۹ مرداد ۱۳۹۷، ۱۷:۵۶
کد خبر: 82987418
T T
۰ نفر

كلانتری: مساله اصلی محیط زیست كشور كمبود آب است

۹ مرداد ۱۳۹۷، ۱۷:۵۶
کد خبر: 82987418
كلانتری: مساله اصلی محیط زیست كشور كمبود آب است

تهران- ایرنا- معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: مساله اصلی محیط زیست كشور اول آب و بعد از آن مصرف بالای انرژی است.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، عیسی كلانتری عصر روز سه شنبه در نشست خبری در رادیو گفت و گو در پاسخ به ایرنا افزود: در بهمن ماه سال گذشته كمیته ای با عنوان 'سازگاری با كم آبی' تشكیل شد و طی جلسات متعدد آیین نامه هایی وضع شد تا مصرف آب را سر و سامان دهد.
وی به كاهش بارندگی ها در كشور اشاره كرد و گفت: متوسط بارندگی در كشور از ٢٥٠ میلیمتر به ٢٠٥ میلیمتر كاهش یافته است كه با توجه به گرم شدن زمین بیش از دو هزار و ٥٠٠ میلیمتر نیز تبخیر داریم.
كلانتری افزود: در كنار اینها شاهد افزایش سریع جمعیت هستیم به طوری كه در ٤٠ سال گذشته جمعیت بیش از دو برابر افزایش یافته است بدون اینكه فرهنگ مصرفی و محیط زیستی مردم اصلاح شود بر این اساس با مصرف بی ضابطه بر منابع فشار آمده است.
رییس سازمان محیط زیست ادامه داد: در كمیته سازگاری با كم آبی تمام این موارد ار جمله حقابه محیط زبست را مطرح كردیم، تا چند سال پیش فكر می كردیم تمام ابها باید صرف كشاورزی شود، اگر تالاب خشك شد ایرادی ندارد اما تولید محصول افزایش یابد.
كلانتری گفت: البته هنوز درباره خقابه تالاب ها با وزارت نیرو به توافق كامل نرسیدیم، گرچه نظر وزارت نیرو بر ١١.٨ میلیارد متر مكعب است اما ادعای محیط زیست بیش از ٢٠ میلیارد متر مكعب است كه نتیجه گیری نهایی بر عهده شورای عالی اب است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بین ٨٠ تا ٨٥ درصد آب كشور در بخش كشاورزی مصرف می شود كه درصدد كاهش آن هستیم.
وی افزود: بر اساس قانون بین المللی، كشورها حق ندارند بیش از ٤٠ درصد ار اب های تجدیدپذیر خود را برداشت كنند اما ما بالای ١٠٠ درصد از این منابع ابی برداشت می كنیم. در واقع در طول زمان حق محیط زیست را ضایع كردیم.
وی تاكید كرد: از ابتدای سالجاری ابلاغ كردیم كه هیچ صنعت اب بری مانند فولاد و پتروشیمی نباید در مناطق خشك و كویری ایجاد شود بلكه همه باید در سواحل مستقر شوند.
به گفته وی، حیات وحش از بی ابی در حال تلف شدن است.

* مسولیت كنوانسیون تنوع زیستی بر عهده وزارت خارجه است
كلانتری همچنین گفت: اكنون مسوولیت كنوانسیون تنوع زیستی بر عهده وزارت خارجه است و از دولت درخواست كردیم ان را از آن وزارتخانه خارج كند و به هر نهادی كه تشخیص می دهد، واگذار كند.

*محیط زیست جزو سازمان های فقیر است
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بودجه كشور حدود 340 هزار میلیارد تومان است كه بودجه سازمان محیط زیست 900 میلیارد تومان است از این رو جزو سازمان های فقیر به حساب می آید.

* مخالفت كلانتری با وزارتخانه شدن سازمان محیط زیست
معاون رئیس جمهوری درباره ادغام سازمان محیط زیست و سازمان جنگل ها گفت: چنین ادغامی مطرح نیست، من حتی با وزارتخانه شدن سازمان محیط زیست نیز مخالف هستم.
كلانتری اظهار داشت: سازمان محیط زیست یك نهاد حكمرانی و نظارتی است كه باید بر رفتار سایر دستگاه های اجرایی نظارت كند بنابر این وزارتخانه شدن آن معنایی ندارد.

* ریزدگردهای امروز نتیجه رفتار 40 سال گذشته ما است
كلانتری گفت: ریزگردهای داخل كشور ناشی از رفتار 40 سال گذشته ما با طبیعت است، در این مدت حق محیط زیست را ندادیم و تا توانستیم بر روی رودخانه ها سد احداث كردیم و فكر می كردیم اگر مانع سیلاب شویم كار درستی انجام داده ایم.
وی گفت: وقتی در خوزستان بر روی رودخانه های آن سد زدیم و حقابه طبیعت را از آن گرفتیم در واقع زمینه را برای بروز گرد و غبار مهیا كردیم. اكنون باید به اصل برگردیم و اشتباهات را جبران كنیم.
كلانتری گفت: مجلس شورای اسلامی از صندوق توسعه 100 میلیون دلار برای مهار گرد و غبار تخصیص داد و قرار است سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری مطالعه ای درباره نحوه مهار گرد و غبار انجام دهد كه قول داده تا پایان شهریور آن را به اتمام برساند.
وی گفت: این بودجه قرار است برای بخش جنوب شرق اهواز هزینه شود كه قرار است سه كار برای مهار گرد و غبار صورت گیرد: یكی تر نگه داشتن منطقه، بوته كاری و یك بخش هم مالچ پاشی است.
وی گفت: مهار گرد و غبار در خوزستان 4 تا 5 سال طول خواهد كشید، مساله فراموش شده ما در بودجه امسال سیستان و بلوچستان است و چون 100 میلیون دلار برای مقابله با گرد و غبار خوزستان تخصیص یافته نمی توانیم از آن پول برای سایر نقاط كشور استفاده كنیم.
وی با اشاره به اینكه ریشه گرد و غبار در كم آبی و بی آبی است، گفت: اوایل انقلاب تلاش كردیم تولید گندم را به عنوان یك محصول استراتژیك افزایش دهیم و این كار را به قیمت شخم زدن بخش های زیادی از زمین و مصرف حجم زیاد آب انجام دادیم. این مساله باعث از بین رفتن خاك و رسیدن به سنگ مادر شد. از این رو دیگر آب، توان نفوذ خود در خاك را از دست داده است، از سوی دیگر درختان نیز ضعیف شدند چون مواد آلی خاك از بین رفت بنابر این قارچ ها بر درختان غلبه كردند و اكنون با صدها هزار هكتار جنگل خشكیده مواجه هستیم كه آماده آتش سوزی هستند.

* تعداد معاونت های سارمان مشخص می شود
كلانتری گفت: مصوب شده است تمام سازمان ها چهار معاونت داشته باشند اما سازمان محیط زیست ٥ معاونت دارد بر این اساس اعتراض كردیم و با توجه به اهمیت موضوع محیط زیست ار ریییس جمهور درخواست تعیین تكلیف كردیم .
وی گفت: اكنون مسوولیت معاونت اموزشی سازمان بر عهده من است و زمانی كه تكلیف تعداد معاونت ها مشخص شد، برای معاونت پژوهشی و دریایی معاون منصوب می كنیم.

*حذف بودجه پسماند در مجلس
كلانتری گفت: پسماند به ویژه در شهرهای شمالی از اولویت های دولت است از این رو مبلغ ١،٣ میلیارد دلار ار بودجه توسعه به مجلس تقدیم شد تا برای پسماندها با اولویت استان های ساحلی تصویب شود كه مجلس آنرا حذف كرد؛ از این رو تمام برنامه های دولت در این زمینه متوقف شد.
وی با بیان اینكه رودخانه ها به علت ورود پسماندها زندگی خود را از دست داده اند گفت: تمام تلاش ما این است كه امسال بودجه مناسبی برای پسماند تخصیص یابد.

*صدور مجوز پرورش تیلاپیا در سه استان
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ٣٧٠ نوع تیلاپیا وجود دارد كه از این تعداد٤ تا ٥ نوع مضر نیستند و تمركز ما بر روی انها است.
وی با بیان اینكه اطلاعات درستی از این ماهی در دست عموم نیست افزود: دو نوع تیلاپیای مضر و مفید وجود دارد و اكنون شاهد ورود تیلاپیای مضر در خور شادگان و كارون از كشور عراق هستیم.
كلانتری ادامه داد: شیلان درباره تیلاپیا تحقیق كرد و اعلام كرد مشكلی ندارد؛ بر این اساس اجازه مجوز پروش این ماهی در سه استان به جز یزد برای سمنان، خراسان جنوبی و كرمان را صادر كردیم اما به شرطی كه در محیط بسته باشد.

*یك مقاله مستند علیه تراریخته وجود ندارد
كلانتری گفت: در دنیا ٢٠٠ میلیون هكتار محصول تراریخته كشت می شود كه نزدیك یك میلیارد تن محصول تولید می شود.
وی افزود:برای هر شهروند در كره زمین ١٣٠ تا ١٤٠ كیلو محصول تراریخته تولید می شود و بیش از ٢٥ سال است كه در دنیا تولید می شود و یك مقاله مستند هنوز بر علیه این محصولات ارایه نشده است.
وی ادامه داد: سالانه میلیون ها تن محصول تراریخته وارد كشور می شود و ١٠٠ سویای وارداتی و ٨٠ درصد ذرت ها تراریخته است .

* صدور مجوز پروازبالگرد بعد از ١٠ روز
كلانتری گفت: اگر اتش سوزی تالاب هورالعظیم در بخش عراق ادامه یابد مشكل ساز خواهد شد و دود آن همچنان هموطنان خوزستانی را عذاب می دهد .
وی اظهار كرد: كمك رسانی به عراق هم اسان نیست ، انها قوانین خودشان را دارند و پرواز بالگرده برای ابپاشی زمان زیادی صرف می كند.
وی ادامه داد: دور اول اتش سوزی صدور مجوز برای پرواز بالگرد ١٠ روز زمان برد كه بعد از اطفا به ایران بازگشتند اما اكنون كه دوباره سه روز است اتش سوزی اغاز شد برای پرواز بالگرد درخواست داده ایم اما تایید آن زمان بر است.
كلانتری تاكید كرد: باید تلاش كنیم اتش به بخش ایرانی تالاب نرسد ، همچنین حدود ٥٠ هزار ماسك توزیع شده و بیمارستان ها اماده باش هستند.

* برای دریاچه ارومیه آب وارد نمی كنیم
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در ١٥ سال گذشته تا چهار سال پیش سالانه ٤٠ سانتیمتر از تراز دریاچه ارومیه كاهش یافت اما با انجام اقدامات صورت گرفته امروز تراز آب دریاچه ارومیه نسبت به چهار گذشته سه سانتیمتر بیشتر بوده است.
وی افرود: تاكید ما بر این است كه آب مورد نیاز دریاچه از حوضه ابی دریاچه تامین شود و برای تامین آب مورد نیاز دریاچه از خارج وارد نمی كنیم.
كلانتری ادامه داد: قرار شد كه در بخش كشاورزی در مصرف آبهای جاری ٤٠ درصد صرفه جویی شود كه تا كنون ٢٤ درصد از آن محقق شده است.
رییس سارمان حفاظت محیط زیست گفت: همچنین قرار شد ٣٠٠ میلیون متر از پساب های تصفیه شده تبریز و ارومیه و شهرهای اطراف و سالانه ٦٠ میلیون متر مكعب از رودخانه زاب وارد دریاچه ارومیه شود.
كلانتری اظهار داشت: ٣٠٠ میلیارد تومان برای بهبود وضعیت حاشیه اطراف رودخانه های حوضه آبریز دریاچه ارومیه برای كشاورزی هزینه كردیم همچنین مانع احداث دو تا سه سد بر روی رودخانه های منتهی به دریاچه مانند سد سیمینه رود و باران دوز شدیم تا آل انها به دریاچه برسد.
به گفته وی ٣٨ سد بر روی رودخانه های منتهی به دریاچه احداث شده است.

* تاثیر تحریم ها بر محیط زیست كشور
كلانتری گفت: محیط زیست كشور بسیار سكننده است و سوخت یكی از مشكلات برای الودگی هوا است ازداین رو وزارت نفت بهبود سوخت را اغاز كرده و ٧٠ تا ٧٥ درصد از سوخت یورو ٤ تولید می شود.
وی افرود: اما ممكن است تحریم ها در بخش فناوزی به محیط زیست كشور اسیب وارد كند ، بر اساس ایین نامه قانون هوای پاك باید صنعت خودرو با استاندارد جهانی همگام شود انا وزیر صنعت گفت اگر تحریم شویم نمی توانیم این امر را اجرا كنیم در حالیكه تفاهم كرده بودیم این یعنی اینكه محیط زیست الوده می شود.
علمی ٩٠١٤*2017
۰ نفر