يه گزارش خبرنگار ايرنا، كشاورزي به عنوان يكي از عوامل موثر در اقتصاد، ايجاد اشغال و خودكفايي كشور است كه اين مهم همواره مورد توجه دولت قرار گرفته و در سال هاي گذشته به منظور تقويت اين عرصه شاهد افزايش چشمگير تلاش ها براي خريد تضميني برخي محصولات استراتژيك بوده ايم.
خريد محصولات كشاورزي به صورت تضميني نه تنها گامي براي حمايت از كشاورزان بلكه اقدامي در راستاي تامين امنيت غذايي است تا بتوان با تامين ارزاق مورد نياز كشور از واردات آن محصول بي نياز شد تا تامين آن تبديل به تهديدي براي كشور نشود.
كردستان يكي از استان هاي پر اهميت در توليد محصولات كشاورزي است؛ سالانه حدود 2 ميليون تن انواع محصول شامل يك ميليون و 600 هزار تن زراعي و 350 هزار تن محصول باغي در اين استان توليد مي شود از اين محل ها كردستاني ها حدود 40 هزار ميليارد ريال درآمد دارند.
خريد تضميمي برخي از محصولات توليدي استان كه از بعد ملي در بخش امنيت غذايي تاثير گذار است در بخش منطقه اي نيز به عنوان محصولي حياتي در اقتصاد بهره برداران آن نقش دارد مي تواند گامي موثر در تحقق درآمد مورد انتظار كشاورزان باشد.
تكاپوي خريد تضميني محصولات گندم در كردستان از چند ماه پيش آغاز شد تا مقدمات خريد حداكثري از محصولا مازاد بر نياز بهره برداران انجام شود تا تمام 14 هزار ميليارد ريال درآمد ساليانه محصول گندم استان به جيب كشاورزان و فعالان مرتبط با اين حوزه برود كه بيش از يكسال براي آن زحمت كشيده اند.
هم اكنون سازمان جهاد كشاورزي كردستان در راستاي سياست هاي دولت و وزارت متبوع خود برنامه خريد تضميني حدود 904 هزار تن محصول مازاد كشاورزان استان شامل 900 هزار تن گندم و چهار هزار و 700 تن كلزا را در دستور كار خود قرار داده است.
براي تحقق اين هدف، 86 مركز خريد تضميني محصولات كشاورزي شامل 66 مركز خريد سازمان تعاون روستايي به عنوان مباشر و 20 مركز نيز از سوي بخش خصوصي راه اندازي شده است.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي كردستان با بيان اينكه سالانه 75 تا 80 هزار بهره بردار از حوزه زراعت بويژه كشت گندم ارتزاق مي كنند، گفت: اين بهره برداران تنها از كشت محصول گندم حدود 11 هزار ميليارد ريال درآمد دارند.
خالد جعفري اظهار داشت: علاوه بهره برداران، فعالان مرتبط با حوزه گندم از جمله كمباين داران و حمل و نقل و كارخانه هاي آرد از بابت فعاليت هاي خود سالانه حدود سه هزار ميليارد ريال درآمد كسب مي كنند.
وي تاكيد كرد: به منظور ساماندهي اين ميزان درآمد و تحقق كامل آن به نفع بهره برداران، سازمان جهاد كشاورزي همه ساله اقدام به خريد تضميني محصولات مي كند كه در سال جاري نيز اين اقدام با تجهيز 86 مركز خصوصي و دولتي در حال انجام است.
جعفري ميزان پيش بيني توليد گندم اين استان در سال جاري را يك ميليون تن و پيش بيني خريد را حدود 900 هزار تن اعلام كرد و افزود: در صورت تحقق اين پيش بيني ها در تاريخ استان ركود توليد و خريد شكسته مي شود.
وي يادآور شد: استان كردستان امكان ذخيره سازي 780 هزار تن محصول گندم شامل 250 هزار تن در انبارهاي سازمان تعاون روستايي و 530 هزار تن نيز در 15 واحد سيلوي دولتي و بخش خصوصي را دارد.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي كردستان اضافه كرد: با توجه به اينكه همه ساله بخشي از محصول خريداري شده به ساير استان هاي كشور حمل مي شود در صورت تكميل ظرفيت 780 هزار تن ذخيره استان، انبارهاي موقتي راه اندازي مي شود.
وي با اشاره به اينكه دولت در سال جاري به منظور جلوگيري از فعاليت دلالان در عرصه خريد تضميني گندم، 50 درصد از مبلغ بهاي گندم خريداري شده را به حساب كشاورزان واريز مي كند، اظهار داشت: در اين راستا مشخصات گندم كاران در سامانه جامع پهنه بندي ثبت شده تا يك هفته پس از ثبت اطلاعات گندم، بهاي آن به حساب آنان واريز شود.
** خريد گندم در كردستان به 20 هزار تن رسيد
مدير شركت حمايتي كشاورزي كردستان نيز در اين ارتباط با بيان اينكه 15 روز از آغاز فعاليت خريد تضميني در استان مي گذرد، افزود: تاكنون 20 هزار تن گندم و يك هزار و 300 تن كلزا خريداري شده است.
جمال صالحي اظهار داشت: سياست پرداخت 50 درصدي گندم خريداري شده به حساب كشاورزان در كوتاه ترين زمان ممكن در سال جاري اعمال شده و اين مساله باعث تقويت خريد مي شود.
وي گفت: همچنين در سال جاري محصولات به صورت سامانه متمركز طبق اطلاعات خود اظهاري كشاورزان خريداري مي شود كه اين مهم نيز باعث كاهش فعاليت دلالان است.
صالحي يادآور شد: اين شركت به عنوان ناظر اصلي خريد تضميني محصولات تمام هماهنگي را با ساير نهادهاي وابسته به سازمان جهاد كشاورزي انجام داده و خريد محصولات كشاورزان با سهولت در حال انجام است.
مدير توسعه بازرگاني سازمان جهاد كشاورزي كردستان نيز گفت: در سال جاري سازمان تعاون روستايي به عنوان مباشر خريد تضميمي محصولات انتخاب شد كه 66 مركز خريد توسط اين سازمان در اين خصوص راه اندازي شده است.
شهريار حنيفي افزود: كشاورزاني كه در سامانه خريد تضميني ثبت نام كرده باشند، مي توانند محصولات مازاد بر نياز خود را به 86 مركز خريد كه در سطح استان پيش بيني شده، عرضه كنند.
وي نامنويسي كشاورزان در اين سامانه را لازمه خريد تضميني محصولات اعلام كرد و گفت: هم اكنون مراحل ثبت 95 درصد بهره برداران سه محصول گندم، جو و كلزا شامل 82 هزار و 962 نفر در سامانه پهنه بندي كشاورزي و مديريت داده هاي كشاورزي تكميل و انجام شده است.
** مراكز خريد بر اساس پراكنش توليد خريد راه اندازي شده اند
مدير سازمان تعاون روستايي كردستان با اشاره به اينكه اين سازمان به عنوان مباشر خريد از سوي دولت انتخاب شده است، گفت: 66 مركز خريد تضميني گندم اين سازمان شامل شركت ها و اتحاديه هاي تعاوني روستايي و پنج مركز نيز شامل شركت هاي تعاوني توليد است كه با پراكنش به نسبت ميزان توليد و پيش بيني خريد در سطح استان مستقر شده اند.
پيمان اسكندري افزود: سيلوها و انبارهاي استان ظرفيت ذخيره 500 هزار تن گندم را دارند كه اين ميزان شامل 100 هزار تن در انبارها و سيلوهاي مسقف و 400 هزار تن در انبارهاي رو باز است.
مدير سازمان تعاون روستايي كردستان اضافه كرد: دولت براي حمايت از توليد محصولات كشاورزي داخلي و ايجاد تعادل در نظام توليد و جلوگيري از ضايعات محصولات كشاورزي و ضرر و زيان كشاورزان هر سال اقدام به خريد محصولات اساسي كشاورزي مازاد بر نياز كشاورزان از جمله گندم، كلزا، جو و ذرت مي كند.
اسكندري يادآور شد: در سال جاري نيز خريد تضميني گندم در قالب سامانه فناوري اطلاعات كشاورزان و توليد كنندگان سازمان جهاد كشاورزي انجام و مقرر شده كشاورزان در سامانه پهنه بندي محصولات كشاورزي ثبت نام كنند.
** 27 گروه كار نظارت بر برداشت گندم كردستان را بر عهده دارند
مدير امور زراعت سازمان جهاد كشاورزي كردستان نيز در اين ارتباط با اشاره به اينكه پيش بيني هاي امسال نسبت به سال گذشته از افزايش قابل توجه توليد برخوردار است، گفت: به علت بارش هاي مناسب در فصل بهار رشد محصولات زراعي مناسب بود و در نهايت منجر به افزايش 25 درصد عملكرد شده است.
محمد صالح احمدي اظهار داشت: تعداد بهره برداران محصول گندم استان در سال زراعي جاري حدود 82 هزار نفر و عملكرد برداشت گندم به صورت متوسط در هر هكتار يك هزار و 400 كيلوگرم در مزارع ديم و پنج هزار كيلوگرم در مزارع آبي است.
مدير امور زراعت سازمان جهاد كشاورزي كردستان افزود: خريد تضميني اين محصول از برنامه هاي مهم سازمان جهاد كشاورزي بوده كه در سال جاري قيمت خريد تضميني گندم 13 هزار و 520 ريال در ازاي هر كيلوگرم اعلام شده است.
وي تاكيد كرد: 98 درصد محصول گندم استان با استفاده از يك هزار 550 دستگاه كمباين به صورت مكانيزه برداشت مي شود و سازمان جهاد كشاورزي در اين راستا براي حمايت از حقوق كشاورزان و كمباين داران و همچنين جلوگيري از ريزش اقدام به نظارت بر فعاليت اين وسايل مكانيزه مي كند.
مدير امور زراعت سازمان جهاد كشاورزي كردستان يادآور شد: گروه هاي نظارت بر روند برداشت شامل 15 اكيپ بخش خصوصي و 12 اكيب بخش دولتي است و به صورت دوره ايي به تمام شهرستان ها سركشي مي كنند.
به گزارش ايرنا، امسال قيمت خريد تضميني هر كيلو گندم 13 هزار و 520 ، جو 10هزار و 300 و كلزا هم 28 هزار ريال تعيين شده است.
امسال 558 هزار هكتار از اراضي كردستان زير كشت گندم، 27 هزار و 200 هكتار زير كشت جو و يك هزار و 810 هكتار نيز زير كشت كلزا رفته است.
توليد سالانه محصولات كشاورزي كردستان نزديك به دو ميليون تن است كه بيش از يك ميليون و 600 هزار تن آن شامل انواع محصولات زراعي و بقيه باغي است.
درآمد ناخالص بخش كشاورزي استان در سال 96 بيش از 41 هزار و 54 ميليارد ريال برآورد شده كه شامل 16 هزار و 9 ميليارد ريال آن در بخش زراعت ، هشت هزار و 855 ميليارد ريال آن درزمينه باغباني و 16 هزار و 190 ميليارد ريال آن در زمينه دام و طيور و آبزيان بوده است.
استان كردستان با داشتن بيش از يك ميليون و 200 هزار هكتار اراضي كه 120 هزار هكتار آن به صورت كشت آبي است از مناطق مستعد كشورمان براي توليد انواع محصولات كشاورزي است.
اين پتانسيل ها باعث شده كه كشاورزي كردستان حدود 30 درصد از اشتغال و 27 درصد از ارزش افزوده استان را به خود اختصاص دهد.
گزارش از حسن حسين زاده
3034/9102
سنندج - ايرنا - خريد تضميني محصولات كشاورزي سياستي است كه در كنار تامين امنيت غذايي كشور به دنبال حمايت از كشاورزاني است كه با دست هاي پينه بسته خود طلا از خاك برداشت مي كنند.