به گزارش ایرنا، مرضیه لك پنجشنبه شب در اجلاس دو روزه سفرای خارجی در همدان كه با حضور حدود 50 سفیر و نماینده خارجی با رویكرد رویداد فراملی همدان 2018 برگزار شد، اظهار داشت: این استان با داشتن پدیده های نادر زمین شناسی همچون ماگمای تشكیل دهنده دماوند، غار علیصدر و فروچاله ها، ظرفیت ثبت ژئوپارك را دارد.
وی با بیان اینكه ثبت ژئوپارك همدان تحت عنوان «ژئوپارك اكباتان» را با جدیت دنبال می كنیم، افزود: گسل ها و شكستگی های الوند، ارزش ظرفیت های طبیعی این منطقه را دو چندان كرده است و باید به این مولفه ها، ظرفیت هایی طبیعی همچون گنج نامه را نیز اضافه كرد.
لك تدبیر هوشمندان برای ثبت ژئوپارك همدان را ضروری دانست و گفت: در این چارچوب پدیده های زمین شناسی همدان به صورت علمی شناسایی و بررسی می شود تا در جهت ثبت ژئوسایت های این استان مورد استفاده قرار بگیرد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به دستاوردهای ثبت جهانی ژئوپارك هایی همچون قشم در سال گذشته میلادی، یادآوری كرد: ثبت ژئوپارك ها حركتی در جهت گردشگری پایدار، توسعه اقتصادی جوامع محلی با محوریت حفظ محیط زیست، ایجاد اشتغال پایدار برای جوانان و بانوان ارزیابی می شود و نمونه های بارز كسب این دستاوردها در جزیره قشم مشهود است.
لك با تبین تعاریف ژئوپارك، اظهار داشت: سال گذشته میلادی 35 كشور موفق به ثت 127 محدوده ژئوپارك شدند و قرار است این مهم به 500 محدوده در سالجاری افزایش یابد.
وی سهم ایران از این رویداد را ثبت جهانی ژئوپارك قشم اعلام و اضافه كرد: این در حالی است كه ایران بهشت زمین شناسان است و باید در جهت شناسایی و ثبت ژئوپارك ها بیش از پیش تلاش كرد.
ژئوپارك طبق تعریف یونسكو، منطقه ای است با وسعت كافی كه مرزهای آن به وضوح مشخص شده و چندین پدیده بارز زمین شناسی در محدوده آن قرار دارد.
در این تعریف، میراث زمین شناختی آن ناحیه باید با مدیریتی دقیق و دائمی حفظ شود و این محدوده بتواند در توسعه اقتصادی جوامع پیرامون خود نقش مؤثری ایفا كند.
ژئوپارك ممكن است علاوه بر پدیده های زمین شناسی از آثار تاریخی، بوم شناسی، باستان شناسی و میراث فرهنگی و طبیعی دیگر برخوردار باشد و استان همدان تمامی این مولفه ها را داراست.
یونسكو طرح ژئوپارك را در پاسخ به نیاز احساس شده به وجود برنامه ای بین المللی برای بازشناسی مكان های دارای جاذبه های زمین شناختی به راه انداخت و هدف برنامه «شبكه جهانی ژئوپارك ها» تاكید بر ارزش چنین مكان هایی و همزمان ایجاد اشتغال و تقویت توسعه اقتصاد منطقه ای است.
یونسكو برای تحقق اهداف این برنامه، عنوان رسمی و بینالمللی «ژئوپارك یونسكو» را ایجاد كرد كه تا این عنوان را به 500 ژئوپارك در سراسر جهان بدهد.
برنامه ژئوپارك یونسكو در هماهنگی با «مركز میراث جهانی یونسكو» و «شبكه جهانی ذخیره گاه های زیست كره» یا «انسان و زیست كره» (MAB) عمل می كند.
2090
همدان- ایرنا- رئیس سازمان زمین شناسی و اكتشافات معدنی ایران گفت: استان همدان به دلیل داشتن مولفه های گوناگون طبیعی و زمین شناسی همچون قله الوند، ظرفیت ثبت ژئوپارك را دارد.