۲۸ خرداد ۱۳۹۷، ۹:۳۱
کد خبر: 82945330
T T
۰ نفر

تقويت مشاركت اجتماعي

۲۸ خرداد ۱۳۹۷، ۹:۳۱
کد خبر: 82945330
تقويت مشاركت اجتماعي

تهران- ايرنا- در آموزه‌هاي ديني و اخلاقي، كمك به ديگران از مهم‌ترين وظايف ماست؛ از طرفي ديگر هدف نهايي همه ما رضاي خداوند است و اين رضايت زماني محقق مي‌شود كه خلق خدا از ما راضي باشد، انجام كار خير و كمك به ديگران بهترين ابزار براي عمل به آموزه‌هاي ديني و اخلاقي و كسب رضايت خداوند است.

روزنامه جام جم در يادداشتي به قلم عليرضا شوقي روان‌شناس اجتماعي، نوشته است: اجراي طرح نان مهرباني يكي از جنبه‌هاي مشاركت اجتماعي مردم در كشور ماست. نمونه اين كار را قبلا هم با عناوين ديگر ديده‌ايم. مثل ديوار مهرباني، يخچال مهرباني، ايستگاه مهرباني، سبد مهرباني و... كه در همه آنها مردم به صورت خودجوش در انجام كاري خيرخواهانه سهيم مي‌شوند.

در مباحث فلسفي و اخلاقي، انجام كار خير با هدف فرهنگي انجام مي‌شود، درحقيقت با كار خير قرار نيست اتفاقي بزرگ در سطح اقتصادي كشور بيفتد پس در نگاه اول نبايد انتظار وقوع تغييري عظيم در سطح جامعه را داشت، اما در لايه‌هاي زيرين مي‌توانيم انتظار داشته باشيم كه مشاركت در انجام كار خير و عام‌المنفعه، اثرات مثبت زيادي هم داشته باشد. نكته مهم اين‌كه از نظر دين و شرع، در همه اديان الهي توصيه به انجام كار خير وجود دارد و در دين اسلام هم اين موضوع به وفور ديده مي‌شود، اين‌كه بخشي از مال، وقت، توانايي و مهارت ما صرف انجام كاري خير شود.

از اين نظر، مشاركت در انجام كار خير، توصيه بزرگان دين ماست، چراكه خير و بركت در زندگي افرادي كه به نحوي به ديگران خدمت مي‌كنند، بيشتر ديده مي‌شود. در آموزه‌هاي ديني و اخلاقي، كمك به ديگران از مهم‌ترين وظايف ماست؛ از طرفي ديگر هدف نهايي همه ما رضاي خداوند است و اين رضايت زماني محقق مي‌شود كه خلق خدا از ما راضي باشد، انجام كار خير و كمك به ديگران بهترين ابزار براي عمل به آموزه‌هاي ديني و اخلاقي و كسب رضايت خداوند است. اما از منظري ديگر ما مي‌توانيم به بحث روان‌شناختي اين موضوع بپردازيم.

از منظر علمي ثابت شده است كه انجام كار خير و نيك، تاثير زيادي در سلامت روان انسان‌ها مي‌گذارد. در حقيقت اولين رهاورد مشاركت در فعاليت‌هاي نوع‌دوستانه، احساس آرامشي است كه در فرد نيكوكار به‌وجود مي‌آيد. يافته‌هاي يك روان‌شناس از دانشگاه ييل هم تائيدي است بر اين ادعا. «اميلي انسل» مي‌گويد، تحقيقات ما نشان مي‌دهد كه حتي با انجام كارهاي كوچك براي ديگران، درروزهاي پراسترس احساس ناخشنودي نخواهيم كرد‌. اين موضوع سال‌ها پيش توسط آبراهام مازلو روان‌شناس مشهور هم تائيد شده است.

مازلو وقتي براي طراحي هرم نيازهاي انساني مشغول مطالعه بود به اين نتيجه رسيد كه افراد سعادتمند لزوما تحصيلات بالا و ثروت زياد ندارند، بلكه يكي از خصوصيات اين افراد كه به‌طور واقعي در قلب خود احساس سعادت و خوشحالي مي‌كنند، مشاركت آنها در فعاليت‌هاي اجتماعي است.

*منبع:روزنامه جام جم،1397،3،28
**گروه اطلاع رساني**1893**9131
۰ نفر