۲۰ مرداد ۱۳۹۷، ۱۲:۲۵
کد خبر: 82997462
T T
۰ نفر

جشنواره ای برای «شاه میوه های» پاكستان

۲۰ مرداد ۱۳۹۷، ۱۲:۲۵
کد خبر: 82997462
جشنواره ای برای «شاه میوه های» پاكستان

اسلام آباد - ایرنا - این روزها و همزمان با فصل برداشت و عرضه «انبه» در بازار پاكستان، جشنواره این میوه گرمسیری كه به عنوان «شاه میوه ها» معروف است در نقاط مختلف این كشور در حال برگزاری است.

به گزارش ایرنا پاكستان چهارمین تولید كننده انبه جهان و دومین كشور صادر كننده انبه دنیا بوده و هشت درصد محصولات باغی این كشور را تشكیل می دهد.
انبه در میان مردم پاكستان به 'پادشاه میوه ها' معروف است، و بر اساس آمارها، 170 میلیون هكتار از سطح طمین های كشاورزی این كشور به كشت این محصول اختصاص یافته است.
انبه با نام علمی 'Mangifera 'میوه‌ای گرمسیری و از تیره پسته‌ایان است، خاستگاه انبه از هزاران سال پیش در شبه‌ قاره هند پرورش داده می‌شد و بین قرن پنجم و چهارم پیش از میلاد به آسیای شرقی رسید؛ گرچه این درخت امروزه در بسیاری از كشور های گرمسیری پرورش داده شده و در سراسر دنیا صادر می‌شود.
درخت انبه قد بلندی دارد و ممكن است به ۳۵ تا ۴۰ متر برسد، قطر قسمت شاخ و برگ‌ دار آن نیز می‌تواند به ۱۰ متر برسد.
عمر این درخت طولانی بوده و برخی از درخت‌ های انبه با وجود ۳۰۰ سال سن هنوز میوه می‌دهند.
رنگ برگ‌های درخت انبه در ابتدا و پس از جوانه زدن نارنجی مایل به صورتی است، كه با گذشت زمان به رنگ قرمز تیره، و سپس سبز تیره در می‌آید. شكوفه‌های انبه كوچك و سفیدرنگ به صورت خوشه‌های ۱۰ تا ۴۰ سانتیمتری هستند.
هر شكوفه ۵ گلبرگ، ۵ كاسبرگ و ۵ پرچم دارد، و رایحه‌ای همچون موگه بهار دارد.
انبه ها نوعاً میوه هایی منحنی شكل با پوست سبز، مایل به صورتی،طلایی یا قرمز و نارنجی زیبا، بسیار معطر ودر بر گیرنده دانه های كركین پهن و خیلی بزرگ هستند.
تنوع زیادی در این میوه موجود است، آنها حتی می توانند گرد، بیضی و قلوه ای شكل باشند و هر كدام از این میوه ها طعم، مزه واستحكام مغز ساقه خود را دارند.
پاكستان به دلیل داشتن آب و هوای گرم، از مناطق مهم جهان در تولید میوه 'انبه' به شمار می رود، این كشور آب و هوای مناسب پاكستان، زمینه كشت این میوه گرمسیری را در این كشور فراهم كرده است و این میوه بیشتر در مناطق جنوبی پاكستان كشت می شود.
ایالت سند و پنجاب از مهم ترین مناطق پاكستان در كشت این محصول به شمار می رود وا یالت 'سند' پاكستان با تولید بیش از 50 درصد از مجموع انبه تولیدی این كشور، رتبه نخست تولید انبه پاكستان را به خود اختصاص داده است.
بر اساس اطلاعات ارائه شده در خصوص خواص غذایی این میوه، انبه دارای فیبر بالا، كالری پایین و حاوی مقدار كمی كربوهیدرات، كلسیم، آهن، پتاسیم و پروتئین است، این میوه همچنین دارای ویتامین A، B و C است.
در حال حاضر در پاكستان چندین نوع انبه وجود دارد كه 9 مورد آن ثبت شده است.
از اوایل ماه می (اوایل خردادماه) تا اواخر ماه سپتامبر (اوایل مهرماه) می‌توان در پاكستان به وفور انبه یافت و از خوردن این محصول لذت برد.

*** ارزش صادراتی انبه برای پاكستان
بر اساس اطلاعات و آمارهای منابع رسمی بخش كشاورزی پاكستان، سالانه تقریبا یك میلیون و 800 هزار تن انبه در پاكستان تولید می شود.
صادرات این میوه گرمسیری از پاكستان از بیستم ماه 'می' 2018 و همزمان با آغاز فصل برداشت آن شروع شده است و مسئولان پاكستان انتظار دارند كه در سال زراعی جاری بیش از 100 هزار تن از این محصول را به خارج از كشور صادر كرده و با صادرات این میزان محصول، بین 95 تا 100 هزار دلار درآمد ارزی وارد كشور كنند.
پاكستان توانست در بین سال های 2014 تا 2016 از صادرات این میوه گرمسیری 94.059 میلیون دلار كسب كند و همچنین بر اساس آمارهای رسمی بخش كشاورزی پاكستان، این كشور بین سال های 2014 تا 2015 حدود 63 هزار و 311 تن محصول به ارزش حدودی 45 میلیون دلار به خارج از كشور صادر كرد.
همچنین بر اساس آمارها، در سال 2015 میلادی نیز 64 هزار و 112 تن انبه صادراتی پاكستان، 48 میلیون و 387 میلیون دلار برای این كشور درآمدزایی داشت.
كانادا، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و كشورهای اروپایی و ایران از عمده واردكنندگان انبه پاكستان هستند، با این حال مسئولان بخش كشاورزی پاكستان در تلاشند تا با برگزاری جشنواره، این میوه را به مردم دیگر مناطق جهان نظیر چین نیز معرفی كرده و از این طریق بر درآمدهای اقتصادی خود بیفزایند.
به عقیده مسئولان بخش كشاورزی پاكستان، چین از بازارهای هدف صادراتی پاكستان در صادرات این میوه است و در صورت برنامه ریزی عملیاتی می توان سالانه 20 هزار تن انبه به این كشور صادر كرد.
لازم به ذكر است كه در سال زراعی گذشته 150 تن انبه صادراتی پاكستان به ژاپن صادر شده است.
انبه تولیدی پاكستان در بازار این روزهای پاكستان بین 100 تا 150 رویپه و حدود یك دلار به فروش می رسد.

*** برگزاری جشنواره انبه، گامی برای معرفی این محصول
ماه گذشته انبه تولیدی پاكستان با گونه صادراتی
'Chaunsa Yellow Mango' در شهرهای مالزی معرفی شده و جشنواره انبه پاكستان در این كشور برگزار شد.
طی روزهای اخیر نیز، جشنواره 'انبه پاكستان' به منظور معرفی قابلیت های پاكستان در تولید و با هدف معرفی گونه های مختلف انبه به نمایندگان خارجی ساكن اسلام آباد، محققان، دانشجویان و شهروندان در پایتخت این كشور برگزار شد.
دولت پاكستان و فعالان تجاری این كشور معتقدند كه با معرفی گونه های مختلف این محصول و آشنایی مردم جهان با آن، می توان در مسیر رونق صادرات و افزایش درآمدزایی ارزی اقدام كرد.

*** گونه های مختلف انبه تولیدی پاكستان
در میان انواع متعدد انبه پاكستان می توان از مشهورترین آنها 'لانگرا، سیدری، چائونسا، فجری، سالوری، سمر، نیلام، آلفونسو و امان دوشری' را نام برد.
به اعتقاد مردم پاكستان، مشهورترین و با كیفیت‌ترین انواع انبه تولیدی این كشور، 'سیدری و چائونسا' است.
انبه 'چائونسا'( Chaunsa ) پاكستان از مشهورترین گونه های این محصول در این كشور است كه در دیگر نقاط جهان نیز رشد می كند، ولی این گونه انبه پاكستان بیشتر در مناطق 'رحیم یار خان و مولتان در ایالت پنجاب' پاكستان پرورش می یابد.
این گونه از انبه فوق العاده شیرین بوده و عطر فوق العاده دارد.
'سندری' از دیگر گونه های مشهور و معروف انبه است كه بیشتر در ایالت 'سند' پاكستان كشت می شود، این گونه بزرگ و بیضی شكل است كه بسیار شیرین و معطر است. منشا این گونه انبه 'منطقه میرپورخاس'پاكستان است.
این گونه انبه، بیشتر قهوه ای رنگ است و بو و عطر خاصی دارد.

*** برخی خواص و موارد مصرف انبه
در پاكستان از انبه محصولات مختلفی از جمله 'ترشی' انبه، 'كنسرو' انبه، 'شربت' انبه، 'بستنی' انبه تولید می‌ شود.
میوه انبه علاوه بر مصارف خوراكی، آشپزی و آب‌ میوه‌ گیری، به عنوان طعم‌ دهنده، رنگ‌ دهنده و عطر كاربرد دارد. برگ‌های درخت انبه نیز جهت مصارف زینتی قرار می‌گیرد.
آب انبه نیز از دیگر موارد مصرف این میوه گرمسیری است و بستنی انبه نیز در سراسر پاكستان بسیار محبوب است.
از این میوه در پاكستان همچنین برای تهیه 'شیرینی انبه' استفاده می شود.
كودكان و بزرگسالان، نوشیدنی های تولیدی از این میوه را بسیار دوست دارند و این روزها و همزمان با فصول گرم سال، مصرف شیر انبه یا آب انبه به عنوان راهی برای فرار از گرما استفاده می شود.
'ترشی انبه' نیز از دیگر محصولات و فراورده های این میوه در پاكستان است.
از نگاه كارشناسان علم غذایی، انبه بسیار مقوی بوده و تقویت كننده بدن است.
بر این اساس، این میوه گرمسیری ' رنگ صورت را درخشان می كند، دهان را خوشبو می كند، یبوست را برطرف می كند و به دلیل اینكه دارای مقدر زیادی اسید گالیك است، سیستم هضم را ضد عفونی و تمیز می كند.
همچنین انبه تمیز كننده خون بوده و بافت های عصب عضله، قلب، مغز و قسمت های دیگر بدن را تقویت می كند ، این میوه همچنین در درمان سینوزیت نقش موثری ایفا می كند.
میوه انبه عطش را برطرف می كند و فیبر نامحلول موجود در انبه به حذف ضایعات روده بزرگ كمك كرده و در درمان یبوست، موثر است.
وجود اسید تارتریك، اسید مالیك و اسید سیتریك در این میوه، به حفظ قلیایی بودن مایعات بدن كمك كرده و مخلوط شیر و انبه به افزایش وزن بدن كمك می كند.
گزارش: سید بهادر حسینی
آساق**6125**1663**