به گزارش ایرنا، بدن انسان برای حفظ سلامتی خود همواره مقداری از چربی مواد غذایی را در نقاط مختلف ذخیره می كند و به مرور زمان چربی های ذخیره شده تغییر رنگ داده و فشرده می شوند و احتمال اینكه مورد استفاده دوباره قرار بگیرند بسیار كمتر می شود.
بر این اساس روزه داری در افراد لاغر یا با وزن طبیعی به بدن این فرصت را می دهد تا این چربی ها را از ذخایر آن آزاد و مصرف كند و پس از پایان این ماه نیز به جای آن چربی های تازه و مناسب تری را جایگزین كند.
كارشناس مسئول گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشكی زنجان معتقد است بعد از ماه مبارك رمضان كه وزن افراد ، چربی و قند خون متعادل شده با رعایت رهنمودهای غذایی می توان به سلامتی بهتر كمك كرد.
عصمت عباسی افزود: برای داشتن وزنی مناسب باید به اندازه از الگوی غذایی مصرف كرد و علاوه بر آن فعالیت بدنی (40-30 دقیقه پیاده روی) را در برنامه روزانه گنجاند.
وی اظهار كرد: نباید فراموش كرد، خطر ابتلا به بیماری های غیرواگیر مانند دیابت، قلبی عروقی و انواع سرطان ها در افرادی كه دارای اضافه وزن و چاقی هستند بیش از سایرین بوده و در این میان باید از خوردن غذاهای چرب و انواع شیرینی ها اجتناب كرد.
این كارشناس ادامه داد: افراد باید بین مقدار مصرف غذا و فعالیت بدنی تعادل برقرار كنند و انجام این كار از افزایش وزن جلوگیری و نباید پرخوری كرد، چون باعث تجمع چربی در بدن و اضافه وزن و چاقی می شود.
وی بیان كرد: بی تحركی از علل افزایش وزن در افراد بشمار می رود و برای رفع آن و ارتقای فعالیت بدنی توصیه می شود زمان نشستن (به خصوص در كنار تلویزیون، رایانه، میز كار ) را كاهش داده و یك رشته ورزشی را (هر چند ساده) در زندگی روزانه خود قرار دهند.
** استفاده روزانه در وعده های اصلی غذایی و میان وعده ها از سبزی های خام و پخته
عباسی افزود: سبزی ها منبع خوبی از ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر هستند كه نقش مهمی در سلامت دارند و در این میان فیبر نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های غیر واگیر ماننددیابت، بیماری های قلبی- عروقی، انواع سرطان و چاقی دارد.
وی یادآوری كرد: مصرف روزانه از سبزی های سبز تیره مثل سبزی خوردن، اسفناج ، برگ های سبز كاهو و سبزی های نارنجی و قرمز رنگ مثل هویج، كدو حلوایی، گوجه فرنگی و در مجموع انواع مختلف سبزی ها در برنامه غذایی فواید بسیار بالایی دارد.
كارشناس مسئول گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشكی زنجان ادامه داد: میوه ها منبع خوبی از ویتامین ها ، مواد معدنی و فیبر هستند كه نقش مهمی در سلامت داشته و در روز نیز توصیه می شود از انواع مختلف میوه مصرف كنید.
وی بیان كرد: مصرف قند، شكر، نوشابه ها و انواع مواد غذایی و نوشیدنی های شیرین كاهش یابد و به این موضوع باید توجه داشت كه شكر موجود در یك قوطی نوشابه گازدار (355 میلی لیتر) معادل 10حبه قند یا تقریبی نصف یك نان تافتون است.
عباسی افزود: كارشناسان امر توصیه می كنند، به جای انواع شیرینی از میوه های با طعم شیرین (مثل خرما و انواع میوه های خشك) و به جای مصرف نوشابه های شیرین ، آب میوه های صنعتی و نوشابه های گازدار از آب، دوغ، آب میوه طبیعی استفاده شود.
** نان و غلات مصرفی روزانه سبوس دار باشد
كارشناس مسئول گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشكی زنجان ادامه داد: برای مصرف روزانه بهتر است از نان های تهیه شده با آرد سبوس دار، برنج قهوه ای، ماكارونی سبوس دار ، جو و گندم كامل (پوست نگرفته) استفاده شود.
وی یادآوری كرد: هم اكنون در كشور انواع نان های سنتی (لواش ، بربری و تافتون) با آهن و اسید فولیك غنی می شوند و برای پیشگیری از كمبود آهن و اسید فولیك استفاده از انواع این نان ها توصیه می شود.
عباسی افزود: نان های تهیه شده از آرد سبوس دار و انواع غلات پوست نگرفته دارای مقدار بیشتری فیبر، انواع ویتامین و مواد معدنی هستند و از طرفی برای افزایش ارزش غذایی برنج بهتر است آن را به صورت مخلوط با سبزی ها و حبوبات استفاده شود.
وی بیان كرد: حبوبات منبع خوبی از پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی هستند و غذاهای پخته شده با آن بصورت روزانه به ویژه در وعده های غذایی اصلی (مثل صبحانه) از خوراك هایی مثل عدسی و لوبیا پخته بخورید.
این كارشناس ادامه داد: تركیب حبوبات با غلات ارزش پروتئینی بالایی دارد پس بهتر است بیشتر برنج را به صورت مخلوط با حبوبات مثل باقلا پلو،عدس پلو، ماش پلو، لوبیا چشم بلبلی با پلو مصرف شود.
وی اظهار كرد: گروههای مختلف سنی هر روز مصرف لبنیات (شیر، ماست، پنیر، دوغ و كشك) را فراموش نكنند، چرا كه برای تامین كلسیم، بهبود رشد كودكان و پیشگیری از پوكی استخوان ضروری است.
عباسی افزود: برای پیشگیری از كمبود ویتامین D دی بهتر است از انواع شیر و لبنیات غنی شده استفاده شود و در این میان
شیر، ماست و پنیر خود از نوع كم چرب انتخاب كنید.
این كارشناس ادامه داد: اسید های چرب ترانس موجود در روغن ها و چربی ها باعث افزایش خطر بیماری های قلبی و عروقی و انواع سرطان ها می شوند ودر هنگام انتخاب روغن ها به برچسب تغذیه ای آن توجه كنید. .
وی خاطر نشان كرد: در برنامه غذایی خود از انواع گوشت، ماهی و مرغ (بدون پوست) و نیز تخم مرغ مصرف كرده و انواع گوشت و تخم مرغ بهترین منابع پروتئین، آهن و روی قابل جذب هستند كه برای افزایش سطح ایمنی و رشد و نمو مورد نیاز است.
7320/8068
زنجان - ایرنا - به گفته كارشناسان تغذیه، در صورتی كه بعد از ماه مبارك رمضان رژیم غذایی متعادل متنوع و با چربی كم استفاده نشود ، چربی غذا به چربی های ذخیره و قهوه ای تبدیل و موجب افزایش چربی، فشار خون، اضافه وزن و چاقی یا حتی سكته های قلبی، مغزی و سایر بیماری ها می شود.