۹ مهر ۱۳۹۷، ۹:۰۸
کد خبر: 83050100
T T
۰ نفر
خیرین سهم عمده ای در تأمین نیاز دانشگاه ها دارند

تهران - ایرنا - مشاور وزیر و دبیر ستاد خیرین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: 2میلیون و 200 هزار متر مربع زمین در جهت توسعه دانشگاه ها در حال ساخت است كه از این میان حدود 900 هزار متر مربع غیر از بودجه عمومی دانشگاه ها و از محل كمك های خیرین تأمین می شود.

حسین عسكریان ابیانه روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا در خصوص وظیفه اصلی ستاد خیرین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و میزان وقف های دانشگاهی اظهار كرد: ستاد خیرین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری وظیفه هماهنگی میان بنیادهای خیرین موجود در دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و پارك های علم و فناوری را بر عهده دارد.
وی افزود: در حال حاضر حدود 70 بنیاد خیرین در زمینه دانشگاه ها ثبت شده و تعدادی هم افرادی كه به صورت انفرادی از میان مردم عادی و بیشتر فارغ التحصیلان دانشگاه ها در راستای اوقاف دانشگاهی، علمی و فناوری فعال هستند.
دبیر ستاد خیرین وزارت علوم با اشاره به اینكه آمار دقیقی از وقف های دانشگاهی در دسترس نیست، یادآور شد: در سال های گذشته تمایل خیرین به ساخت و ساز و رفع بیكاری جوانان افزایش چشمگیری داشته است.
عسكریان با بیان اینكه بسیاری از خیرین در راستای نیازهای مختلف دانشگاه و دانشجویان وقف می كنند، گفت: در حال حاضر خیرین در بسیاری از دانشگاه ها مانند كاشان پاسخگوی نیازهای مختلف دانشگاه مانند بورسیه دانشجویان كوشای در تحصیل اما بی بضاعت، ایجاد كارآفرینی و استفاده از ایده های خلاق و گسترش فیزیكی موسسات آموزش عالی هستند.

** نخسیتن وقف در دانشگاه ها از دانشگاه تهران آغاز شد
مشاور وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری در ادامه درباره تاریخ آغاز اولین وقف علمی و دانشگاهی در ایران اظهار كرد: اولین وقف در دانشگاه ها با تأسیس اولین دانشگاه در كشور همزمان است. با اطمینان می توان گفت خیرین بسیاری در زمان های گذشته زمین های خود در مناطق مختلف را وقف ساخت دانشگاه كرده اند.
عسكریان ابیانه با اشاره به اینكه سهم عمده كمك های مردمی در زمان های گذشته صرف ساخت مساجد و مكان های مذهبی شده است، یادآور شد: با توجه به اهتمام مردم به وقف در امور مذهبی و پیشینه تاریخی وقف در اماكن دینی مانند مساجد، نزدیك به 10درصد از وقف ها به امور دانشگاهی اختصاص داده شده است.
دبیرستاد خیرین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینكه اولین وقف های مردمی در دانشگاه تهران انجام شد، گفت: بسیاری از خوابگاه های دانشجویی در دانشگاه تهران با نیت شخصی خیرین ساخته شده است.

** وقف بر مبنای نیت خیر انجام می شود
عسكریان ابیانه همچنین درباره نحوه و میزان تخصیص وقف خیرین در دانشگاه های مختلف، گفت: وقف ها بر اساس نیت واقف تعیین می شود.
وی افزود: بسیار پیش آمده كه خیرین در كمك های نقدی نیز براساس نیت خود از دانشگاه می خواهند پولی را كه به ستاد مردمی داده اند را صرف امور مورد نظر آنها كنند.
این مسئول ادامه داد: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دانشگاه ها در صورتی می توانند هدف وقف را مشخص كنند كه فرد خیر نیت خاصی را در نظر نداشته باشد.
عسكریان ابیانه افزود : وقف های انجام شده به ترتیب اولویت و نیازهای اساسی و اعلامی از سوی دانشگاه ها و در چارچوب نیات خیرین هزینه می شود.

** وقف های دانشگاهی در تمام سطح كشور پراكنده است
مشاور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درباره بیشترین تعداد خیرین دانشگاه ها در مناطق مختلف كشور، اظهار كرد: بسیاری از خیرین تمایل به وقف ملك و بودجه خود در شهر و منطقه زندگی خود هستند اما میزان وقف در استان و شهرهای مختلف متفاوت است.
عسكریان ابیانه افزود: در برخی از مناطق مانند كاشان، تهران، آذربایجان، خراسان و اصفهان سابقه كمك های مردمی به دانشگاه ها بسیار بیشتر از سایر استان هاست اما وقف های دانشگاهی در تمام سطح كشور پراكنده است.
وی با اشاره به اینكه خیرین در تمامی استان ها فعال هستند، گفت: طبیعی است كه خیرین در شهرهای صنعتی و پردرآمد فعال تر باشند اما اینطور نیست كه در شهرهای تازه تأسیس خیری وجود نداشته باشد،بطور مثال سابقه كمك های مردمی به دانشگاه ها در شهرستان ابهر به 35 سال گذشته برمی گردد.

** بیشترین خیرین در دانشگاه ها از فارغ التحصیلان هستند
دبیرستاد خیرین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در خصوص وقف های خیرین ساكن در خارج از كشور به دانشگاه های داخل كشور اظهار كرد: عمده خیرین در خارج از كشور فارغ التحصیلان دانشگاه های داخلی هستند كه در جهت كمك به محل تحصیل خود قدم های مثبتی برمی دارند.
عسكریان افزود: خیرین ساكن در خارج از كشور با مراجعه به نمایندگی های علمی در سایر كشورها با وزارت علوم ارتباط برقرار می كنند و به این شكل به اوقاف خود را به دانشگاه های مد نظرشان می رسانند.
وی ادامه داد: البته خود ایرانیان در سایر كشورها نیز تشكل هایی ایجاد كرده اند كه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بواسطه نمایندگی های علمی با آنها ارتباط برقرار كرده است.

** تخصیص وقف با توجه به فرهنگ هر كشور
مشاور وزیر همچنین درباره وقف دانشگاهی در خارج از كشور اظهار كرد: قدمت كمك های خیرین در دانشگاه های خارج از كشور بسیار زیاد است، تعداد قابل توجهی از دانشگاه ها در آمریكا، كانادا و استرالیا از ریشه و اساس توسط خیرین بنا نهاده شده است.
عسكریان افزود: خیرین خارجی به صورت سیستماتیك و با توجه به فرهنگ شناخته شده مردم كشورشان در برهه های زمانی خاص وقف های خود صرف امور دانشگاهی كرده اند.
** سایت ستاد خیرین راهنمای خیرین و دانشگاه هاست
دبیرستاد خیرین وزارت علوم همچنین درباره چگونگی درخواست دانشگاه ها به كمك خیرین اظهار كرد: مسئوولان دانشگاه ها با مراجعه به سایت وزارت علوم می توانند مراحل چگونگی درخواست خود را براساس راهنمای موجود در سایت مشاهده كنند.
عسكریان ابیانه با اشاره به اینكه تمامی جزئیات شیوه وقف برای دانشگاه ها در سایت ستاد خیرین وزارت علوم مشخص شده، گفت: سایت ستاد خیرین به افراد نشان می دهد كه دانشگاه ها چگونه می توانند بنیاد تشكیل دهند و همچنین چگونگی استفاده از تسهیلات مالیاتی را نیز مشخص كرده است.
ن.م** 1200