به گزارش ایرنا دانشمندان چینی كه تحقیقات زیادی درباره آلودگی هوا و اثر آن بر روی سلامت عمومی انجام داده اند معتقدند آلودگی به طور مستقیم بر مرگ و میر اثرگذار است و باعث افزایش آمار مرگ و میر در كشور شده است آنها معتقدند اگر آلودگی هوا در چین كاهش یابد، در طول یك سال از مرگ حدود سه میلیون نفر جلوگیری خواهد شد.
بر این اساس تحقیقات صورت گرفته ثابت می كند نزدیك به سه میلیون نفر در سال در چین جانشان را به دلیل ابتلا به امراضی از دست می دهند كه كاملا با آلودگی هوا مرتبط است محققان مركز پیشگیری و كنترل بیماری در گزارش تحقیقاتی خود آورده اند كه سازمان بهداشت جهانی دستور كار مشخص و ضوابطی برای رفع آلودگی هوا دارد.
آنان افزوده اند كه اگر قرار است از مرگ سه میلیون نفر جلوگیری شود باید به طور استاندارد و مشخص این مقررات و دستورها به اجرا گذاشته شود.
'لی كچیانگ' نخست وزیر چین در پایان نشست سالانه كنگره ملی خلق چین در پكن در سال گذشته میلادی به خبرنگاران گفت كه دولت همه تلاش خود را برای رفع آلودگی هوا بكار خواهد گرفت.
كارشناسان معتقدند علیرغم همه تلاش های دولت در سه سال گذشته، وضعیت آلودگی هوا غیر از پكن كه به دلیل اقدامات جدی با بهبودی نسبی مواجه شده است در بسیاری از شهرهای دیگر بدتر شده است.
در سال 2013 میلادی در چین نزدیك به سه میلیون نفر به دلیل آلودگی هوا جانشان را از دست دادند كه بر این اساس یك سوم آنها در 74 شهر این كشور از جمله پكن، 'تیان جین' و منطقه 'خه بی' در شمال كشور جان باخته اند.
از طرف دیگر با اجرای اصلاحات و سیاست درهای باز در چین در چهار دهه گذشته زندگی مردم بهبود یافته اما به همان نسبت چالش های اجتماعی و اقتصادی آنها بیشتر شده است.
بخصوص با شدت گرفتن آلودگی هوا در شهرهای بزرگی نظیر پكن و یا شانگهای و البته 68 شهر دیگر در سراسر چین، بسیاری به دنبال خروج از این مناطق هستند.
** تدبیر دولت چیست؟
اكنون دولت به شدت به دنبال راهی برای كاهش آلودگی هوای چین به خصوص شهرهای بزرگ است، به همین دلیل بعد از چند سال مطالعه و تحقیق، «برنامه جامع مقابله با آلودگی فزاینده هوا چین» با همكاری حزب كمونیست و دولت این كشور منتشر شد برنامه ای كه بر اساس آن باید تا سال 2020 میلادی از انتشار آلودگی هوا در مناطق مختلف كشور جلوگیری شده و همزمان كیفیت هوا نیز بهتر گردد.
این برنامه كه برای دستكم سه سال به طور فشرده در اصلی ترین بخش های كشور شامل نواحی شمالی، شرقی و مركزی كشور اجرا خواهد شد می تواند الگوی مناسبی برای كاهش آلودگی هوا در سایر مناطق جهان باشد.
دولت می گوید كه تا سال 2020 میلادی باید شاخص آلودگی كاهش یافته و دستكم نسبت به سال 2015 میلادی 18 درصد بهبود یابد، بر اساس این برنامه همچنین باید انتشار 'دی اكسید سولفور و نیتروژن' در هوا 15 درصد و میزان انتشار مواد شیمیایی و سمی نیز تا 10 درصد كاهش یابد.
دولت اعلام كرده است با اجرای این برنامه باید كاری كرد تا 70 درصد از آبهای سطحی زمینی در شهرهای چین قابل شرب باشد و 70 درصد از مناطق غیرساحلی نیز كیفیت خوب هوا را تجربه كنند.
دولت افزوده است باید با اجرای این برنامه باعث شد تا 90 درصد از زمین هایی كه اكنون آلوده هستند و كشاورزی و كشت و كار در آنها میسر نیست، قابل بهره برداری گردند.
** حمایت كارشناسان از برنامه چین
'وو جین فانگ' محقق مسایل زیست محیطی و آلودگی هوا با حمایت از این برنامه می گوید كه دولت با این برنامه می خواهد از منابع به بهترین شكل بهره برداری كرده، آلودگی های صنعتی را پایین آورده و بهره وری را افزایش داده و به كیفیت هوا و ارتقای سطح كیفی زیست محیطی مساعدت كند.
وی می گوید تیم های تحقیقاتی در سطوح و مناطق مختلف در سراسر كشور در حال اجرای برنامه هایی هستند كه نهایتا كیفیت هوا و وضعیت مزارع را بهبود دهد و به شرایط بهتر زندگی نه فقط برای انسان بلكه برای دام ها نیز كمك كند.
'جانگ شیانگ وی' از انجمن كشاورزی چین هم بر این باور است كه كارهای تحقیقاتی برای جلوگیری از آلودگی فزاینده در نقاط مخالف بسیار مهم است.
وی می گوید: طرح هایی كه از فرسایش خاك جلوگیری می كند و باعث می شود تا آب آشامیدنی بیشتری در اختیار مردم قرار گیرد و یا به جنگلكاری و فضای سبز مساعدت نماید در اولویت كاری همه قرار گرفته است.
دولت چین در كنار همه این اقدامات، در حال گرفتن كمك هایی به ارزش چند ده میلیون دلار از بانك جهانی است تا برای جلوگیری از آلودگی آب و هوا از آنها استفاده كند.
در كنار مسایل یاد شده برای اولین بار چین شبكه ای را ایجاد كرده است كه بر اساس آن می تواند از داده های ماهواره ای و لیزری برای شناسایی و نظارت بر آلودگی هوا استفاده كرد.
آلودگی هوا بخصوص در پایان سال گذشته میلادی در حدود 24 شهر در اطراف چین از جمله پایتخت این كشور موجب شد تا همه دولت های محلی هشدار قرمز صادر كنند.
اكنون برای صدور هشدار در مورد وضعیت آلودگی هوا در پكن، شبكه ای ایجاد شده است كه توسط ماهواره ها و رادارهای لیزری كه روی سكوهای زمینی نصب شده اند بر آلودگی هوا در این شهر و مناطق اطراف نظارت می شود.
مناطق پیرامونی شهر پكن كه بیش از 20 میلیون نفر جمعیت دارد شامل استان 'خه بی' و شهر 'تیان جین' از جمله آلوده ترین نواحی كشور محسوب می شوند.
این شبكه در شرایطی ایجاد می شود كه مسئولان شهر پكن از سرمایه گذاری یك میلیارد و 500 میلیون دلاری در سال جاری میلادی برای كاهش آلودگی هوا خبر داده اند.
شهر پكن زمستان های خشك و كم بارانی دارد و بندرت در آن برف می بارد و به همین سبب در این فصل، آلودگی بسیاری از مناطق این شهر و نواحی اطراف را در بر می گیرد.
شبكه ایجاد شده در واقع دارای سامانه های كنترل از راه دور است و با استفاده از ماهواره ها و سامانه های لیزری می توان آلودگی را در اطراف پایتخت ردیابی كرد.
این سامانه و شبكه های ماهواره ای و لیزری پس از آن به كار گرفته می شوند كه چین سال 2017 را با بدترین آلودگی پنج سال گذشته آغاز كرد.
چین برای نظارت بر آلودگی و رفع آن فعلا از سنسورها استفاده می كند همزمان در شهرهای مختلف نیز كامیون های 'اسپری زن' در جاده ها به دنبال زدودن آلودگی هستند.
در واقع در شبكه مذكور، ماهواره ها نقش اطلاع رسانی در باره آلودگی و غبار و دودهای سمی و آلودگی در فضا را دارند و دستگاه های لیزری روی زمین نیز میزان توزیع و پراكندگی آلودگی را تعیین می كنند.
دولت چین در اقدامی دیگر در حال بازرسی از شهرهای مختلفی است كه در استان های سراسر كشور، اقدامات اساسی برای جلوگیری از آلودگی هوا انجام نداده اند.
بر اساس برنامه جدید دولت، این شهرها به مردم معرفی می شوند و مسئولان انها كه نتوانسته اند برای مقابله با آلودگی هوا كاری بكنند به دادگاه معرفی می شوند.
برنامه معرفی شهرهای آلوده در استان های 'خه بی' و 'خه نن' و 'شاندونگ' در شمال، مركز و شرق چین در حال اجراست و تاكنون نام شش شهر در این استان ها به عنوان شهرهای آلوده و ناكام در اجرای برنامه های آلودگی زدایی اعلام شده است.
وزارت حفاظت از محیط زیست چین در بخشنامه ای آورده است كه ما این شهرها را معرفی و مسئولان را شرمسار می كنیم تا بدانند كه باید برنامه های مقابله با آلودگی هوا را به طور جدی اجرا كنند.
بدنامی این شهرها برای مسئولان آن پیامدهایی در بر خواهد داشت و فعلا 12 شهر از 18 شهر در این استان ها بازرسی شده اند و شش شهر آلوده معرفی شده اند.
برای نمونه شهر 'جی نن' مركز استان 'شاندونگ' در شرق چین در سال گذشته به عنوان شهری كه نتوانسته است آلودگی را كنترل كند، اعلام شد مسئولان می گویند كه در این شهر در زمان آلودگی فعالیت بسیاری از كارخانه های سیمان و تولید آهن و فولاد ادامه داشته است كه خلاف مقررات دولت مركزی چین و سازمان هواشناسی است.
در زمان حاضر دستكم 15 تیم بازرسی با 260 بازرس به شهرهای مختلف اعزام شده اند كه پكن پایتخت چین هم جزو آنهاست.
این شهرها باید برنامه های مقابله با آلودگی را با دقت اجرا كنند برای مثال باید آلاینده ها را تعطیل كرده و اجازه ندهند مواد آلوده وارد مجاری آب شهرها شود.
وزارت حفاظت از محیط زیست چین گزارش كرده است كه مسئولان ذی ربط ، مورد بازخواست قرار می گیرند و در صورت لزوم تنبیهاتی برای آنان در نظر گرفته خواهد شد.
برنامه شرمسار كردن شهرهای آلوده و معرفی آنها به مردم چین، تازه ترین اقدام دولت این كشور برای مهار آلودگی فزاینده در شهرها و استان های سراسر كشور است.
حال باید دید چین كه از نظر اقتصادی به قدرت دوم جهان تبدیل شده است ایا می تواند همزمان با تداوم رشد اقتصادی، آلودگی هوا را نیز كنترل كند، برای رسیدن به نتیجه برنامه های چین در این مورد، باید تا سال 2020 منتظر ماند.
آساق**231**1904**
پكن - ایرنا - چین، قدرت اقتصادی دوم جهان، اگرچه در زمینه آلودگی هوا در چند سال گذشته اقدامات مناسبی انجام داده و به نتایج خوبی هم رسیده است اما این موضوع همچنان یكی از بحث برانگیزترین مسایل حل نشده این كشور در سال های اخیر بوده است كه تقریبا به طور روزمره به آن پرداخته می شود.