فاروق سخنور روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: نخستين دسته از خوتكاهاي مهاجر با كاهش تدريجي دماي هوا در مناطق شمالي و آغاز فصل سرما و نيز مهيا شدن شرايط مطلوب اسكان، وارد اين تالاب شدند.
وي بيان كرد: اين پرندگان مهاجر در ادامه مسير كوچ خود از شمال به جنوب، مدتي را در اين تالاب به استراحت و تغذيه پرداخته و با كاهش دما در اين منطقه، كوچ خود را به مناطق گرمتر ادامه مي دهند.
وي اضافه كرد: اين تالاب به دليل تنوع غذايي و وضعيت و امنيت مناسب، به يكي از استراحتگاه ها و زيستگاه هاي مهم پرندگان در شمال غرب كشور تبديل شده است كه همه ساله پذيراي شمار زيادي از انواع پرندگان مهاجري است كه در مسير پرواز خود وارد اين تالاب مي شوند.
وي با اشاره به مطلوب بودن وضعيت آبي تالاب كاني برازان اضافه كرد: اين تالاب هم اكنون از وضعيت آبي مطلوبي برخوردار است كه به علت خشك شدن ساير تالاب هاي حوزه درياچه اروميه پيش بيني مي شود شمار پرندگان مهاجر اين تالاب در روزهاي آينده بيشتر شود.
سخنور مدت حضور پرندگان مهاجر در اين تالاب را متفاوت عنوان كرد و گفت: برخي از گونه هاي پرندگان زودتر و برخي ديگر ديرتر اين تالاب ها را ترك كرده و بعضي نيز زمستان خود را در تالاب هاي منطقه سپري مي كنند.
به گزارش ايرنا، خوتكا پرنده اي آبزي و از همه اردكها كوچكتر است، پرنده نر با سر بلوطي پررنگ، نوار پهن چشمي سبز رنگ حاشيهدار، نوار طولي سفيد در ناحيه شانه و 2 لكه بزرگ نخودي رنگ در طرفين دم تشخيص داده مي شود كه از دور به صورت اردك اردهاي كوچكي كه سر تيرهرنگ دارد بنظر مي رسد.
هر 2 جنس اين پرنده داراي بالي سياه و سبز براق با 2 خط بالي هستند كه پرنده ماده لكه لكه قهوهاي و نخودي بوده كه در سطح شكمي كمرنگتر و خالخال است.
تالاب بين المللي كاني برازان مهاباد با وسعتي افزون بر 910 هكتار يكي از مهمترين تالاب هاي اقماري جنوب درياچه اروميه و با ارزش ترين زيستگاه هاي انواع پرندگان آبزي و كنار آبزي مهاجر و بومي درشمال غرب كشور به شمار مي رود.
اين تالاب كه به دليل موقعيت ويژه و شرايط زيستي منحصر بفرد خود در سال 1385 به عنوان منطقه شكار ممنوع معرفي شد، به نخستين پناهگاه حيات وحش آذربايجان غربي تبديل و به اين ترتيب به عنوان يكي از مناطق چهارگانه كشور با جايگاه قانوني معرفي شده است.
بر اساس آخرين بررسي ها تعداد 75 گونه پرنده آبزي و كنار آبزي متعلق به 11 خانواده در اين تالاب شناسايي شده است كه در صورت اضافه كردن گونه هاي خشكي زي، اين تعداد به بيش از 180 گونه خواهد رسيد كه همين امر اهميت تالاب را بيش از پيش آشكار مي سازد.
از گونه هاي مهم پرندگان اين تالاب مي توان به فلامينگو، چنگر، اردك بلوطي، اردك سرسفيد، حواصيل خاكستري، پرستوي دريايي، اردك مرمري، باكلان كوچك، پليكان سفيد، چوب پا، كشم بزرگ و عروس غاز اشاره كرد.
در ميان اين پرندگان انواع نادري چون خروس كولي دم سفيد، اردك سرسفيد، اردك مرمري نيز كه در فهرست پرندگان در خطر انقراض هستند، ديده مي شود كه تاكنون در كمتر تالابي از كشور مشاهده شده است.
در منطقه كاني برازان تاكنون 45 گونه گياهي از 35 جنس و 17 خانواده شناسايي شده است كه اين گياهان 21 جامعه گياهي را تشكيل مي دهد و بيشتر گونه هاي شناسايي شده از خانواده اسفناج Chenopodiaceae و گندميان Graminae بوده و گونه هاي شناسايي شده در داخل تالاب نيز شامل ني، بوريا، جگن و گز است.
در شهرستان مهاباد علاوه بر تالاب بين المللي كاني برازان، تالاب هاي دايمي حسن خان و قوپي باباعلي و تالابهاي فصلي ديگري از جمله گروس، داشخانه و قره قشلاق نيز وجود دارد.
3020/6185/2093
مهاباد- ايرنا- رييس اداره حفاظت محيط زيست مهاباد گفت: نخستين مهمانان پاييزي تالاب كاني برازان شامل سه هزار قطعه خوتكاي مهاجر وارد اين تالاب بين المللي شدند.