۸ مهر ۱۳۹۷، ۱۴:۱۱
کد خبر: 83049397
T T
۰ نفر

هوش مصنوعي؛ زندگي در فردا

۸ مهر ۱۳۹۷، ۱۴:۱۱
کد خبر: 83049397
هوش مصنوعي؛ زندگي در فردا

تهران-ايرنا- هوش مصنوعي بكارگيري سيستم و برنامه هاي طراحي شده براي بهبود، سهولت و سرعت انجام امور است و زندگي امروز و بخش بزرگي از آينده بشر متاثر از پيشرفت تكنولوژي و استفاده از آن خواهد بود.

به گزارش گروه تحليل، تفسير و پژوهش هاي خبري ايرنا، مهمترين تأثير هوش مصنوعي به عنوان «دانش شناخت و طراحي عامل‌هاي هوشمند» راحت كردن امور زندگي بشري است هر چند كه ممكن است پيامدهاي منفي نيز در بطن خودش داشته باشد.

**هوش مصنوعي انتزاعي اما كاملا واقعي
«محمد امين صادقي» استاديار دانشكده مهندسي برق و كامپيوتر دانشگاه تهران و متخصص هوش مصنوعي در توضيح به پژوهشگر ايرنا چنين بيان كرد: هوش مصنوعي يك سري برنامه كامپيوتري است كه توانايي انجام كارهايي را دارد كه هميشه انسانها مي توانسته اند انجام بدهند اما كامپيوترها نه.
«دوربين هاي تشخيص پلاك ماشين ها ساده ترين مثال از هوش مصنوعي است. يعني شما دوربيني داريد كه از ماشين عكس مي گيرد و بعد پلاك آن را مي خواند. اين خواندن پلاك كاري بوده كه انسان هميشه مي توانسته انجام دهد اما كامپيوتر نمي توانسته. هوش مصنوعي اين كار انساني را شبيه سازي مي كند و مي تواند انجام بدهد».
«گوگل مپ و نرم افزارهايي مانند «دال» و «نشان» كه وقتي مقصدي را به آن مي دهيد و بهترين مسير را پيدا مي كند، براي تخمين زدن ترافيك، از هوش مصنوعي استفاده مي كند».
«البته هوش مصنوعي كاربردهاي وسيعتري دارد و مثلأ زماني كه مردم از اپليكيشن هاي تاكسي استفاده مي كنند معمولأ يك فرايند قيمت گذاري دارند و نمي شود براي هر مسافري يك نفر بنشيند و دستي قيمت بدهد و اين هوش مصنوعي است كه براساس طول مسير، تعداد مسافر، تعداد راننده، زمان، ميزان ترافيك و ... استنتتاج مي كند و قيمتي را مي دهد كه هم براي مسافر و هم براي راننده عادلانه باشد».
«مثال ديگر الگوريتم هاي ترجمه كامپيوتري است كه يكسري نرم افزارهايي هستند كه متن فارسي را به آن مي دهند و به صورت هوشمند به انگليسي ترجمه مي كند يا برعكس».
«مثال ديگري كه انشالله در سال هاي ديگر مي آيد «ماشين هاي خودران» هستند. يعني ماشيني كه در خيابان هست، راننده ندارد و يك سري دوربين هايي دارد كه خيابان را نگاه مي كنند و مواظب هستند كه تصادف نكنند يا به آدم نزنند و... اينها مثال هايي از هوش مصنوعي و تأثيرات زيادي است كه بر زندگي انسانها دارد».

**از فلسفه وجودي تا حقيقت امروز
صادقي در توضيح اين كه چرا بشر به سراغ هوش مصنوعي رفت، عقيده دارد: هدف نهايي از طراحي و اجراي چنين ايده هايي درآمدزايي و سود است ولي خب همين درآمدزايي در نهايت باعث آسايش زندگي انسان مي شود. به طوري كه مهمترين تأثير هوش مصنوعي در زندگي امروز خودمان راحت كردن زندگي انسانهاست. مردم اگر همين دو سال پيش را به ياد بياورند خاطرشان هست كه استفاده از گوگل مپ به اين اندازه مرسوم نبود و شما در ترافيك مي افتاديد. اما به كمك هوش مصنوعي شما مسير كوتاه را پيدا مي كنيد و كمتر در ترافيك مي افتيد. و به نظر مي رسد كه ترافيك شهر تهران كم شده است، در صورتي كه عملأ كم نشده ولي مردم مسيرهايي را پيدا مي كنند كه ترافيكش كمتر است.
«طرح ترافيك قبلأ اينجوري بود كه چون پليس بايد مي ايستاد و جريمه مي كرد، شانس جريمه كردن براي پليس پايين بود و جريمه ها خيلي بزرگ و درشت بود؛ ولي الان چون با احتمال بالايي ماشيني كه وارد طرح مي شود را تشخيص مي دهند يك عوارضي گذاشته اند كه رقمش هم كمتر از سابق است. يعني شما به اندازه اي كه وارد طرح مي شويد عوارض مي پردازيد».

**تهديد ماشين ها براي آدمها
اين استاد دانشگاه اضافه مي كند: هدف اصلي، تسهيل و راحت شدن زندگي انسان بصورت كلي و بصورت جزئي راحت شدن انسانها در يك سري از مشاغل است. كه البته اين يك تهديد هم محسوب مي شود يعني ماشين هاي خودران مي توانند كساني را كه شغلشان و تخصصشان رانندگي است را بيكار كننند. يا بخشي از كساني كه اپراتور هستند يا خدمات تلفني ارائه مي دهند يعني مشتري زنگ مي زند و آنها تلفني مشتري را راهنمايي مي كنند هم ممكن است بين پنج تا ده سال آينده شغلشان را از دست بدهند. چرا كه هوش مصنوعي كار يك سري از اينها را انجام مي دهد و توانايي پاسخ دهي 24 ساعته را دارد. يعني تعداد مشاغل در كارهايي كه كامپيوتر مي تواند انجام بدهد كاهش مي يابد و اين افراد بايد به دنبال تخصص هاي جديدتر باشند تا ريسك كارشان را كمتر كنند. تخصص هايي كه كامپيوتر نمي تواند جايگزينش شود يكي در حيطه هايي چون آموزش و معلمي و تخصص هايي كه از جنس روابط انساني هستند، است.
'كارهايي چون تجارت و توليد را هوش مصنوعي كمتر مي تواند وارد شود ولي به طور كلي مشكل از دست رفتن شغل در پيشرفت هوش مصنوعي وجود دارد. و به خصوص كارهايي كه دچار تكرار است بيشتر درگير آن مي شوند. اين البته به موضوعات تخصصي تسري پيدا نمي كند و بيشتر در كارهايي است كه بايد تكرار شوند. كارهايي كه خلاقيت بيشتر و تكرار كمتري دارند ديرتر درگير مي شوند. هوش مصنوعي جاي معلم را نمي تواند بگيرد ولي جاي راننده را شايد بگيرد. كارهاي مهارتي چون مكانيك يا كارگر يا نقاش ساختماني و ... كمتر دچار مشكل از گسترش هوش مصنوعي شده است.

*هوش مصنوعي مثبت يا منفي
صادقي عقيده دارد: خروجي هوش مصنوعي به صورت عددي و رقمي مثبت است. يعني يكسري كارهايي كه در گذشته ما بايد براي انجام آن انرژي زيادي صرف مي كرديم و آخر سر هم نتيجه نمي گرفتيم را نرم افزارها به صورت هوشمند براي ما انجام مي دهند. مثلأ همين سرچ گوگل شما را به يك كتابخانه عظيمي از اطلاعات مرتبط مي سازد ولي پشت اين گوگل يك هوش مصنوعي نشسته است. هدف طراحي اين سيستم سود اقتصادي بوده است. و دومين شركت بزرگ دنياست. آيا وجود گوگل به نفع ما بوده است يا ضرر ما؟ قطعا به نفع ما بوده است.
«مي خواهيم غذا درست كنيم از گوگل كمك مي گيريم. براي درمان بچه ام كه نيمه شب بيمار شده است از گوگل استفاده مي كنم كه ببينم دكتر خوب كجاست. اينها مزيت هاي هوش مصنوعي است. و البته بيكاري آدمها كه بعد از انقلاب صنعتي شروع شد را به اوج رسانده است. و اين پيشرفت در كشاورزي باعث كمتر شدن تعداد كشاورزان در طول يكي دو سده اخير گرديده است. '
' البته بهتر شدن مشاغل و افزايش تخصص افراد و كاهش مشاغل دستي را به همراه داشته است. مردم نبايد از هوش مصنوعي بترسند و بايد آن را به عنوان يك حقيقت در زندگي بپذيرند. همانطور كه در سالهاي اخير آمدن موبايل، اينترنت و شبكه هاي اجتماعي را پذيرفته اند و تغييراتي در زندگيشان ايجاد كرده اند، هوش مصنوعي هم به همين منوال تغييرات ايجاد كرده است و خواهد كرد. اين را بايد به عنوان يك حقيقت مثبت بپذيرند چرا كه در حقيقت پيشرفت مثبتي هم هست'.
وي افزود: پزشكان آنلاين نوع ديگري از هوش مصنوعي است كه در آينده باب مي شود و شما مشكلاتتتان را مي گوييد و به شما مي گويند بيماري شما احتمالأ چه چيزي است يا شما را به يك پزشك متصل مي كند و اين نكته با ارزشي است چرا كه من اگر نصف شب حالم بد شد حداقل مي توانم يك جواب اوليه اي را دريافت كنم. و مردم بايد از اين فراگير شدن هوش مصنوعي خوشحال باشند و نه ناراحت. يعني بپذيرند، با آن كنار بيايند و بعد از آن راضي باشند. و ممكن است كساني ناراضي باشند ولي بيشتر راضي هستند چرا كه چه كسي هست كه از گوگل مپ يا اسنپ ناراضي باشد؟!
پژوهشم**س-ب**1552
۰ نفر