۱ مرداد ۱۳۹۷، ۱۳:۵۹
کد خبر: 82979284
T T
۰ نفر

نشنال اينترست:

ترامپ در خدمت عربستان است

۱ مرداد ۱۳۹۷، ۱۳:۵۹
کد خبر: 82979284
ترامپ در خدمت عربستان است

تهران- ايرنا- نشنال اينترست در گزارشي نوشت: ترامپ از زمان آغاز فعاليتش به عنوان رئيس جمهوري، بجاي پرداختن به منافع آمريكا در پي ابراز وفاداري به سلطنت عربستان است.

به گزارش روز دوشنبه ايرنا، 'داگ بندو' از اعضاء ارشد انديشكده كيتو روز گذشته در گزارشي با عنوان 'دولت ترامپ بايد ميان ايران و عربستان توازن برقرار كند' افزود: با آمدن دونالد ترامپ به كاخ سفيد، انتقادات آمريكا به عربستان به عنوان يكي از متحدان آسيايي متوقف شد و به نظر مي رسيد رياست جمهوري وي بتواند روابط دوجانبه واشنگتن و رياض را دچار تغيير كند. در واقع پادشاهي عربستان شايستگي همراهي ترامپِ 'حقير' است. چراكه اين كشور خاورميانه اي يك حكومت تماميتخواه فاسد است كه روابط پيچيده و دراز مدتي با تروريست ها دارد و در عين حال با سربازان آمريكايي همچون نيروهاي گارد خود رفتار مي كند. 'رابرت گيتس' وزير دفاع پيشين، به يكي از ديدارهاي خود با ملك عبدالله پادشاه پيشين عربستان اشاره مي كند كه در آن ملاقات، وي خواستار حمله آمريكا به ايران نه تنها به منظور هدف قرار دادن سايت هاي هسته اي كه كل كشور شده بود. در واقع شاه سعودي خواستار جنگ تمام عيار واشنگتن با تهران شده بود كه در آن جنگ تمام زنان و مردان آمريكايي بايد به منظور محافظت از موقعيت عربستان در خليج فارس با ايران وارد جنگ مي شدند. به نظر مي رسيد وي با بيان اين خواسته، آمريكايي ها را مزدور خود تلقي كرده بود و در واقع هم اين دقيقا همان چيزي است كه آمريكايي ها هستند.
حال با آمدن ترامپ، رابطه واشنگتن و رياض بيش از پيش به يكديگر نزديك شده و اين نزديكي شرم آور جز بدويت هيچ معناي ديگري ندارد. از طرفي نبايد فراموش كرد كه نزديكي دو كشور بر اساس منابع نفت و گاز است نه منافع يا ارزشهاي مشترك. آمريكايي ها همواره از بيم قطع صادرات نفت اين پادشاهي به دوستي با اين كشور ادامه داده اند فارغ از اينكه درك كنند سعودي ها چگونه ممكن است بدون در آمدهاي نفتي زنده بمانند.
به عبارتي انتخاب واشنگتن براي در پي گرفتن چنين سياستي در قبال رياض براساس دكترين كارتر منصوب به 'جيمي كارتر' از روساي جمهور پيشين آمريكا است كه براساس آن آمريكا در سال 1980 ( 1359)اعلام كرد واشنگتن اگر لازم باشد براي دفاع از منافعش در خليج فارس از نيروي نظامي استفاده مي كند. هرچند اين دكترين ديگر منقضي شده است و امروزه خليج فارس ديگر به اندازه گذشته براي آمريكا اهميت ندارد. اما با انتخاب ترامپ به رياست جمهوري، فصل تازه اي در روابط دو كشور آغاز شد. به گونه اي كه نخستين مقصد خارجي ترامپ پس از آغاز به كار رياض بود؛ جايي كه وي در آنجا با سران سعودي رقص شمشير انجام داد و در ادامه در كنار گوي مشهور با سران سعودي عكسي از وي منتشر شد و آنجا بود كه بسياري از اين عكس اينگونه برداشت كردند كه اين يك حركت نمادين حاكي از جادوي ترامپ توسط پادشاه عربستان بود. بايد اعتراف كرد غير اين هم نمي توان از اين عكس برداشت كرد چراكه غير از عربستان نظام بدخواه و شرور ديگري در خاورميانه وجود ندارد.
عربستان سعودي داراي نظامي است كه هيچ گونه آزادي مذهبي وسياسي در آن در مقايسه با رقيب قدرتمند منطقه اي آن يعني ايران وجود ندارد. هرچند به تازگي 'محمد بن سلمان' وليعهد سعودي اقدام به ايجاد برخي آزادي ها كرده اما در كنار آن هرگونه اعتراض به پادشاهي را سركوب كرده است.
علاوه بر اين، بن سلمان فردي بي پروا و بلندپرواز شناخته شده كه از زمان انتخاب به سمت وليعهدي در پي بي ثبات كردن كشورها، جنگ افروزي، وحشيگري عليه غيرنظاميان و ارتكاب به هرگونه جرم و جنايت كه به موجب آن بتواند نفوذ كشورش را در ساير مناطق گسترش دهد، بوده است. حمله به يمن براي بازگشت به قدرت يك رژيم دست نشانده، يكي از غيرقابل قبول ترين اقدامات اخير رياض است. اين پادشاهي با كمك متحدانش تاكنون سبب مرگ هزاران غيرنظامي در يمن شده و يك درگيري داخلي را تبديل به جنگي فرقه اي كرده است.
اين كشور همچنين با پشتيباني از افراطگرايان اسلامي در سوريه، سبب ايجاد فجايع انساني مشابه آنچه در عراق و ليبي رخ داد، شده است. رياض همچنين با حمايت از رژيم اقتدارگراي بحرين، تلاش دارد اقليت سني مذهب را بر اكثريت شيعه حاكم كند. ناگفته نماند هزينه هاي ده ها ميليارد دلاري براي خريد اسلحه از آمريكا، عربستان را در رده بندي اختصاص بودجه نظامي در جهان در رتبه سوم قرار داده است.
از سويي نقش ترامپ در غسل تعميد اين كشور ديكتاتوري را نبايد ناديده گرفت. اين كار وي يادآور روزهاي پاياني رژيم پهلوي در ايران است. آمريكا در كودتاي 28 مرداد كمك كرد بارديگر شاه ايران به قدرت بازگردد و زرادخانه هاي او را پر از اسلحه و مهمات كردند. از سوي ديگر محمد رضا پهلوي هم برنامه هسته اي را آغاز كرد و تلاش كرد نفوذ خود را بر مردم گسترش دهد. اما تكبر و جنايات وي در نهايت سبب فروپاشي حكومتش شد.
از طرفي همانگونه كه 'هنري كسينجر' مشاور پيشين امنيت ملي آمريكا در خصوص ايران و عراق كه بيش از سه دهه پيش مقابل يكديگر جنگيدند پيشنهاد داد، نبايد تنها جانب يكي از اين دو كشور گرفته شود بلكه بايد توازني ميان هر دوي آنها برقرار شود. اما سخنراني 'مايك پمپئو' وزير امور خارجه در خصوص فهرست 12 بندي تقاضا از ايران غير از اين را نشان مي داد. وي از ايران خواست در مقابل هژموني عربستان تسليم شود و خواستار خلع سلاح ايران در برابر نيروي نظامي عربستان شد. وي همچنين از ايران خواست در برابر واشنگتن و رياض ملتمسانه تقاضاي بخشش كند. در واقع پمپئو فهرستي از خواسته ها را به ايران ارائه داد كه تهران هرگز نمي تواند آن را بپذيرد. اما چرا واشنگتن اين موارد را بيان كرد؟
ايالات متحده ادعا مي كند از تسلط ايران در خاورميانه بيم دارد در حاليكه ايران هرگز تهديدي در منطقه نبوده است و پيشرفت هاي تازه اي هم كه ايران در منطقه داشته و آمريكا از آن به عنوان تسلط يران بر منطقه ياد مي كند، به دليل نابودي دشمنان منطقه اي آن از جمله صدام حسين ديكتاتور رخ داده است. از سوي ديگر پشتيباني رياض و واشنگتن براي سرنگوني 'بشار اسد' رئيس جمهوري سوريه كه از ايران كمك خواسته بود و ديگر دخالت ها منطقه اي اين دو متحد در يمن و يا مداخلاتشان در امور لبنان سبب قدرتگيري بيش از پيش شيعه و به ويژه حزب الله و ديگر شبه نظاميان مورد حمايت ايران شده است.
لذا حضور ترامپ در كاخ سفيد تاكنون به نفع عربستان تمام شده و وي همواره در واشنگتن به جاي آنكه به وظايف خود عمل كند، به عنوان يكي از وفاداران به سلطنت عربستان عمل كرده است. اما وي بجاي آنكه خاورميانه را در دستان بن سلمان رها كند، بايد بيش از هرچيز به منافع آمريكا بينديشد.
***'نشريه نشنال اينترست در طول تقريبا سه دهه فعاليت از آغاز كار خود را با تمركز بر سياست خارجي شروع كرد. اين نشريه در سال 1985 توسط 'ايروينگ كريستول' و 'اوون هريس' تأسيس شد و با متفكران و دولتمرداني همچون 'ديسرائيل'، 'بيسمارك' و 'هنري كيسينجر' ارتباط دارد. گرچه سياست هاي بين المللي در چند دهه گذشته بطور قابل توجهي تغيير كرده، اما اساسنامه اين نشريه همچنان بدون تغيير باقي مانده است و تمركز خود را بر روي سياست خارجي در راستاي منافع ملي آمريكا قرار داده است'.
اروپام**7276**1485