود.
آساق**267**1424 *1600*1337
دهلي نو-ايرنا- هند و ازبكستان براي گسترش تجارت دوجانبه از طريق بندر چابهار واقع در جنوب ايران اعلام آمادگي كردند.