به گزارش ایرنا، سفر 'شی جین پینگ' رییس جمهوری خلق چین به چند كشور آفریقایی در شرایط حساس اقتصادی و تجاری این كشور، نشان می دهد كه پكن خود را برای یافتن بازارهای جایگزین و شركای بزرگ تجاری آینده آماده می كند.
این سفر 4 روزه در شرایطی صورت گرفت كه چین درگیر جنگ تجاری ناخواسته با آمریكا است و نمی داند چه زمانی از آن رهایی می یابد و ظاهرا كاخ سفید هم تمایلی برای تعامل با پكن ندارد.
این نخستین سفر خارجی «شی» پس از انتخاب مجدد به عنوان رییسجمهوری چین در ماه مارس 2018 میلادی (اسفند 96) به شمار میرود.
چین پیش از این بزرگترین شریك تجاری آفریقا بوده و سال گذشته نخستین پایگاه نظامی خود را در جیبوتی واقع در شاخ آفریقا راهاندازی كرده است به نظر می رسد كه رییس جمهوری چین و رهبران این كشور، جای خالی آمریكا در قاره آفریقا را خوب احساس كرده اند و همزمان متوجه شده اند كه دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریكا توجهی به این بخش از جهان نمی كند.
از سوی دیگر اظهار نظرهای نژادپرستانه رییس جمهوری آمریكا در خصوص آفریقا و كشورهای دیگر باعث شده است تا پكن فرصتی طلایی برای ورود به قاره سیاه پیدا كند.
'شی جینپینگ' كه با متشنج شدن روابط تجاریاش با آمریكا به دنبال توسعه همكاریهای تجاری با كشورهای دیگر است ابتدا در سنگال توقف كرد و سپس به روآندا و آفریقای جنوبی رفت تا در نشستی با حضور كشورهای حوزه بریكس در آفریقای جنوبی كه چهارشنبه آغاز شد حضور یابد.
یكی از اظهارات مهم وی در این سفر این بود كه به كشورهای آفریقایی اطمینان داد «چین خریدار بزرگ تولیدات، كالاها و منابع انرژی آنها خواهد بود».
ناظران بر این باورند كه سفر رییسجمهوری چین به آفریقا تاكیدی بر ابتكار عمل «یك كمربند و یك جاده» دولت پكن است كه شامل برقراری ارتباط میان پكن با آفریقا، اروپا و سایر كشورهای آسیایی از طریق شبكه ای از بنادر، خطوط آهن، مناطق اقتصادی و كارخانجات تولیدی است.
رییسجمهوری چین در سفر به روآندا برای نخستینبار از این كشور محصور در خشكی دیدن كرد او با 'پل كاگامه' رییسجمهوری روآندا دیدار و از بنای یادبود نسلكشی 1994 روآندا نیز بازدید به عمل آورد كه در جریان آن بیش از 800 هزار تن كشته شدند.
رییسجمهوری چین سپس برای حضور در نشست بریكس به آفریقای جنوبی رفت و با 'جاكوب زوما' رییسجمهوری سابق این كشور و همچنین 'سیریل رامافوسا' رییس جمهوری فعلی دیدار كرد.
ماه گذشته وزرای خارجه كشورهای بریكس یعنی برزیل، هند، چین، روسیه و آفریقای جنوبی به شدت از موج جدید سیاستهای حمایتی در عرصه تجارت بینالمللی انتقاد كرده و اعلام كردند این سیاستها به ضرر رشد اقتصادی و تجاری جهان است.
در واقع پیش از رییس جمهوری چین، 'وانگ یی' وزیر خارجه این كشور در دیدار با مقام های آفریقایی تاكید كرده بود «زمان تعاملات گسترده برای مقابله با یكجانبه گرایی فرا رسیده است».
روابط چین و آفریقا البته از دیدگاه بسیاری زیر سئوال است عده ای معتقدند چین منابع انرژی این قاره را از آن خود می كند و سود كمی به آنها می رساند اما این نكته مورد قبول چینی ها نیست و آنها بر كمك به توسعه آفریقا تاكید می ورزند.
افزون بر این، روابط چین و آفریقا فقط مختص انرژی، امور اقتصادی و تجاری نیست و عرصه های سیاسی، نظامی، تبادل دانشجو و امور فرهنگی را نیز در بر می گیرد.
چین در سالهای اخیر با پشت سر گذاشتن آمریكا، به بزرگترین فروشنده تسلیحات نظامی به آفریقا تبدیل شده است این كشور در ماه جاری میزبان دهها مقام ارشد نظامی آفریقایی برای نخستین نشست مشترك چین - آفریقا است.
در نهایت، 'شی جینپینگ' در خاتمه سفر 4 روزه اش به جزایر موریس در اقیانوس هند رفت.
بنابر آمارهای اعلام شده، دولت، بانكها و پیمانكاران چینی در سالهای 2000 تا 2015 میلادی بیش از 94 میلیارد دلار وام در اختیار كشورهای آفریقایی قرار دادهاند بر اساس تازهترین تحقیقات اقتصادی انجام شده، میزان بدهی عمومی در كشورهای آفریقایی از 34 درصد تولید ناخالص داخلی در سال 2013 به بیش از 53 درصد در سال 2017 افزایش یافته است.
ناظران بر این باورند عطش شدید چین برای دستیابی به منابع طبیعی یكی از مهمترین عواملی است كه مقامهای پكن به دنبال گسترش روابط و همكاریهای اقتصادی و تجاری با قاره سیاه هستند با این وصف كارشناسان چینی تاكید كرده اند كه هدف این كشور به اشتراك گذاری تجربیات موفقیت چین برای آفریقا است.
'یو جیان هوا' از نمایندگان چین در دفتر سازمان ملل در ژنو می گوید: چین با اصرار بر تفكر توسعه با محوریت مردم، اجرای ایده آل نوآوری، هماهنگی، توسعه سبز، درهای باز و اشتراك گذاری، به دستاوردهای قابل توجه دست یافته است.
همچنین 'شو جین هو' فرستاده وقت دولت چین در امور آفریقا در یك دهه گذشته گفت: چین و آفریقا به عنوان جامعه دارای سرنوشت مشترك، از آرمان توسعه یكدیگر درس گرفته و در همكاری در زمینه های مختلف به نتایج ثمربخشی دست یافته اند و چین حمایت مهمی برای آفریقا در یافتن مسیر توسعه اش فراهم كرده است؛ همچنین برای بهبود زندگی مردم كشورهای آفریقایی و تامین حق زندگی و توسعه آنها، سهم مثبتی ادا كرده است.
در مقایسه با خاورمیانه كه تقریبا 62 درصد از ذخایر شناخته شده نفت جهان را در خود جای داده است، آفریقا با 53 كشور تنها 9 درصد از ذخایر نفت خام شناخته شده جهان را دارا است.
با این وصف منابع آفریقا تا حد زیادی ناشناخته باقی مانده و به نظر می رسد در آینده جایگاه مهمي در اكتشافات نفت و گاز جهان را به خود اختصاص دهد.
برخی منتقدان بر این باورند كه چین یك قدرت استعماري جدید است كه به سادگی از آفریقا به عنوان یك منبع مواد خام به ویژه نفت سوء استفاده مي كند اما عده ای دیگر می گویند درست است كه نفت آفریقا، مواد معدنی و چوب این قاره براي اقتصاد چین مهم است و تقریبا تمام صادرات این مواد آفریقا به چین است اما اگر این توجیه قابل قبولي باشد استدلال مشابه می تواند برای ایالات متحده، اروپا و ژاپن نیز در نظرگرفته شود.
در سال 2006 چین تنها خریدار 9 درصد از صادرات نفت خام آفریقا بود در حالی كه ایالات متحده در همان زمان 33 درصد و اروپا 36 درصد از نفت صادراتي آفریقا را مي خریدند.
با این حساب به نظر می رسد كه غرب و آمریكا دلایل كافی برای اینكه نشان دهند چین به دنبال استعمار آفریقاست ندارند و با نظرداشت تحولات جهانی بعید است دیگر كشوری بتواند یك قاره دیگر را مستعمره كند و یا تحت استثمار به مانند غربی ها در گذشته قرار دهد.
البته چین منافع فراوانی از آفریقا دارد اما اظهارات رییس جمهوری این كشور در آفریقای جنوبی مبنی بر اینكه پكن به دنبال برابری در روابط و واردات بیشتر از آفریقاست نشان می دهد كه چین در این مسیر باید برای رشد آفریقا هم تلاش كرده و ضمن افزایش سرمایه گذاری در آن قاره، اطمینان رهبران و ملت های آفریقا را نیز بدست بیاورد.
آساق**231**1904**1663**
پكن - ایرنا - تلاش برای یافتن بازارهای جدید و رویكرد نژادپرستانه ترامپ موجب شده تا چشم بادامی ها با نگاه به دوردست ها ، قاره سیاه را عرصه جولان خود كرده و بدون وجود رقیب از این فرصت طلایی برای پیشبرد اهدف تجاری و سیاسی بهره ببرند.