به گزارش ايرنا، نگهداري از دندان ها موضوعي هست كه بايد از كودكي آموزش داده و در فرهنگ جامعه نهادينه شود؛ به طوري كه در كشورهاي توسعه يافته اين فرهنگ به طور كامل جا افتاده و به عنوان يك موضوع عادي تلقي مي شود.
والدين وظيفه آموزش حفظ بهداشت دهان و دندان را به كودكان خود بر عهده دارند و از سوي ديگر وزارت آموزش و پرورش به عنوان متولي آموزش چند سالي است كه طرح بهداشت دهان و دندان را در بين دانش آموزان دوره ابتدايي آغاز كرده است و ﻃﺮﺡ «ﻭﺍﺭﻧﻴﺶ ﻓﻠﻮﺭﺍﻳﺪ ﺗﺮﺍپي» را در بين دانش آموزان سال اول تا ششم ابتدايي را اجرا مي كند.
وارنيش مادهاي بسيار ايمن و ارزان است و مقدار بسيار كمي از آن براي پوشش تمام دندانهاي يك كودك يا نوجوان كافي است و خطري هم ندارد.
اثربخشي وارنيش البته منوط است به زمان كافي براي تماس با دندان و به همين خاطر 2 تا چهار ساعت پس از استفاده از اين ماده بايد از خوردن و آشاميدن پرهيز شود؛ از وارنيش ميتوان حداقل 2 بار در سال و زير نظر دندانپزشك استفاده كرد.
به گفته كارشناسان در حالي كه تصور ميشود بروز پوسيدگي دندان با افزايش سن امري طبيعي است اما با فلورايد مي توان از پوسيدگي دندان ها تا 40 درصد جلوگيري كرد.
فلورايد در استخوان ها و دندان هاي در حال رشد كودكان جمع ميشود و ميناي دندان آنها را قبل از پيدايش مقاوم ميكند.
در «فلورايدتراپي»، فلورايد با مواد معدني ميناي دندان تركيب ميشود و دندان را در مقابل اسيد توليد شده توسط ميكروارگانيسم هاي پلاك ميكروبي دهان مقاوم ميسازد.
** آغاز طرح ﻭﺍﺭﻧﻴﺶ ﻓﻠﻮﺭﺍﻳﺪ ﺗﺮﺍپي ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ در همدان
معاون تربيت بدني و سلامت اداره كل آموزش و پرورش همدان گفت: طرح وارنيش فلورايدتراپي دانش آموزان مقطع ابتداي براي چهارمين سال تحصيلي پياپي در آموزشگاه هاي ابتدايي همدان آغاز شده است.
عبدالله جعفري در گفت و گو با ايرنا افزود: اين طرح در 2 مرحله و با همكاري دانشگاه علوم پزشكي استان و مراكز بهداشت شهرستان ها در تمامي مدارس ابتدايي همدان اجرا مي شود.
وي اظهار داشت: در اين طرح دندان هاي 161هزار و 500 دانش آموز دوره اول تا ششم ابتدايي در 2 نوبت 6 ماهه وارنيش فلورايدتراپي مي شوند.
جعفري عنوان كرد: ﻃﺮﺡ ﻭﺍﺭﻧﻴﺶ ﻓﻠﻮﺭﺍﻳﺪ ﺗﺮﺍﭘﻲ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ در بيش از يك هزار و 500 آموزشگاه سطح استان همدان اجرايي مي شود.
وي با قدرداني از همكاري مطلوب معاونت بهداشت علوم پزشكي همدان در اجراي اين طرح گفت: در راستاي اجراي اين طرح براي چهارمين سال متوالي خدمت ارزنده در حوزه پيشگيري در دهان و دندان به دانش آموزان استان ارايه مي شود.
جعفري اضافه كرد: علاوه بر اين طرح سه هدف اصلي، آموزش، پيشگيري و درمان نيز در مدارس توسط مراقبان سلامت و كاردان هاي بهداشت دهان و دندان به جدي دنبال مي شود.
وي بيان كرد: 300 هزار وارنيش سال قبل در اختيار دانش آموزان همداني قرار گرفت كه 300 ميليارد ريال هزينه همراه داشت.
** كاهش 60 درصدي پوسيدگي دندان دانش آموزان
رئيس مركز بهداشت شهرستان همدان نيز گفت: ميزان پوسيدگي دندان دانش آموزان دبستاني 40 تا 60 درصد كاهش داشته است.
محمد خيرانديش افزود: اين توفيق به علت اجراي طرح وارينش فلورايد و همكاري و تلاش هاي مراقبان سلامت و تكنسين هاي سلامت دندان و نيز مشاركت آموزش و پرورش محقق شد.
وي اضافه كرد: امسال نيز 145 هزار دانش آموز زير پوشش خدمات سلامت دهان و دندان قرار گرفته و از طرح وارينش فلورايد استفاده مي كنند.
رئيس مركز بهداشت شهرستان همدان يادآوري كرد: برنامه فلورايد تراپي از سال 85 آغاز شد و اين طرح با اجراي طرح تحول سلامت قوت گرفت.
خيرانديش با بيان اينكه اين طرح براي هفتمين نوبت در حال اجرا است اضافه كرد: برنامه وارنيش فلورايد تراپي پيشتر تنها بر روي كودكان گروه سني سه تا 7 سال اعمال مي شد.
وي دادن مسواك انگشتي نوزادان از لحظه تولد تا سه سالگي، فيشور سيلندر، توزيع مسواك و خميردندان، برنامه دهان عاري از پوسيدگي براي دانش آموزان دوره ششم به بعد و فلورايد تراپي را از مهم ترين اقدامات صورت گرفته در طرح تحول سلامت دهان و دندان دانست.
رئيس مركز بهداشت شهرستان همدان بيان كرد: استحكام سطوح خارجي و ميناي دندان و نيز كاهش پوسيدگي دندانها را از نتايج فلورايد تراپي دانست.
9904/2087
همدان- ايرنا- وزارت آموزش و پرورش با اجراي طرحي به دنبال ترويج فرهنگ حفظ بهداشت دهان و دندان در بين دانش آموزان است تا نوآموزان از ابتداي ورود به مدرسه راههاي نگهداري از اين مرواريد گرانبها را آموزش ببينند.