به گزارش ایرنا، در یك سو كارشناسانی قرار دارند كه معتقدند تركیه با وجود حمایت های تمام قد از تروریست ها در سوریه و ایجاد بحران با گذشت هشت سال اكنون چیزی به دست نیاورده است و در مقابل نیز شماری از كارشناسان بدون اشاره به چنین حمایت هایی بیشتر به دنبال طرح مسایلی حاشیه ای مانند مهاجرت آوارگان سوری و مسایل و مشكلات اجتماعی تركیه ناشی از آن برای انحراف افكار عمومی از مسایل اصلی بحران مزبور هستند.
این افراد بدون توجه به نقش تركیه و ایجاد اتاق برنامه ریزی و هماهنگی برای تروریست ها در شهرهای مرزی تركیه با تاكید و توجه به ابعاد انسانی بحران سوریه و آوارگی مردم تلاش دارند تا با اشاره به برخی اقدامات آنكارا در كنار كشورهای غربی - عربی در هشت سال گذشته نقش تركیه در ایجاد این بحران را از نظرها دور كنند.
امین چولاشان نویسنده، روزنامه نگار و كارشناس سیاسی روز چهارشنبه در روزنامه سوزجو در یادداشتی با عنوان ' در سوریه چه چیزی به دست آوردیم؟' نوشت: آنكارا به خیال سرنگونی بشار اسد از قدرت، كسب منابع مادی در جریان بازسازی سوریه و خود شیرینی در برابر آمریكا وارد بحران و جنگ داخلی سوریه شد.
وی افزود، تركیه متاسفانه آرمان های متحدان منطقه ای و همسایگان خود را نادیده گرفت به طوری كه در بعضی جبهه های سوریه رویاروی ایران و روسیه ایستاد.
این نویسنده ترك تاكید كرد: این رویكرد مقامات آنكارا در طول سالیان گذشته با نادیده گرفتن خسارات اجتماعی وارده به جامعه تركیه اتخاذ شد و امروز شاهد معضلات ناگواری از جمله تشدید جرم و جنایت در كشور هستیم.
وی تصریح كرد: جامعه ما درد اجتماعی حضور جمعیت میلیونی مهاجران سوری را چشیده است و امروز دیگر ظرفیت پذیرش بیش از این را ندارد و به همین دلیل مقامات كشور باید همه تلاش خود را به منظور ممانعت از حمله ارتش دمشق به ادلب را به كار بندند و گر نه بار دیگر شاهد ورود مهاجران میلیونی به تركیه و شكاف عمیق در جامعه خواهیم بود.
حلیمه كوكچه روزنامه نگار و كارشناس سیاسی ترك نیز با انتشار مقاله ای با عنوان ' چه كسی پاسخگوی وضعیت ادلب خواهد بود؟' در روزنامه استار نوشت: امروز در جامعه تركیه نگرانی زیادی از حمله ارتش سوریه به ادلب وجود دارد چرا كه شعله ور شدن آتش جنگ در ادلب، سیل جدیدی از آوارگان را به سوی تركیه روانه خواهد كرد كه این امر معضلات اجتماعی سنگینی را برای جامعه تركیه در پی خواهد داشت.
وی بیان كرد: دولت سوریه در صدد نابودی گروه های تروریستی از جمله تحریر الشام و نیروهای متواری از سایر مناطق سوریه به ادلب است و این امر موجب آغاز درگیری خواهد شد.
این روزنامه نگار نزدیك به حزب حاكم تركیه در ادامه مقاله خود مدعی شد: جنگ داخلی سوریه باعث وارد آمدن آسیب های جدی امنیتی ـ اجتماعی به سایر كشورها از جمله اردن شد اما شدت صدمات وارده به تركیه قابل قیاس با سایر كشورها نیست.
دو اتاق هماهنگی تروریست ها یكی در تركیه به نام اضنه و دیگری در اردن به نام موك با حضور افسران اطلاعاتی و امنیتی كشورهای غربی و عربی وظیفه برنامه ریزی و هدایت آنان را در مناطق مختلف سوریه بر عهده داشتند.
به ادعای این كارشناس سیاسی، كشور تركیه در طول هفت سال گذشته از سیل مهاجران سوری میزبانی و پذیرایی كرده است و فشار سختی آن به قدری برای كشور سنگین بود كه تصور آن برای اروپایی ها وحشتناك توصیف شده است.
تركیه در هشت سال گذشته تلاش داشت تا با تهیه برخی برنامه های رسانه ای بدون توجه به مسایل و مشكلات آوارگان سوری در اردوگاه ها از آنان برای اهداف سیاسی خود بهره برداری كند.
این نویسنده ترك نوشت: تركیه علاوه بر پذیرایی از 3.5 میلیون پناهجوی سوری، برای بازگرداندن صلح و ثبات به سوریه، تلاش های دیپلماتیك گسترده ای را در طول سالیان گذشته در این راستا انجام داده و در مناطقی از سوریه برای زندگی پناهجویان شرایط امن ایجاد كرده به طوری كه تاكنون 250 هزار سوری توانسته اند به مناطق بدون درگیری در شمال این كشور بازگردند.
تركیه در كنار عربستان و برخی كشورهای عربی و غربی و رژیم صهیونیستی به دنبال چند سال حمایت از تروریست ها به خاطر ناامیدی از موفقیت تروریست ها و مقاومت نظامیان سوریه در برابر توطئه های مختلف به یكباره با چرخش 180 درجه ای سیاست های خود دست از ادامه حمایت ها از آنان برداشت و اكنون بر اساس برخی آمارها حامیان تروریست ها نزدیك به 400 میلیارد دلار برای آنان در هشت سال گذشته هزینه كرده اند.
این نویسنده ترك در بخش های پایانی مقاله خود مدعی شد كه بسیاری از بازیگران منطقه ای صاحب نفوذ در سوریه و همچنین آمریكا در طول هفت سال گذشته اقدامی جز افروختن آتش در این كشور انجام نداده اند و یا سكوت كرده و تنها به محكومیت نمایشی مبادرت ورزیده اند.
به گفته این روزنامه نگار ترك، امروز با گذشت هفت سال از جنگ داخلی سوریه، همچنان رسیدن به توافقی صد در صد و بازگشت ثبات به این كشور با احتمال حمله ارتش سوریه به ادلب در هاله ای از ابهام قرار گرفته است و هیچ مرجع بین المللی برای محاكمه عوامل این همه جنگ و خونریزی اقدامی نكرده و این امر سبب تداوم خشونت ها شده است.
سازمان اطلاعات تركیه (میت) یكی از طرف های مهم در این كشور برای حمایت از تروریست ها است و در روزهای اخیر نیز به خاطر شكست های سنگین تركیه مسوولان این كشور اقدام به دیدار با سران تروریست ها و مجبور كردن آنان به تغییرات سازمانی و تشكیل گروه های جدید با عناوین دیگر برای خارج كردن گروه های مزبور از فهرست سیاه مربوط به سازمان های تروریستی شده اند.
كوكچه مدعی شد: امروز به جز تركیه، هیچ كشوری نگران جان و مال مردم ادلب نیست و آمریكایی ها نیز فقط تهدید به مقابله با استفاده كنندگان از سلاح شیمیایی می كنند و این اقدام واشنگتن به مفهوم بی خیالی آنها نسبت به كشتار غیرنظامیان با سلاح های متعارف است.
پرفسور خدیجه بریل دده اوغلو وزیر سابق امور اتحادیه اروپای تركیه و رییس دانشكده روابط بین الملل دانشگاه گالاتاسارای استانبول نیز با انتشار مقاله ای تحت عنوان 'گریه و فریاد ادلب' در روزنامه استار به موضوع حمله ارتش سوریه به ادلب پرداخت و نوشت: با بررسی دقیق اوضاع ساكنان ادلب و عملكرد عناصر مخالف دولت دمشق در این منطقه می توان نتیجه گرفت كه راه حل مناقشه مخالفان با دولت مركزی سوریه، مذاكره و از طریق سیاسی است.
در حال حاضر 146 هزار تروریست وابسته به 103 گروه تروریستی از 60 كشور جهان در ادلب حضور دارند و از مردم این استان به عنوان سپر انسانی در برابر اقدامات ارتش سوریه برای آزادی آن استفاده می كنند.
این تروریست ها به دنبال عملیات ارتش سوریه از مناطق مختلف این كشور به خاطر آلوده شدن دستشان به خون مردم مجبور به عزیمت به ادلب شدند و نتوانستند به زندگی خود در مناطق آزاد شده ادامه دهند.
این نویسنده ترك افزود: لازم است تا برخی كشورها فریاد و گریه برخاسته از ادلب به خاطر ترس از حمله ارتش سوریه را بشنوند چرا كه می توان با كمك تركیه و از طریق سیاسی به خلع سلاح گروه های مخالف دولت سوریه اقدام كرد.
وی مدعی شد: حمله ارتش سوریه به ادلب، سیل مهاجران و در میان آنها تروریست ها را به سایر كشورها از جمله تركیه روانه می كند كه این امر امنیت ملی تركیه و ثبات سایر كشورها حتی روسیه و ایران را نیز به شدت تهدید خواهد كرد.
افق اولوتاش از دیگر كارشناسان سیاسی ترك نیز با انتشار یادداشتی تحت عنوان 'آینده ادلب و سوریه' در روزنامه آكشام نوشت: حمله ارتش سوریه به ادلب، فقط باعث بروز یك فاجعه انسانی در این كشور و روانه شدن مهاجران میلیونی به سوی تركیه نخواهد شد بلكه هزینه های سنگینی برای جهان به ویژه كشورهای دوست سوریه و دولت دمشق خواهد داشت.
به نوشته این كارشناس سیاسی ترك، جنگ سوریه حاصلی جز پرورش و تربیت تروریست های بیشتر و آوارگی مردم بی گناه این كشور نداشت و كشور تركیه را نیز با پذیرش مسئولیت میزبانی از آوارگان سوری مواجه كرد.
به دنبال پیش روی ارتش سوریه طی یك سال اخیر، شمار زیادی از تروریست ها به همراه خانوادههای خود به این منطقه منتقل شده اند و تخمین زده میشود كه در اطراف و داخل شهر ادلب بیش از سه میلیون نفر ساكن هستند.
اكنون آمادگی ارتش سوریه و نیروهای هم پیمان دمشق برای پاكسازی استان ادلب در شمال غرب سوریه به عنوان آخرین پایگاه تروریست های تكفیری، موجب نگرانی شدید مقامات غربی و تركیه شده و همه آنها به دنبال نجات تروریست ها هستند.
تكفیری های حاضر در این استان اكثرا از عناصری هستند كه پیش از این با قبول شكست در دیگر مناطق سوریه با تحویل سلاح های سنگین و نیمه سنگین خود به استان ادلب رفته اند و به هیچ وجه حاضر به صلح و مذاكره با دولت دمشق نیستند.
تركیه به ظاهر نگران است كه با حمله ارتش سوریه و روسیه علیه مواضع تروریست های ساكن ادلب، موج جدید پناهجویان به سمت تركیه به راه بیفتد كه این امر به علت مسلح بودن گروه های تروریستی ساكن آنجا، علاوه بر تبعات اجتماعی، ممكن است تبعات امنیتی نیز برای تركیه در پی داشته باشد.
تركیه همچنین نگران است كه با آزادسازی ادلب از دست تروریست ها، باید علاوه بر تخلیه 12 پایگاه دیده بانی تشكیل شده در اطراف حلب و ادلب، مجبور خواهد بود از مناطق اشغال شده دیگر در شمال خاك سوریه از جمله عفرین و الباب و اعزاز و جرابلس نیز خارج شود.
خاورم*1905*1436*
در آستانه حمله سوریه برای آزادی مناطق شمالی صورت گرفت
اختلاف كارشناسان ترك درباره عملیات ادلب
۲۱ شهریور ۱۳۹۷، ۱۴:۰۹
کد خبر:
83031282
آنكارا ـ ایرنا ـ احتمال حمله ارتش سوریه برای آزادی مناطق اشغالی ادلب در شمال این كشور و تلاش آنكارا برای ممانعت از انجام آن، همچنان بحث محوری محافل سیاسی تركیه است و اكنون ضمن بروز اختلاف بین كارشناسان ترك دو دیدگاه مختلف در ارتباط با بحران سوریه و آزادی ادلب مطرح می شود.