۳ تیر ۱۳۹۷، ۱۱:۵۱
کد خبر: 82951128
T T
۰ نفر
بعثی ها پس از داعش از نردبان ترامپ بالا می روند

بغداد - ایرنا - تلاش عناصر حزب منحله بعث برای بازگشت به حیات سیاسی هر چند طی 15 سالی كه از سقوط نظام دیكتاتوری صدام می گذرد، هیچگاه متوقف نشده اما در سالهای اخیر ابعاد و فازهای جدیدی پیدا كرده است.

حزب بعث عراق كه زمانی برای بقای خود همپیمان آمریكا و منافقین و زمانی هم پدر و همسنگر داعش شد، اكنون و طبق تازه ترین گزارش ها، دست به دامن كاخ سفید شده است تا شاید در شرایط پساانتخاباتی عراق به كمك كاخ سفید و برخی كشورهای عربی بتواند بویژه در صورت ورود عراق به دوره خلاء سیاسی (ناشی از عدم تشكیل مجلس و دولت جدید در زمانبندی قانونی و تا 9 مردادماه جاری) بتواند خود را دوباره بر مردم عراق تحمیل كند.
خبرگزاری الغدپرس عراق در گزارشی به نقل از یك منبع مطلع نوشت كه هیاتی متشكل از عناصر حزب بعث هفته گذشته در واشنگتن مذاكراتی با 'جارید كوشنر' داماد دونالد ترامپ و مشاور ارشد كاخ سفید را با هدف آنچه مهار نفوذ ایران و تحقق آشتی ملی در عراق خوانده اند، انجام داده اند.
این هیات بعثی از طریق سران بعثی نزدیك به 'محمد یونس الاحمد' و 'عزت الدوری' كه از سوی دولت عراق تحت تعقیب هستند، مذاكراتی با كوشنر انجام داده اند تا آمریكا با ابزارهایی كه دارد آنها را بر روند سیاسی عراق تحمیل و وارد صحنه سیاسی این كشور كند.
بر اساس این گزارش، مذاكرات دیگری نیز در همین راستا اینبار در بغداد از سوی برخی نیروهای شیعه و سنی با برخی سران حزب منحله بعث صورت گرفته است كه هدف از آن تلاش برای بازگرداندن این حزب منحل شده به صحنه سیاسی از طریق دریچه انتخابات مجالس محلی است كه پایان سال جاری میلادی برگزار خواهد شد.
به نوشته الغدپرس، هدف از این تلاش ها نیز همان چیزی است كه كاهش نفوذ ایران در عراق خوانده می شود و یك شرط هم دارد و آن این كه زیر نظر برخی كشورهای عربی و منطقه ای انجام شود.
این گزارش به حمایت های سعودی و امارات از بعثی های شیعه و سنی عراق برای بازگرداندن آنها به صحنه سیاسی این كشور اشاره كرده است.
الغدپرس نوشته است كه این حمایت ها پس از آن به جریان افتاد كه نشستی در منامه پایتخت بحرین زیر نظر
'ثامر السبهان' سفیر سابق (و اخراجی) عربستان در بغداد و با هماهنگی برخی شخصیت های دولتی و پارلمانی عراق برگزار شد.
این منبع به الغدپرس گفته است كه تلاش برای بازگرداندن بعثی ها به صحنه سیاسی عراق كه سعودی ها و اماراتی ها با حمایت آمریكا درحال انجام آن هستند با توجه به این كه از طریق 'قدرت نرم' یعنی دیپلماسی، اقتصاد و روابط (غیر رسمی) و با امید به ورود عراق به مرحله خلاء قانونی صورت می گیرد، شانس موفقیت دارد.
اشاره گزارش به مرحله ای است كه در صورت عدم تشكیل پارلمان و دولت جدید تا مهلت قانونی آن (9 تیرماه) عراق وارد آن می شود و به احتمال زیاد دولت موقت با اختیارات صرفا اداری تشكیل و تصمیمات مهم باید از طریق توافق میان احزاب سیاسی و فراتر از چارچوب های معمول قانونی گرفته شود. امری كه به باور ناظران زمینه هر گونه تغییر بنیادین در ساختار سیاسی و روند سیاسی در این كشور از طریق دخالت های خارجی را فراهم می كند.
الغدپرس در پایان یادآور شده است كه بر اساس قانون مصوب پارلمان عراق، بازگشت حزب منحل شده بعث، و نهادهای منحل شده، احزاب و فعالیت های نژادپرستانه، تروریستی و تفكیری به عرصه سیاسی و قدرت و تحت هر نامی كه باشد ممنوع است.
به گزارش ایرنا، این اولین بار نیست كه گزارش ها یا اظهارنظرهای صریح منابع و دستگاه های رسمی عراق نسبت به تحركات حزب منحله بعث در روند سیاسی عراق منتشر می شود بلكه رهبران سیاسی برجسته ای در عراق تاكنون بارها نسبت به تلاش مجدد بعثی ها برای بازگشت به قدرت هشدار داده بودند.
كارشناسان معقتدند كه حزب منحله بعث معتقد است كه قدرت در عراق، حق مشروع اوست و تمامی احزاب حاضر در روند سیاسی عراق به ویژه احزاب اسلامگرای شیعه عامل سلب قدرت از او هستند بنابراین تمام ذهنیت این حزب انتقام گیری از رقبای سیاسی اش است.
یك كارشناس سیاسی عراق پیش تر به خبرنگار ایرنا گفت كه حزب منحله بعث كه سال ها در مسند قدرت در عراق بوده و توانسته است كادرسازی منظمی انجام دهد، به راحتی از روند سیاسی عراق، دست بردار نیست.
'وائل الركابی' افزود كه این حزب در طول 30 سال حاكمیت بر عراق، علاوه بر كادرسازی منظم در داخل عراق در سطح منطقه ای و بین المللی نیز توانسته است لابی های مختلفی ایجاد كند و برای خود دوستان و حامیان خارجی دست و پا كند.
وی تاكید كرد كه در حال حاضر رژیم سعودی مهمترین حامی این حزب است و اغلب سركرده های این حزب نیز در اردن به سر می برند و آمریكایی ها نیز در سنوات گذشته بارها با سركرده های این حزب جلساتی برگزار كرده اند.
'هاشم الكندی' یكی دیگر از كارشناسان سیاسی عراق نیز پیش تر در همین راستا به خبرنگار ایرنا گفته بود: حزب منحله بعث بعد از سقوط رژیم صدام در بهار 2003 نخست خط مشی تخریب و هرج و مرج و خشونت را علیه روند جدید سیاسی عراق در پیش گرفت و حتی زیرساخت های عراق را تخریب و منفجر می كرد تا نظام جدید حاكم بر عراق شكل نگیرد.
ادامه داد كه این حزب بعد از شكست گروه تروریستی داعش كه در واقع بخشی از همپیمانان حزب بعث برای براندازی قدرت در عراق بود، خط مشی سیاسی خود را كاملا تغییر كرده و به جای توسل به زور و خشونت، با تغییر چهره خود، درصدد نفوذ در روند سیاسی عراق است.
وی در گفتگوی تازه ای با خبرنگار ایرنا تاكید می كند كه تعدادی از چهره های معروف بعثی در انتخابات پارلمانی اخیر عراق براساس توافقی كه بین عراق و آمریكا و برخی كشورهای عربی منطقه صورت گرفته، ورود كردند و خود و یا افرادی از لیست های انتخاباتی آنها توانستند رای بیاورند.
الكندی گفت كه برخی چهره های معروف بعثی از سوی كمیسیون عالی مستقل انتخابات مجوز تاسیس حزب و كاندیدا شدن در انتخابات را پیدا كردند.
وی ادامه داد كه این افراد طبق قانون و بطور معمول نمی توانستند در انتخابات كاندیدا شوند و حزب تشكیل دهند مگر اینكه قبلا توافقی پشت پرده برای جذب آنها در روند سیاسی عراق حاصل شده باشد.
وی بخشی از این توافق را با انگیزه كاستن از مواضع تند بعثی ها نسبت به روند سیاسی عراق دانسته و در عین حال همانند وائل الركابی تاكید كرده است كه این حزب (منحل شده بعث) فرهنگ خودكامگی دارد و نمی تواند در قدرت، شریك سیاسی را تحمل كند.
این دو كارشناس عراقی با اشاره به ممنوعیت صریح فعالیت حزب منحله بعث - یا هركس كه با افكار این حزب همسو است و یا با آن ابراز همبستگی می كند - در قانون اساسی عراق افزودند كه نفوذ حزب بعث در روند سیاسی عراق نگران كننده است.
این ابراز نگرانی ها در ماههای اخیر هر بار جدی تر مطرح شده است اما همانطور كه در گزارش الغدپرس نیز آمده است، اكنون بعثی ها برای بازگشت به قدرت علاوه بر سعودی ها و اماراتی ها، مستقیم دست به دامن كاخ سفید و تیم تندرو و ماجراجوی ترامپ شده اند تا شاید بتواند رویای 15 ساله آنها را كه تاكنون با وجود همه توطئه ها، تحریك و تشویق فرقه گرایی، گسترش خشونت ها، درگیری ها و تروریسم نتوانستند آن را تحقق بخشند، برایشان به واقعیت تبدیل كند.
ناظران مسائل عراق با اشاره به عمق مشكلات اقتصادی و اجتماعی در جامعه 37 میلیونی عراق - كه 40 درصد آنها زیر 15 سال سن دارند تاكید می كنند كه كم و كیف اختلافات میان احزاب سیاسی عراق از طیف های مختلف سیاسی و دینی از یكسو و میزان موفقیت یا ناكامی دولت در رفع مشكلات و كاستی های خدماتی و اجتماعی از سوی دیگر دو عامل تعیین كننده در تحقق یا شكست دوباره طرح های توطئه آمیز بعثی - عربی - آمریكا علیه روند سیاسی عراق بشمار می رود.
خاورم**380**