صالح كه بعد از جدایی از اتحادیه میهنی كردستان عراق در 25 شهریور ماه 96 جریان سیاسی 'ائتلاف برای دموكراسی و عدالت' را تشكیل داد و در اولین تجربه سیاسی خود در انتخابات 22 اردیبهشت ماه 1397 دو كرسی از مجموع 329 كرسی پارلمان عراق را به دست آورد، پیرامون تحولات داخلی عراق از جمله كردستان و رابطه با ایران در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا بر ضرورت امنیت مرزهای عراق با ایران تاكید كرد و گفت كه منافع مردم عراق و كردستان در حفظ امنیت مرزهایش با همه همسایگان به ویژه جمهوری اسلامی ایران است.
این سیاستمدار كُرد كه ریاست ائتلاف برای دمكراسی و عدالت و تجربه نامزدی پست ریاست جمهوری (2014) ، نخست وزیری اقلیم كردستان عراق و همچنین معاونت سابق نخست وزیری در دوره دولت 'نوری المالكی' را در كارنامه سیاسی خود دارد، با اشاره به پاره ای تهدیدهای تروریستی كه اخیرا از شمال عراق علیه جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته است ، گفت: ما مخالف این اقدامات بوده و مطمئن هستیم كه دولت اقلیم كردستان عراق با همكاری دولت مركزی برای جلوگیری از این اقدامات ضد امنیتی گام های لازم را برخواهد داشت.
صالح تاكید كرد كه این اقدامات تروریستی تنها امنیت همسایگان را به خطر نمی اندازد بلكه امنیت عراق از جمله كردستان را نیز به مخاطره خواهد انداخت.
به گفته وی، امنیت منطقه یك امنیت مشترك است و همه باید با همدیگر از این اقدامات ضد امنیتی جلوگیری كنند زیرا این تهدید علیه منافع ما و همسایگان ما است.
*** ساختار اداره اقلیم كردستان عراق باید اصلاح شود
برهم صالح هدف ائتلاف سیاسی خود را انجام اصلاحات اساسی در ساختار اداره اقلیم كردستان عراق ذكر كرد و افزود كه ما یكی از احزابی هستیم كه به تازگی اعلام موجودیت كرده ایم و تحقق اهداف مورد نظر مستلزم گذشت زمان طولانی است.
وی یكی از مشكلات اساسی انتخابات در سراسر عراق از جمله كردستان را نبود فرایند شفاف و سالم انتخاباتی ذكر كرد و گفت: همین امر سبب شده است كه مردم به دموكراسی و انتقال مسالمت آمیز قدرت باور نداشته باشند و حضور ضعیف در انتخابات اخیر پارلمانی عراق (22 اردیبهشت ماه) بهترین گواه و برهان است.
این مقام سابق عراق ضعف حضور مردم در انتخابات را بستری برای به قدرت رسیدن جریان های تندرو دانست و اضافه كرد كه حل این مسئله باید از طریق اعتمادسازی مجدد در بین مردم صورت گیرد.
***سیستم حكومت گردانی در عراق پرحاشیه است
صالح درباره علل عدم شكل گیری یك دولت خدمتگزار در عراق هم گفت: عراق در طول 15 سال گذشته همواره گرفتار بحران عمیق سیاسی، اقتصادی و ضعف در اداره كشور بوده است.
به گفته وی، تنش جریان های سیاسی یكی از عواملی بوده كه باعث شده است تا آینده عراق برای مردم این كشور چندان روشن نباشد.
رییس ائتلاف برای دموكراسی و عدالت افزود كه فساد و تشتت سیاسی و نبود یك ارگان فعال برای خدمتگزاری به مردم سبب شده است كه در عراق یك سیستم حكومت گردانی پرحاشیه شكل بگیرد.
به گفته وی، ضروری است هرچه سریع تر گروه های سیاسی در عراق چاره اندیشی كنند زیرا اعتراضات مردم به حدی رسیده كه دیگر شرایط كنونی را غیرقابل تحمل كرده است.
***عراق نقطه توافق سیاسی در منطقه باشد
برهم صالح با اشاره به قرار گرفتن عراق در گردونه مستمر بحران ها در طول سال های اخیر پیشنهاد كرد كه جریان های سیاسی در عراق به دور از سهم خواهی برای حل بحران ها بكوشند.
وی راهكار تضمین عدم بازگشت گروه تروریستی داعش به مناطق سنی نشین را ارائه خدمات به مردم دانست و گفت: علاوه بر این اقدامات حفظ ارتباطات سیاسی با دوستان و همسایگان عراق می تواند در خروج عراق از بحران های كنونی كمك كند.
این رهبر سیاسی كرد عراق گفت كه عراق باید تلاش كند تا تبدیل به نقطه توافق سیاسی بین قدرت های منطقه ای و بین المللی شود.
رییس ائتلاف برای دموكراسی و عدالت افزود: عراق با حل بحران و بازیابی آرامش و ثبات خود می تواند به ثبات و آرامش در عموم منطقه كمك كند.
***در عراق چاره ای جز همكاری نداریم
وی عراق را كشوری با تنوع قومی و مذهبی برشمرد و گفت كه تاریخ مشترك از مبارزات و همكاری های سیاسی همه ما عراقی ها را مجبور می كند كه در كنار هم به خاطر كشورمان بكوشیم.
برهم صالح ادامه داد كه وضعیت كردستان عراق و رفاه و امنیت آن در ارتباط مستقیم با امنیت و رفاه بغداد و شمال و جنوب عراق است و عكس آن نیز صادق است و بر همین اساس باید درك كنیم كه اگر در قالب یك پروژه ملی با همدیگر كار نكنیم تامین خواسته های عراقی ها با همه تنوع آن، بسیار سخت خواهد بود.
به گفته این رهبر سیاسی عراقی، تجربه داعش بهترین نمونه در این راستا است زیرا همه فكر می كردند كه داعش برای شیعیان آمده اما عملا كردها ، مسیحیان و حتی خود سنی ها قربانی اقدامات تروریستی آن شدند.
***عراق برای همه عراقی ها است
برهم صالح تاكید كرد كه منافع و اهداف و آرزوهای مردم عراق در هم تنیده است و باید دولتمردان جدید با این منطق در راس قدرت قرار گیرند تا عراق به سرزمینی برای همه عراقی ها تبدیل شود.
***مردم از افزایش فساد و نبود خدمات نگران هستند
معاون سابق نخست وزیر عراق در خصوص اعتراضات اخیر استان های جنوب و مركز عراق به وضعیت بد معیشتی گفت كه مردم در جنوب عراق و حتی بغداد نگران فساد و نبود خدمات عمومی هستند.
به گفته وی، حكومت گردانی سیاسی در عراق اگر در سیستم خود تغییراتی ایجاد نكند، مردم عراق دیگر این وضعیت را تحمل نمی كنند و بر همین اساس اعتراضات مردمی را زنگ هشدار جدی برای حاكمان عراق می دانیم.
***مرجعیت نجف اشرف همواره مركز اعتدال بوده است
صالح در خصوص نقش مرجعیت عالی دینی نجف اشرف در تحولات سیاسی عراق تاكید كرد كه مرجعیت نجف در تاریخ عراق همواره مركز اعتدال، تسامح و تضمینی برای همزیستی مسالمت آمیز بین مردم عراق بوده است.
به گفته رییس ائتلاف برای دموكراسی و عدالت ، مردم كردستان عراق به جایگاه مرجعیت عالی دینی احترامی خاص می گذارند زیرا در لحظات سخت و تاریك در تاریخ كردستان عراق، مرجعیت نجف اشرف، مقاومتی تاریخی در دفاع از حقوق مردم كرد داشته است.
وی یادآور شد كه در طول سال های گذشته مرجعیت عالی دینی در نجف اشرف نماد ثبات و اعتدال و مواضع اش همیشه برای حل بحران ها در عراق تعیین كننده بوده است.
***منافع كردستان عراق در داشتن ارتباط قوی با دولت مركزی است
صالح با اشاره به تبعات بحران در عراق بر عموم منطقه تاكید كرد كه بعد از این همه اختلافات باید آشتی اجتماعی ستون اساسی حكومت رانی در عراق قرار گیرد و همه این بحران ها براساس احترام به حقوق شهروندان و محترم شمردن قانون اساسی حل و فصل شوند.
وی روابط بین اقلیم كردستان عراق با بغداد را رو به بهبود توصیف كرد و گفت كه منافع كردستان عراق در آرامش و ارتباط قوی با دولت مركزی و در چارچوب قانون اساسی عراق قابل حل است.
رهبر ائتلاف برای دموكراسی و عدالت خاطر نشان كرد كه روابط اربیل و بغداد را نباید تنها در قالب كانال های رسمی تعریف كرد بلكه ارتباطات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی كردستان عراق با سایر بخش های عراق از اهمیتی خاص برخوردار است.
***قانون اساسی مرجع حل اختلافات بین اربیل و بغداد است
وی تاكید كرد كه ادامه بحران بین اربیل و بغداد تاثیر منفی بر وضعیت سیاسی عراق و كردستان عراق و منطقه خواهد داشت از این رو باید افراد دلسوز بكوشند تا این اختلافات را در چارچوب قانون اساسی كشور حل و فصل كنند.
***عراق نیازمند دولت قوی است
صالح در خصوص پروسه تشكیل دولت جدید عراق گفته است كه اختلافات سیاسی متاسفانه در سایه اتفاقاتی كه در جریان انتخابات پارلمانی اخیر رخ داد، زیاد شده است.
به گفته رییس ائتلاف برای دموكراسی و عدالت ، عراق نیازمند یك حكومت قوی و فعال است كه به خواسته های مردم پاسخ دهد در غیر این صورت بحران ها تشدید خواهد شد.
وی با اشاره به اینكه مردم عراق امیدوارند خواسته های حداقلی آنها تامین شود، تاكید كرد كه ادامه این شرایط و بحران تهدیدی برای آینده عراق و امنیت منطقه است.
***زمینه و زمان مناسب برای انتخابات كردستان عراق فراهم شود
رهبر ائتلاف برای دموكراسی و عدالت درباره انتخابات اقلیم كردستان عراق كه قرار است به زودی برگزار شود ، تصریح كرد كه از نظر ما باید انتخابات سالمی برگزار و زمان و زمینه مناسب برای آن فراهم شود تا مردم در انتخابات شركت كنند و باور كنند كه به آرای آنها احترام گذاشته خواهد شد.
وی بحث و جدل های جاری پیرامون تشكیل دولت جدید عراق و بحران های اخیر در این كشور را تجربه خوبی برای انتخابات آتی منطقه كردستان عراق دانست و گفت كه نباید اجازه داد تا انتخابات باعث تنش های بیشتر جریان های سیاسی كرد عراق شود.
***رییس جمهور آینده عراق با توافق سیاسی برگزیده می شود
برهم صالح در خصوص طرح نام او به عنوان یكی از نامزدهای پست ریاست جمهوری در برخی رسانه های عراق گفت كه رئیس جمهور آینده عراق نیازمند توافق جریان های سیاسی و رای اعتماد پارلمان است.
خاورم *6*353*380*1436*
در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا؛
برهم صالح: شمال عراق نباید تهدیدی برای ایران باشد
۲۷ مرداد ۱۳۹۷، ۱۲:۳۵
کد خبر:
83004628
بغداد - ایرنا - «برهم صالح» سیاستمدار برجسته كُرد و معاون سابق نخست وزیر عراق تاكید كرد هرگز عراق و منطقه كردستان نباید تبدیل به تهدیدی برای امنیت همسایگان به خصوص ایران شوند.