به گزارش چهارشنبه ايرنا، هشدار خطر از زبان كريستين لاگارد رئيس صندوق بين المللي پول صادر شده است. او هشدار داد كه جنگ تجاري ميان آمريكا و چين مي تواند به آندسته از بازارهاي نوظهور كه دچار تزلزل هستند «شوك» وارد كند.
به باور وي، بحران احتمالي پيش رو اقتصادهايي را درگير خواهد كرد كه به هم متصل بوده و مي تواند همچون دومينو كشورهاي زيادي را به خطر بيفكند. اولين قربانيان بحران آتي، تركيه و آرژانتين هستند كه مدتي است با فرار سرمايه دست و پنجه نرم مي كنند.
لاگارد به روزنامه فايننشال تايمز گفت كه صندوق بين المللي پول فعلا نشانه اي از مسري بودن اين بحران مشاهده نكرده است اما هشدار داد كه ممكن است تغييري در مسير حركت بحران به وجود آمده و اوضاع به سرعت تغيير كند. به نظر رئيس صندوق بين المللي پول، «بلاتكليفي و فقدان اعتماد كه ناشي از تهديدهاي موجود در عرصه تجارت است» جزو مهمترين خطرات پيش روي اقتصادهاي در حال توسعه است.
هشدار لاگارد در آستانه اجراي دور بعدي عمليات ترامپ در جنگ تجاري با چين مطرح شده است. رئيس جمهوري آمريكا گفته كه تعرفه هاي تازه اي بر 200 ميليارد دلار از كالاهاي چيني وضع خواهد كرد. چين نيز آرايش تهاجمي گرفته و خبر داده است كه دست به حمله تجاري متقابل خواهد زد.
جنگ تجاري آمريكا با چين تمام ماجرا و تنها عامل هراس افكن براي اقتصادهاي نوظهور نيست. دلار قوي به اندازه تعرفه هاي چند ميلياردي، بحران زاست. ارزش دلار آمريكا تقويت شده و اين نگراني و سوال را ايجاد كرده است كه آيا شركت هاي بدهكار مي توانند بدهي دلاري خود را بدون دردسر كمتري پرداخت كنند.
**تركيه و آرژانتين قربانيان بحران اقتصادي
در حال حاضر، مهمترين بحران هاي اقتصادي در آرژانتين و تركيه ريشه دوانيده است. هر دو كشور مسائل سياسي و مالي خاص خود را دارند. اما بحران اقتصادي مرز سياسي و محدوده مالي خاصي نمي شناسد. از اين رو، ممكن است اين بحران دير يا زود در آفريقاي جنوبي، اندونزي و برزيل ظهور كند. در هفته هاي گذشته سرمايه زيادي از اين كشورها خارج شده و بعيد نيست بازار و اقتصاد آنها با تلنگري آسيب شديد ببيند. خبرگزاري فرانسه هم نوشته، ضعف ارزهاي اقتصادهاي نوظهور مي تواند صادرات كشورهاي منطقه يورو از جمله آلمان و اسپانيا را نيز تحت تاثير قرار دهد.
بانك مركزي تركيه قرار است روز پنجشنبه جلسه اي براي بررسي افزايش نرخ بهره بانكي تشكيل دهد. احتمالا اين نرخ افزايش پيدا خواهد كرد و سرمايه گذاران تا اندازه اي اعتماد و همچنين اعتماد به نفس كافي را براي بازگشت به تركيه به دست خواهند آورد.
تركيه از توطئه آمريكا براي ضربه زدن به اقتصاد اين كشور سخن مي گويد. در سوي ديگر، مردم آرژانتين نيز معتقدند كشورشان سال هاست قرباني سياست هاي صندوق بين المللي پول شده؛ نهادي كه نظام مالي مورد نظر آمريكا و مجموعه غرب را پس از جنگ جهاني دوم پايه ريزي كرد.
اين صندوق 50 ميليارد دلار به آرژانتين وام مي دهد و در عوض خواستار رياضت اقتصادي در آن كشور شده است. بوينس آيرس بخش اول وام را گرفته و گفته كه مي خواهد اقساط بعدي وام به سرعت پرداخت شود.
لاگارد گفته كه تدابير رياضتي آرژانتين مي تواند نقشي اساسي در نحوه پرداخت وام به آرژانتين ايفا كند. رياضت آرژانتين سال هاست كه به زيان مردم تمام شده است. كارمندان زيادي بيكار شده اند، تورم به شدت بالاست، ارزش پول لحظه به لحظه كم مي شود و هزينه كالاها و خدمات به سرعت بالا رفته است.
رئيس فرانسوي صندوق بين المللي پول مدعي است اين نهاد به دنبال اتخاذ نوعي سياست پولي است كه «به گردانندگان بازار اطلاعات شفاف، روشن، درست و دقيق ارائه دهد و ارتباطات ميان آنها را بهبود بخشد.» او گفته، صندوق منتظر آن است كه ببيند آيا سياست هاي رياضتي مائوريسيو ماكري رئيس جمهوري آرژانتين پيش از موعد به ثمر مي نشيند و باعث ايجاد بودجه اي متوازن مي شود يا نه.
اما صندوق بين المللي پول در آرژانتين نهادي منفور است زيرا مردم اعتقاد دارند كه برنامه هاي پيشين اين نهاد عموما بر سياست هاي رياضتي تمركز داشته و به زيان آنها بوده است. از نظر آنان، اين بار نيز همان سناريو تكرار مي شود.
لاگارد كشورهايي مانند آرژانتين و تركيه و چند مورد ديگر را انتهاي پروژه بحران آفرين ترامپ نمي داند. او گفت، افزايش تعرفه بر كالاهاي چيني و آمريكايي «تاثير قابل توجهي بر رشد اقتصادي چين» خواهد داشت و «باعث ايجاد آسيب پذيري» اقتصاد كشورهاي آسيايي مي شود زيرا اقتصاد آنها در هم تنيده است.
**تنش ها همچون بومرنگ به آمريكا بازخواهد گشت
اين تنش ها همچون بومرنگ به مبدا باز خواهد گشت و آمريكا نيز از آن بي نصيب نخواهد ماند. در آمريكا نتايج منفي اين تنش ها را طبقه كم درآمد احساس خواهد كرد زيرا افزايش قيمت ها طيف وسيعي از كالاها و مايحتاج آنها را دربرخواهد گرفت.
لاگارد تاكيد كرد كه اين وضعيت به ساير بازارها شوك وارد خواهد كرد. به باور وي، «تجارت قطعا به ترميم نياز دارد. تجارت اما ابزار و موتور رشد است كه نبايد تهديد شود، به ويژه در شرايط فعلي.»
رئيس جمهوري آمريكا اين هشدارها را نشنيده و از تشديد مواضع ضدچيني سخن گفت. ترامپ روز سه شنبه به وقت محلي آمريكا گفت كه واشنگتن در زمينه تجاري موضع بسيار سختي در قبال چين اتخاذ خواهد كرد. كنار گوش ترامپ، كانادا و در آن سوي آتلانتيك، انگليس نيز درگير مسائل مالي و اقتصادي هستند.
ترامپ به اميد بهبود پيمان نفتا (توافقنامه تجارت آزاد آمريكاي شمالي) تهديد كرد از آن خارج مي شود. مكزيك به عنوان يكي از سه عضو اين پيمان با بازنگري در آن موافقت كرده و كانادا نيز پس از ماه ها انتقاد و نارضايتي سرانجام با اكراه موافقت كرده تا آن بازنگري شود. اما فعلا توافق نهايي حاصل نشده است.
**برگزيت كمر شكن خواهد بود
رئيس جمهوري آمريكا اين نوع تندروي را به خويشاوندان آنگلوساكسوني خود در انگليس توصيه كرده است. او از خروج انگليس از اتحاديه اروپا ابراز رضايت كرده است اما اين جدايي براي جزيره نشين ها بسيار پرهزينه خواهد بود.
«رلف اسپس» رئيس شركت خودروسازي «جگوار لندروور» به سران لندن هشدار داده كه هزينه خروج از اتحاديه اروپا كمرشكن خواهد بود و فقط براي اين شركت انگليسي روزانه 60 ميليون پوند زيان خواهد داشت.
بحران مالي سال 2008 با ناتواني آمريكايي ها در بازپرداخت اقساط ملكي و رهن مسكن آغاز شد و گويي قرار است فشار تازه اي بر اقتصاد دنيا وارد شود كه اين بار نيز عامل آن آمريكاست. اگر بحران قبلي عمدتا به دليل ناتواني وام گيرندگان و ورشكستگي بانك ها آغاز شد، به نظر مي رسد كه بحران عميق آتي احتمالا به دليل تهديدها، تحريم ها، تعرفه ها و حتي توهين هاي ترامپ شروع شود و يكي از بازندگان بزرگ آن خود آمريكا خواهد بود.
شبك**9423**1708
تهران – ايرنا – 10سال پس از بحران مالي 2008 كه از آمريكا شروع شد، دونالدترامپ از مبدا ايالات متحده پروژه دردسرساز ديگري را كليد زده كه اجزاي مختلف اقتصادي جهاني را با يك خطر ويرانگر مواجه كرده است.