به گزارش روز دوشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري ساينس ديلي، محققان براي ساخت اين ماده ابتدا ذرات «اكسيد تيتانيوم» را با لايه اي از مولكول هاي «سايكلودكسترين» مي پوشانند و مقداري از اين ماده را درون آب آلوده به بيسفونول اي مي ريزند. در مرحله بعد، آب آلوده را در معرض تابش پرتوهاي ماوراء بنفش قرار مي دهند.
سايكلودكسترين يك مولكول بي خطر مبتني بر قند است كه در توليد مواد غذايي و داروها مورد استفاده قرار مي گيرد و قادر است مولكول هاي بيسفونول اي را جذب كند.
بيسفونول اي يك تركيب شيميايي ارگانيك ساخته دست بشر است كه در فرآيند توليد پلاستيك كاربرد دارد. اين ماده براي توليد درب بطري ها، ظروف نگهداري مواد غذايي و خطوط لوله تامين آب مورد استفاده قرار مي گيرد. با وجود اين كه مقادير اندك اين ماده در نوشيدني ها و مواد غذايي براي انسان بي ضرر است، مصرف طولاني مدت آن براي سلامت كودكان مضر بوده و باعث فشار خون مي شود.
بيسفونول اي در برابر تركيبات فعال اكسيژن از جمله هيدروكسيل آسيب پذير است و در مجاورت اين مواد تجزيه مي شود. هنگامي كه اكسيد تيتانيوم در معرض تابش نور ماوراء بنفش قرار مي گيرد، هيدروكسيل آزاد مي كند. بدين ترتيب سايكلودكسترين موجود در سطح ذرات اكسيد تيتانيوم، بيسفونول اي را جذب كرده و هيدروكسيل آزاد شده در اثر تابش پرتوهاي ماوراء بنفش آن را به تركيبات شيميايي بي خطر تجزيه مي كند.
در آزمايشات اوليه محققان توانستند 90 درصد از بيسفونول اي موجود در هر ليتر آب را با استفاده از 200 ميلي گرم اكسيد تيتانيوم آغشته به سايكلودكسترين تنها در مدت يك ساعت پاكسازي كنند.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Environmental Science & Technology منتشر شده است.
علمي (6)**9259**1440
تهران- ايرنا- محققان دانشگاه رايس آمريكا با استفاده از «اكسيد تيتانيوم» ذراتي را ساختند كه قادرند يكي از مواد آلاينده آب موسوم به «بيسفونول اي» را جذب و نابود كند.