دكتر بهرام دارایی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار سلامت ایرنا، با اشاره به پیشرفت توانایی در اندازهگیری میزان باقیمانده آفت كش ها و سموم در مواد غذایی و محصولات كشاورزی در ایران افزود: این طرح در مركز آزمایشگاه های مرجع كنترل غذا و دارو و با مشاركت مراكز علمی دانشگاهی، شركت های دانش بنیان و مراكز علمی معتبر اروپایی در حال انجام است.
وی تاكید كرد: می خواهیم توانایی شناسایی و اندازه گیری باقیمانده سموم در مواد غذایی و كشاورزی مختلف را با روشهای پیشرفته و دقیق دستگاهی و غربالگری در یك همكاری بین بخشی و بین المللی افزایش دهیم.
دارایی خاطرنشان كرد: در حال حاضر بر اساس استاندارد ملی با توجه به نوع روش دستگاهی موجود در قالب آزمایشگاه ها، آزمون 74 نوع سم به عنوان باقیمانده سموم اجباری است كه این تعداد در كمیته ملی آتی به 88 سم قابل آنالیز با دستگاه هایی موسوم به جی سی/ام اس GC/MS افزایش خواهد یافت.
مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو اظهار داشت: 10 دانشگاه علوم پزشكی كشور از جمله دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، همدان، ارومیه، تبریز، كرمانشاه، مناطق آزاد قشم و چابهار توانایی آنالیز پیشرفته باقیمانده سموم تا بیش از 200 آفت كش را دارند.
دارایی افزود: آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو نیز می تواند بیش از 520 آفت كش را با دستگاه هایی موسوم GC/ECD-MS, GC/MS-MSو LC/MS-MS به طور همزمان آزمون كند.
وی با بیان اینكه در كشورهای پیشرفته تا سه هزار نوع آلاینده و باقیمانده مختلف در مواد غذایی اندازه گیری می شود، تاكید كرد: به سرعت در حال افزایش توانایی های اندازه گیری سموم و آلاینده های مختلف در مواد غذایی و محصولات كشاورزی هستیم.
به گفته مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو، ایران نیز جزو كشورهای با توانایی خوب و مطلوب در پایش و اندازهگیری همزمان باقیمانده سموم و آفت كش ها در مواد غذایی و محصولات كشاورزی است.
دارایی خاطرنشان كرد: ایران می تواند بیش از 58 نوع آنتیبیوتیك، 28 نوع هورمون و آزمون 12 نوع مایكوتوكسین و دیگر آلاینده ها مانند فلزات سنگین، نیتریت، نیترات و مواد شیمیایی خطرناك را با استفاده از روش های پیشرفته و روش های سریع شناسایی و اندازه گیری كند و در آینده نزدیك نیز می تواند به اندازه گیری هزار باقیمانده و آلاینده مختلف موادغذایی دست یابد.
وی در درباره میزان باقیمانده سموم روی میوه ها و صیفی جات مانند سیب و خیار نیز گفت: در این زمینه جای نگرانی وجود ندارد و مردم می توانند با اطمینان این محصولات را مصرف كنند اما به طوركلی مصرف سم در هر دو مورد خیار بوته ای و گلخانه ای بالا است و لازم است میزان باقیمانده آن به ویژه قارچ كش ها كنترل شود.
اجتمام*9185*1834
تهران- ایرنا- مدیركل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو، از اجرای طرح گسترش شناسایی و اندازهگیری میزان آلاینده ها و باقیمانده آفت كش ها و سموم در مواد غذایی و محصولات كشاورزی در قالب طرح ملی جامع ارتقای سلامت غذا خبر داد.