۲۰ شهریور ۱۳۹۷، ۸:۱۰
کد خبر: 83029520
T T
۰ نفر
وجه تمایز ملیله زنجان ظرافت، عیار و طرح های انحصاری آن است

زنجان – ایرنا – مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان گفت: وجه تمایز كارهای ملیله این استان با سایر نقاط كشور، در ظرافت نقوش و گل ها، عیار بسیار بالا و طرح های منحصر به فرد هنرمندان آن است.

یحیی رحمتی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: حفظ دستاوردهای تمدنی هر منطقه به اسم آن مكان، یكی از بهانه ها و ابزارهای خوب برای تقویت عرق منطقه ای مردم آن خطه جغرافیایی است.
وی یادآورشد: متاسفانه گاه مشاهده می شود كه این دستاوردها به واسطه حفاظت نشدن، به نام شهر یا منطقه دیگری ثبت و مصادره شده است.
رحمتی اظهار داشت: امروز هم می توان دید كه در برخی شهرها اگرچه صنایع دستی متعلق به آن منطقه نیست اما به سبب فعالیت در زمینه تولید محصول، اثر هم به نام آن شهر به ثبت رسیده و شناخته می شود و مبدا تولید جغرافیایی اثر كه آفرینندگان اصلی در آن به سر می برند، تغییر یافته است.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان گفت: نخستین كاری كه در زمینه ثبت شهر ملی ملیله انجام شد، موضوع ثبت در حافظه تاریخی ملتی است كه این محصول در یك منطقه جغرافیایی به نام زنجان و به دست هنرمندان همین اقلیم پدید می آید.
وی خاطرنشان كرد: هنرمندان زنجان جزء به جزء این اثر را پرورش داده اند و حفظ آن و ثبت منطقه جغرافیایی، موجب جلوگیری از مصادره یا تصاحب مالكیت معنوی به دست دیگر مناطق می شود.
رحمتی ادامه داد: لازمه ثبت جهانی هر اثری، پذیرش آن در كشور مبدا است، بدان معنا كه مقدمه ثبت زنجان به عنوان شهر جهانی ملیله، پذیرش آن توسط ایران است.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان به سود هنرمندان ملیله كار به دنبال ثبت ملی و جهانی این هنر صنعت اشاره كرد و گفت: شاید در كوتاه مدت پاسخی برای مطالبه هنرمندان نداشته باشد اما با ثبت جهانی، ملیله به عنوان یك برند شهری برای زنجان عمل می كند و به عنوان یك گواهی اصالت در جهان شناخته می شود و به حتم برای توسعه بازارهای بین المللی كمك شایانی خواهد كرد.
وی اضافه كرد: هم اكنون صنایع دستی شیشه های رنگی چك و سنگ های قیمتی تایلند به همین طریق به ثبت جهانی رسیده اند و شهرت بین المللی یافته اند.
رحمتی به حضور داوران ثبت جهانی در زنجان اشاره كرد و افزود: پس از ثبت شهر زنجان به عنوان شهر ملی ملیله، این داوران بعد از بازدید از بازار و صنایع دستی این شهر، خود پیشنهاد ثبت زنجان به عنوان شهر جهانی صنایع دستی فلزی را دادند.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان گفت: در صورتی كه بتوان زنجان را به عنوان شهر جهانی صنایع دستی فلزی ثبت كرد در حقیقت اقدامی برای ثبت چندین صنایع دستی به شكل همزمان انجام گرفته است.
وی با بیان اینكه یكی از مشكلات چنین مسائلی وجود نگاه مادی و دستیابی به سود مالی است، تصریح كرد: بدون شك در صورت ثبت جهانی یك اثر، محصولات آن در سطح جهان معرفی می شوند و اعتبار بین المللی پیدا می كنند و در نهایت بازار فروش آنها هم پررونق می شود.
رحمتی تاكید كرد: راه ورود به بازارهای جهانی به حتم ایجاد اعتماد، اصالت و قیمت محصول است و ثبت های این چنینی بدون شك اعتماد مصرف كننده را نسبت به اصالت اثر و قیمت محصول جلب می كنند.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان به تفاوت ملیله این استان با دیگر مناطق كشور اشاره كرد و گفت: این تفاوت را می توان در ظرافت، عیار بالای نقره و طرح های انحصاری مشاهده كرد.
وی عیار نقره ملیله زنجان را 99.9 درصد خواند و عیار ملیله دیگر مناطق را بین 60 تا 70 درصد برشمرد.
رحمتی اظهار داشت: عیار بالای نقره، زمینه انعطاف بیشتر آن را فراهم می كند و همین موضوع منجر به افزایش ظرافت بیشتر ملیله تولیدی هنرمندان زنجانی می شود.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان هر ظرف ملیله این استان را دارای طرح انحصاری خواند و گفت: هر هنرمندی نوآوری و ابتكار منحصر به خود را دارد و ثبت ملی این هنر صنعت، موجب جلوگیری از مصادره این طرح ها به نام دیگر مناطق می شود.
وی خاطرنشان كرد: علاوه بر عیار خود نقره ملیله، عیار هنرمندان این عرصه هم بالاست تا آنجا كه اگر استاد ملیله كاری، از ظرافت كار خود راضی نباشد، آن را وارد بازار نمی كند و مجدد به چرخه تولید باز می گرداند.
رحمتی یادآورشد: خلاقیت همنشین همیشگی ملیله زنجان بوده و این موضوع مربوط به یك مقطع تاریخی خاص نمی شود.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان قدمت هنر صنعت ملیله در این استان را دوران سلجوقی خواند و از وجود ظروف ملیله بسیار متعلق به دوران صفوی در دست شهروندان خبر داد.
وی دوران سلجوقی را عصر شكوفایی صنایع فلزی ایران خواند و از رونق گسترده صنایع دستی ایران در عصر صفوی خبر داد.
رحمتی با بیان اینكه آثار متعددی از معماری و بناهای دوران سلجوقی در زنجان مشاهده می شود، تاكید كرد: بر همین اساس می توان گفت كه ملیله و چاقوی این استان هم در عصری كه تلفیق فلز و طلاكوبی روی خنجر شكل می گیرد یا تركیبات خاصی از فولاد تولید می شود هم، رونق داشت.
ابتدای مرداد امسال، زنجان با بیش از 200 ملیله كار كه ماهانه هر كدام بین یك تا 1.5كیلوگرم انواع محصولات ملیله تولید می كنند، در شورای راهبری شهرها و روستاهای ملی و جهانی صنایع دستی به عنوان شهر ملی ملیله ثبت و شناخته می شود.
3001/6085