۳۰ مهر ۱۳۹۷، ۱۴:۲۶
کد خبر: 83074680
T T
۰ نفر
پایش فرونشست زمین در پنج دشت خراسان رضوی آغاز شد

مشهد- ایرنا- معاون اجرایی اداره كل زمین شناسی و اكتشافات معدنی شمال شرق گفت: پایش فرونشست زمین در پنج دشت بحرانی استان خراسان رضوی توسط كارشناسان و مهندسان این اداره كل آغاز شد.

جعفر ركنی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا علت فرونشست زمین در دشتها را استخراج بی‌ رویه آبهای زیرزمینی اعلام و بیان كرد: پایش با هدف شناسایی مناطق دارای فرونشست و تعیین نرخ سالیانه آن در دشتهای مشهد، نیشابور، خواف، جوین و بردسكن از محل اعتبارات ملی سازمان زمین شناسی و اكتشافات معدنی كشور در حال انجام است.
وی ادامه داد: تاكنون بررسی و برداشت‌های صحرایی زمین در دشتهای مشهد، نیشابور، جوین، خواف و بردسكن توسط مجریان طرح پایش به اتمام رسیده و مناطق دارای عوارض سطحی ناشی از نشست زمین شامل گسیختگی سطحی و فروچاله ‌های موضعی شناسایی و اطلاع رسانی شده اند.
معاون اداره كل زمین شناسی و اكتشافات معدنی شمال شرق گفت: هم اینك پایش میزان فرونشست به همراه پهنه بندی خطر نشست با در نظر گرفتن سایر شاخصه های مؤثر از جمله زیرساختها و مراكز جمعیتی در حال انجام است كه به زودی نتایج آن در اختیار مراجع تصمیم گیر استانی قرار خواهد گرفت.
وی افزود: طبق بررسیها اثرات فرونشست زمین در اشكال مختلفی مانند شكاف در زمینهای كشاورزی، ترك خوردگی سازه‌های دائمی و جاده‌ ها، كج ‌شدگی خانه‌ ها و ساختمانها و فرورفتن آنها، تغییر در مسیر كانالهای رودخانه ای و سامانه های تخلیه جریان و گسترش سیلابها ظاهر می شود. همچنین فرونشست زمین كیفیت محیط و زندگی را به شدت تحت تاثیر قرار می‌ دهد.
ركنی ادامه داد: فرونشست زمین در بیشتر دشتهای ایران در حال رخ دادن است و اثرات محیطی و مورفولوژیكی متفاوتی را در این آنها رقم زده كه پرداختن به آن و بررسیهای علمی در این زمینه مورد نیاز است.
وی همچنین اظهار امیدواری كرد كه دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی كه موضوع تامین اعتبار برای تكمیل اطلاعات فرونشست در دشتهای استان را از دو سال پیش مطرح كرده، اعتبار لازم برای نصب شبكه دائم GPS به منظور پایش دائمی فرونشست به ویژه در دشتهای دارای نرخ بالا را تامین كند.
استان شش میلیون و 400 هزار نفری خراسان رضوی 118 هزار و 851 كیلومترمربع معادل11 میلیون و 740 هزار و 659 هكتار وسعت دارد. 34 دشت از مجموع 37 دشت آبی این استان در وضعیت ممنوعه و بحرانی قرار دارند.
7489/1858