۲۴ تیر ۱۳۹۷، ۱۱:۵۸
کد خبر: 82971101
T T
۰ نفر

مرمت آثار تاريخي جهرم، مطابق اصول پيش مي رود

۲۴ تیر ۱۳۹۷، ۱۱:۵۸
کد خبر: 82971101
مرمت آثار تاريخي جهرم، مطابق اصول پيش مي رود

شيراز- ايرنا- مديركل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي فارس اعلام كرد: مرمت آثار تاريخي شهرستان جهرم بويژه مدرسه خان، مسجد جامع، غار سنگ اشكن و خانه هاي تاريخي در حال انجام است و مطابق اصول پيش مي رود.

به گزارش ايرنا، مصيب اميري يكشنبه در بازديد از روند مرمت پروژه‌هاي مدرسه‌ خان، مسجد جامع و غار سنگ‌ ا‌شكن جهرم افزود: دليل توقف موقت در روند بازسازي مدرسه خان شهرستان جهرم، بازنگري نقشه‌ها و بازبيني كار است و با توجه به نظارت دقيق كارشناسان، هيچ مرمت غير اصولي در اين دو بنا انجام نشده است و به زودي كارگاه ، بازسازي را آغاز خواهد كرد.
وي بيان كرد: مرمت آثار تاريخي، حفظ اصالت، يكپارچگي و همچنين استفاده و كاربردي‌ شدن بنا با تغييرات جزئي از موضوعاتي است كه مدنظر كارشناسان ميراث فرهنگي قرار دارد.
وي افزود: تغييرات اندكي كه در مرمت مسجد و مدرسه خان ايجاد شده به دليل كاربردي شدن اين مكان است تا بتوان از آن به عنوان مسجد يا مدرسه علميه مطابق با شرايط روز استفاده شود.
مديركل ميراث فرهنگي فارس گفت: 16 قرارداد براي ايجاد و توسعه‌ زيرساخت‌هاي گردشگري در اين استان منعقد شده كه يكي از آن ها قرارداد مقاوم ‌سازي غار سنگ‌ اشكن با بخش خصوصي با هدف ايجاد و توسعه زيرساخت‌هاي گردشگري استان و رونق اشتغال است.
همچنين عليرضا صحراييان، معاون استاندار فارس و فرماندار ويژه شهرستان جهرم نيز گفت:زيربناي توسعه و رشد امروزي جوامع، توجه به گذشته و بناهاي تاريخي و آثار به جا مانده از گذشتگان است كه گوياي تاريخ، فرهنگ و تمدن هر منطقه است.
وي با بيان اينكه بناهاي تاريخي در معرفي فرهنگ و آداب و رسوم هر منطقه نقش مهمي ايفا مي‌كند، افزود: در حال حاضر فاز نخست مرمت 4 بناي تاريخي به اتمام رسيده و 3 بناي تاريخي ديگر در حال مرمت و بازسازي است.
فرماندار ويژه شهرستان جهرم اظهار كرد: فاز نخست منزل تاريخي شهيدان اشراق با اعتبار 390 ميليون ريال، خانه تاريخي دهقاني با 300 ميليون ريال، مقبره جاماسب حكيم و بقعه شيخ خليفه با 256ميليون ريال به اتمام رسيده و مقاوم‌سازي غار سنگ‌ اشكن با اعتبار اوليه 150 ميليون ريال آغاز شده و مرمت خانه طوفان با اعتبار 150 ميليون ريال، مرمت مدرسه‌ زمانيه و مسجد خان با اعتبار 200 ميليون ريال، در حال اجراست.
مسجد و مدرسه خان يا مدرسه زمانيه مربوط به دوره صفويه در غرب شهر جهرم قرار گرفته و مصالح آن از خشت، گل، آجر، سنگ و گچ است. باني آن شخصي به نام حاج محمد حسن خان بوده است.
اين بنا حدود ۲۰۰ سال قبل توسط يكي از افراد خاندان مؤسس آن تعمير شده كه تاريخ تعمير آن باحروف ابجد باشعر بر سنگي نوشته و بالاي در ورودي مدرسه نصب شده و هم اكنون تعدادي از طلاب و مدرسين همه روزه در مدرسه مشغول تحصيل و تدريس اند.
مسجد خان بر اساس سنگ نوشته در ورودي، از آثار ساخته شده در دوره شاه سليمان دوم صفوي است كه توسط حاجي سليمان بيگ ذوالقدر جهرمي ساخته شده كه ساختمان مسجد شامل شبستاني ساده با طاق‌هاي متعدد است كه فاقد تزيينات و كاشي‌كاري است.
مدرسه خان در سال 1352 ثبت ملي شد.
مقبره جاماسب حكيم و قلعه آن مربوط به دوره ساسانيان است و در شهرستان جهرم، بخش خفر، روستاي كراده و در مجاورت روستاي گاره واقع شده و اين اثر در تاريخ ۲ مهر ۱۳۵۳ با شماره ي ثبت ۹۸۶ به‌عنوان يكي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
خانه شهيدان اشراق به‌عنوان يك اثر تاريخي فرهنگي در سال 1393 با شماره 31134، در فهرست آثار ملي ايران ثبت شده است.
خانه شهيدان اشراق كه متعلق به دوره قاجاري است و توسط مرحوم حاج ملانصرالله اشراق جهرمي احداث شده است. اين خانه تاريخي به شكل بنايي با اندروني و بيروني، همراه با فضاهاي جانبي مانند حياط مركزي، چاه آب شرب، باغچه، پستو، گوشواره، اصطبل، سردابه و انبار ساخته شده و اصل سلسله مراتبي فضاها و تفكيك فضاهاي عمومي و خصوصي در خانه مشهود و از چهار بخش اصلي خانه ۳بخش مسكوني است.
منزل تاريخي طوفان متعلق به جلال طوفان و مربوط به دوره پهلوي اول است. اين منزل يك زيرزمين و يك طبقه شاه‌نشين دارد كه راه دسترس به آن يك پلكان سنگي دوطرفه به‌سبك و سياق هخامنشي با سنگ‌هاي بادبر است كه در هر طرف با پنج
پلكان به پاگرد و نهايتاً با چهار پله به ايوان منتهي مي‌شود. ايوان شاه‌نشين داراي چهار ستون و دو ستون‌نما با بدنه چهارگوش و سيماني است.
اداره ‌كل ميراث‌ فرهنگي، صنايع ‌دستي و گردشگري فارس، با توجه به ارزش‌هاي تاريخي‌فرهنگي خانه طوفان در سال ۱۳۸۸ اقدام به ثبت آن در فهرست آثار ملي ايران كرد كه هم‌اكنون با شماره ثبتي ۲۶۶۴۹ در اين فهرست قرار گرفته و تحت صيانت و حفاظت اين اداره است.
بقعه شيخ خليفه (زين‌الدين علي خليفه) مربوط به قرن هفتم هجري قمري است و در بخش خفر، روستاي جزه واقع شده و اين اثر در تاريخ ۱۰ دي ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۶۷۸۳ به‌عنوان يكي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
اين آرامگاه مزين به كاشي‌هاي معرفي است كه قسمتي از كاشي‌هاي محراب آن در سال ۱۳۱۶ خورشيدي از طرف اداره سابق فرهنگشهرستان جهرم اقدام به انتقال آن به موزه پارس در شيراز گرديده كه اكنون در اين موزه قرار دارد. در اين آرامگاه تعداد ۶ گور وجود دارد كه احتمالاً از دانشمندان و برجستگان خفر بوده‌اند. هنوز مقرنس‌هاي قسمتي از تاق‌ها سالم باقي مانده‌است.
خانه تاريخي دهقان يكي از خانه‌هاي تاريخي منحصربه‌فرد دوره‌ي قاجاريه تا پهلوي در روستاي موسويه (دهزير) از دهستان علويه، بخش كرديان شهرستان جهرم واقع شده است .
اين بناي تاريخي متعلق به دهقان، خان روستاي دهزير بوده كه بعدها فردي به نام طحان آن را مي‌خرد. كتيبه‌هاي موجود در خانه مزين به آياتي از قرآن، بيانگر ساخت اين بنا را در سال ۱۳۱۸ قمري است.
غار سنگ اشكن كه در بخش مركزي جهرم واقع شده و با شماره 30711 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است، داراي مساحتي افزون بر20 هزار مترمربع، طول تقريبي 400 متر، عرض 15 تا 20متر و ارتفاع حدود 3.5 متر است.
شهرستان جهرم در 193 كيلومتري جنوب شرقي شيراز است.
9873/ 1876