به گزارش روز یكشنبه گروه علمی ایرنا، نیاز و كشش بازار همواره ابداع و نوآوری را بدنبال خواهد داشت، بسیاری از ابداعات و نوآوریها در بزنگاههایی اتفاق افتاده كه شركتها نیازمند تغییر بودهاند.
سخت شدن شرایط یا مواجه شدن با الزامات سختگیرانه و استاندارد همیشه تلخ و گزنده نیست و گاهی همین دشواریها بارقههای خلاقیت و نوآوری را در ذهن ایجاد میكند و در انتها فناوری جدید خلق میشود. این بزنگاه برای یك شركت تحقیقاتی-تولیدی در كشور در مواجهه با الزام سختگیرانه در یك مناقصه اتفاق افتاد.
یكی از محصولات این شركت كفپوشهای ویژه بنادر و فرودگاههاست.
كفپوشهایی كه در خیابان به كار میروند، از نظر مقاومت در برابر فشار تفاوت بارزی با كفپوشهای فرودگاهی و بندرگاهی دارند؛ چرا كه در كفپوشهای خیابان فشار وارده كمتر از كفپوشهای بندرگاهی و فرودگاهی است.
در بنادر و فرودگاهها به دلیل استفاده از خودروهای باركش و جرثقیلها، میزان فشار بر هر سانتیمتر مربع بسیار بیشتر از كوچهها و خیابانهای شهری است. از این رو الزامات استاندارد برای این كفپوشها متفاوت با كفپوشهای دیگر است.
دكتر سعید بزرگمهر، مدیر تحقیق و توسعه شركت یاد شده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در خصوصه چگونگی وارد شدن فناوری نانو به محصولات این شركت میگوید: در یكی از مناقصههای سازمان بنادر و كشتیرانی، الزامات بسیار سختگیرانهای برای كفپوشهای ترافیكی مورد استفاده در بندرگاهها قرار داده شده بود، بهطوری كه مقاومت فشاری كه برای كفپوشها معمولاً 30 مگاپاسكال است، در این مناقصه 60 مگاپاسكال خواسته شده بود كه دوبرابر حالت رایج بود.
وی افزود: رسیدن به این سطح از مقاومت با فناوریهای رایج ما امكانپذیر نبود. همچنین مقاومت خمشی كه به صورت رایج 6 مگاپاسكال باید باشد، در این مناقصه 10 مگاپاسكال خواسته شده بود. میزان جذب آب كفپوشهای معمولی حدود 6 درصد وزنی است اما الزامات این مناقصه جذب آب كمتر از 2 درصد را تعیین كرده بود.
بزرگمهر در خصوص رویكرد شركت متبوعش در مواجه شدن با این الزامات جدید كه خارج از توانمندی و فناوریهای آنها بوده است، گفت: «رسیدن به این الزامات با فناوریهای موجود در شركت ما امكانپذیر نبود؛ از این رو در بخش تحقیق و توسعه اقدام به انجام تحقیقات برای بهرهگیری از فناوریهای جدید كردیم.»
وی گفت: یكی از گزینهها، استفاده از نانوموادی نظیر SiO2 یا همان نانو سیلیس بود كه برای وارد شدن به این حوزه، از ستاد توسعه فناوری نانو كمك گرفتیم. از طریق ستاد، با تولیدكنندگان نانوسیلیس ارتباط گرفتیم و با تأمین مادهی اولیه وارد فاز توسعهی فناوری شدیم. بعد از تحقیقات آزمایشگاهی، به فرمولاسیونی رسیدیم كه موجب افزایش مقاومت در برابر فشار،خمش و كشش میشود.
وی با تاكید بر این كه مقاومت محصولات این شركت كه با استفاده از تكنولوژی نانوسیلیس تولید شده از نوع اروپایی و آمریكایی آن بیشتر است، گفت: این دستاوردهای اولیه در مقیاس آزمایشگاهی شركت را امیدوار به ارائه محصول جدیدی كرد. نمونه اولیه این محصول تولید و برای مسئولان مرتبط با مناقصه ارسال شد. از آنجا كه دادهها و نتایج بسیار شگفتانگیز بود، آزمونها دوباره توسط كارفرما از طریق یك آزمایشگاه معتمد و بیطرف تكرار شد.
بزرگمهر با بیان اینكه، مقاومت فشاری بر قطعات بتونی در بخش های مختلف از جمله خیابان ها و تردد وسائل نقلیه یا محوطه های كانتینری كه بارها به مدت زیادی روی آنها انباشته می شود اندازه گیری می شود و معمولا این فشارها 20 مگاپاسكال یا 200 كیلوگرم است گفت: این درحالی است كه بتون های تولیدی ما 60 مگاپاسكال یعنی 600 كیلوگرم بر سانتیمتر مربع مقاومت دارد.
وی گفت: دوام محصول بتن ما از سوی مركز تحقیقات مسكن و شهرسازی و پژوهشگاه مكانیك خاك استان تهران و هرمزگان تایید شده است و این محصول در دسته بندی محصولات پر مقاومت قرار گرفت و اولین كفپوش پرمقاومت نانویی را به سازمان بنادر و كشتیرانی فروختیم و بعد از آن سازمان فرودگاه های كشور برای ترمینال فرودگاه درخواست محصول داشتند چراكه نانو سیلیس ها از سایش كف بتنی جلوگیری می كند.
مدیر تحقیق و توسعه این شركت نانویی با تاكید براینكه این شركت قادر به تولید كفپوش های بتنی رنگی و حتی دو لایه می باشد در خصوص قیمت كفپوش بتنی نیز گفت: قیمت صادراتی این محصول حدودا متری 7 دلار است و با تولید این محصول سالانه چیزی حدود دو میلیون دلار از خروج ارز از كشور جلوگیری می شود.
وی با اشاره به درخواست كشورهای همسایه از جمله عراق، افغانستان و پاكستان برای خرید محصولات بتنی این شركت، در عین حال یكی از مشكلات را صادرات به كشورهای دورتر به دلیل ویژگی خاص محصول كه حجیم و سنگین است، دانست و گفت: بسیاری از كشورهای آفریقایی خواهان محصولات بتنی و كفپوش ما هستند اما متاسفانه قادر به ارسال محصولات مان به این كشورها نیستیم.
علمی ** 1836 **2017
تهران– ایرنا– یك شركت تحقیقاتی تولیدی در كشور موفق به تولید كفپوش های نانویی برای استفاده بخش های مختلف از جمله سازمان بنادر و كشتیرانی و فرودگاه های كشور شد، كفپوش هایی كه پیش از این با صرف هزینه گزاف وارد می شد.