به گزارش ایرنا، «میخاییل گورباچف» در مقاله ای كه روز جمعه بخش هایی از آن در رسانه های روسی از جمله ار.ب.كا منتشر شد، تصریح كرد: پیمان منع موشك های هسته ای كوتاه و میان برد نخستین قربانی نظامی گری اوضاع در جهان نیست چرا كه آمریكا در سال 2002 از قرارداد منع تسلیحات پدافند موشكی خارج شد و امسال نیز به صورت یك جانبه از توافق هسته ای با ایران موسوم به برجام خارج شده است.
گورباچف تاكید كرد كه واشنگتن تلاش می كند از هر نوع محدودیت و تعهدی خارج شود و خروج آمریكا از پیمان منع موشك های هسته ای كوتاه و میان برد نیز تلاش واشنگتن برای ضربه زدن به اركان ساختار امنیت جهانی است كه پس از جنگ دوم جهانی ایجاد شد.
وی با بیان اینكه هدف كنونی دولت آمریكا رهایی از هر گونه تعهد بین المللی است، تصریح كرد: در صورت وجود اراده سیاسی، هرگونه مساله مربوط به اجرای قراردادها قابل حل است اما اقدامات دو سال اخیر رئیس جمهوری آمریكا نشان می دهد كه مقامات كاخ سفید هدف دیگری را دنبال می كنند كه فقط مربوط به موشك های هسته ای نمی شود.
گفتنی است، پیمان منع موشك های هسته ای میان برد و كوتاه برد هشتم ماه دسامبر سال 1987 بین میخائیل گورباچف آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی و رونالد ریگان رئیس جمهوری وقت آمریكا امضا شد.
براساس این پیمان، توسعه و كاربرد تمام موشك های هسته ای و غیر هسته ای كوتاه و میان برد به استثنای موشك های دریایی ممنوع شد.
این پیمان نخستین قرارداد كنترل تسلیحات هسته ای موشكی راهبردی در جهان به حساب می آید كه با توجه به اینكه در دوره جنگ سرد بین دو ابرقدرت (شوروی و آمریكا) امضا شده بود از اهمیت بسیار بالا و حیاتی برخوردار شده است.
تا سال 1991 حدود دو هزار و 700 موشك نابود شدند ضمن اینكه دو كشور اجازه بازرسی از تاسیسات یكدیگر را داشتند.
سال 2002 آمریكا از پیمان موشك های ضد بالیستیكی خارج شد و جورج بوش رئیس جمهوری وقت آمریكا دستور استقرار سپر موشكی در اروپا را صادر كرد و در مقابل ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در سال 2007 اعلام كرد كه این پیمان دیگر به سود روسیه نیست.
اروپام*391*1346**
مسكو - ایرنا - آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی كه پیمان منع موشك های هسته ای میان برد با آمریكا امضا كرده است می گوید خروج احتمالی آمریكا از این پیمان آغاز رقابت تسلیحاتی جدید در جهان به حساب می آید كه از سوی ایالات متحده كلید خورده است.