مدافعان اين اقدام معتقدند اين كار علاوه بر صرفه جويي و كمك به تامين برق در ساير نقاط كشور موجب به يادآوردن اين مهم به شهروندان شده است كه مصرف بي رويه انرژي از جمله برق مي تواند موجب قطع ناخواسته آن شود.
برخي شهروندان اينگونه عادت كرده اند كه تا زماني كه كولر منزلشان در اوج گرماي تابستان قطع نشود و با سر و صداي فرزندانشان در اعتراض به خاموشي تلويزيون و محروم شدن از تماشاي برنامه مورد علاقه خود مواجه نشوند، باورشان نمي شود كه بايد در مصرف انرژي صرفه جويي كرد.
همين داستان در مورد آب هم صادق است و برخي تا وقتي زير دوش حمام منتظر آب نمانند يا در سرويس بهداشتي با قطع آب مواجه نشوند، باورشان نمي شود كه آب، كم شده است.
عمده هدر رفت آب در بخش كشاورزي رخ مي دهد اما در حوزه برق، وضعيت كمي متفاوت است.
مدير دفتر مديريت مصرف شركت توزيع برق مشهد در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: تعداد مشتركان برق در مشهد يك ميليون و 500 هزار مشترك است كه از اين تعداد، يك ميليون و 200 هزار مشترك، خانگي هستند.
سيده معصومه مرادي افزود: حدود 80 درصد مشتركان شبكه برق مشهد خانگي، 13 درصد تجاري، 4.3 درصد مشتركان عمومي - اداري و هشت دهم درصد صنعتي است.
وي اظهار داشت: از اين تعداد سهم مصرف بخش خانگي بيش از ديگر بخش ها و حدود 40 درصد است در حالي كه مصرف مشتركان اداري، عمومي 12.2 درصد مي باشد.
حال اگر بدانيم طبق اظهارات فرشته سلجوقي مديركل امور بانوان و خانواده استانداري خراسان رضوي حدود 2 ميليون خانوار در خراسان رضوي ساكن هستند، سهم بانوان به عنوان مديران خانه و خانواده در بهينه كردن مصرف انرژي سهم به سزايي است لذا بايد آموزش خانواده به ويژه بانوان با هدف آشنايي با روشهاي كاهش مصرف انرژي در دستور كار قرار گيرد.
* راهكارهاي كاهش مصرف برق
مدير دفتر مديريت مصرف شركت توزيع برق مشهد به خبرنگار ايرنا گفت: لامپ هاي روشنايي 30 درصد، يخچال و فريزر 28 درصد، وسايل سرمايش و تهويه مطبوع 26 درصد، لوازم صوتي و تصويري 10 درصد، ماشين لباسشويي پنج درصد و ساير لوازم برقي يك درصد مصرف برق خانگي را تشكيل مي دهد.
وي افزود: شهروندان بايد در خريد يخچال و فريزر به برچسب انرژي اين وسايل توجه كنند و از تجهيزات برقي با عمر بيش از 20 و 25 سال استفاده نكنند.
وي به تهيه لوازم برقي با برچسب انرژي A و از نمايندگيهاي مجاز تاكيد كرد و گفت: يك وسيله برقي با برچسب انرژي A سالانه 175 كيلو وات ساعت برق مصرف مي كند اما همان نوع دستگاه با رده B، سالانه 720 كيلو وات ساعت برق مصرف مي كند.
مرادي اظهار كرد: بسياري از راهكارهاي كاهش مصرف برق در اداره ها و منازل، مشترك است كه شامل استفاده از روشنايي طبيعي، استاندارد سازي روشنايي مورد نياز، عدم استفاده از لامپهاي التهابي و هالوژن كه 90 درصد انرژي آنها به ويژه در فصل تابستان به گرما تبديل مي شود، استفاده از سيستم مناسب سرمايشي از نظر نوع، اندازه و ظرفيت مي باشد.
وي افزود: اقليم مشهد به گونه اي است كه مي توان در آن از كولرهاي آبي استفاده كرد و اگر در صورت ضرورت از كولر گازي استفاده شد دماي آن بايد روي 25 درجه تنظيم شود زيرا در اين كولرها به ازاي هر درجه سانتيگراد افزايش دماي هوا تا 6 درصد در مصرف انرژي صرفه جويي مي شود.
وي ادامه داد: نكته مهم در انتخاب كولرهاي گازي انتخاب اندازه و ظرفيت كولر است و به طور مثال براي يك هال نشيمن 40 متري يك كولر گازي 12 هزار كفايت مي كند و بيشتر از آن موجب اتلاف انرژي است.
وي گفت: مهمترين راهكار براي جلوگيري از افزايش هزينه برق مصرفي كولرهاي گازي، كاهش زمان استفاده از اين كولرها در طول روز و تنظيم درجه حرارت مناسب است.
وي افزود: در كولرهاي آبي نيز با عايق كاري و ايجاد سايبان بر روي كولرها و كانالهاي آن مي توان مصرف و هزينه برق مصرفي را به ميزان چشمگير كاهش داد به طوري كه اختلاف درجه حرارت روي سقف كولر با سايبان و بدون سايبان در يك روز گرم تابستان حدود 6 درجه است.
*روشهاي كاهش مصرف آب شهري
مدير دفتر مديريت مصرف شركت آب و فاضلاب مشهد نيز گفت: اين شركت از سوي فرمانداري ملزم به نصب تجهيزات كاهنده بر روي شيرهاي آب بهداشتي، آبدارخانه ها و سرويسهاي بهداشتي ادارات و دستگاههاي دولتي شهر شده است.
مهدي انسان افزود: در اين راستا اين اداره ابتدا در دستگاههاي زير مجموعه خود و وزارت نيرو نظير آب و فاضلاب مشهد، آبفاي روستايي، آب منطقه اي و برق منطقه اي دستگاههاي كاهنده آب را راه اندازي كرد و سپس در بيش از 35 دستگاه ديگر از قبيل فرمانداري، جهاد كشاورزي، راه و شهرسازي و فرودگاه شهيد هاشمي نژاد اين دستگاهها نصب شد.
وي اظهار داشت: اينك زمان مناسبي است كه مردم نيز از اين وسيله براي كاهش آب مصرفي خود استفاده كنند.
وي گفت: در كولرهاي آبي نيز بايد نشتي شلنگها، شير فلكه و پيچ زير تشت كولر مدام آزمايش شود چون كولر هاي آبي مانند فلاش تانكها در بسياري از مواقع نشتي آب دارند و موجب هدررفت آب مي شوند.
انسان افزود: حجم مخزن فلاش تانكهاي قديمي بر خلاف فلاش تانكهاي جديد بيش از 9 ليتر است و شهروندان مي توانند براي كنترل آب فلاش تانكهاي قديمي كه امكان تعويض هم ندارد، يك بطري 1.5 ليتري آب را داخل مخزن فلاش تانك قرار دهند تا از حجم مخزن آن كاسته شود.
وي اظهار داشت: درج ميزان آبي كه در توليد كالاها استفاده شده است نيز مي تواند عاملي براي جلوگيري از سوء مصرف و اسراف در مصرف كالا باشد.
وي گفت: اين آب پنهان را آب مجازي مي گويند به طور مثال اگر بدانيم براي توليد يك برگه كاغذ A4 حدود 10 ليتر آب مصرف شده است آن را درست تر مصرف مي كنبم.
مدير دفتر مديريت مصرف شركت آب و فاضلاب مشهد افزود: با همكاري اداره استاندارد و سازمان صنعت، معدن و تجارت هم در حال پيگيري براي نصب برچسب مصرف آب بر روي ماشين آلاتي همچون ماشين لباسشويي و ماشين ظرفشويي هستيم.
* كارواش بدون آب ابتكار جديد براي كاهش مصرف آب شهري
يكي از ابدعات صورت گرفته كه مي تواند در كاهش مصرف آب شهري موثر باشد استفاده از كارواش بدون آب يا كارواش سيار است كه نخستين نوع آن چندي است با حمايت كميته امداد امام خميني (ره) و شوراي اجتماعي محلات منطقه يك مشهد در اين شهر راه اندازي شده است.
مدير اين كارواش در باره ويژگيهاي شست و شوي اتومبيل با اين روش كه با مواد معروف به نانو صورت مي گيرد گفت: مهمترين ويژگي اين نوع شست و شو صرفه جويي در مصرف آب، ايجاد اشتغال، كاهش تردد وسايل نقليه و ترافيك سطح شهر به دليل شست و شوي وسايل نقليه در هر محل و عدم نياز به فضاي اختصاصي، قيمت مناسب و تضمين كيفيت كار و مواد اوليه مورد استفاده است.
حسن عابدي، برنامه ريزي براي فرهنگ سازي در استفاده از اين نوع كارواش را يكي از اقدامات لازم براي مبارزه با بحران كمبود آب دانست.
به هر حال هر گونه ابداع، نوآوري، خلاقيت و اصرار و مداومت در كاهش مصرف برق و آب نه تنها ضرورت امروز كشور كه وظيفه انساني ما در قبال نسلهاي آينده است.
1922/ 6053
مشهد- ايرنا- قطع نوبتي برق در مشهد هر چند موجب برخي اتفاقات ناخوشايند نظير گرفتار شدن تعدادي از شهروندان در آسانسور يا وارد آمدن خسارت به برخي لوازم برقي شد اما در مجموع اقدام قابل دفاع براي كاهش مصرف بود.