۵ آبان ۱۳۹۷، ۱۶:۵۲
کد خبر: 83080453
T T
۰ نفر
تحولات سياسي سريلانكا، نگراني هند از نفوذ چين را تشديد كرد

دهلي نو-ايرنا- تحولات سياسي اخير سريلانكا از جمله شايعه دست داشتن هند در ترور احتمالي رييس جمهور و اكنون بازگست نخست وزير قبلي به قدرت كه مخالف هند است باعث تشديد نگراني هاي دهلي نو درباره گسترش نفوذ چين در سريلانكا شده است.

به گزارش ايرنا در روز شنبه به نقل از رسانه هاي هند، بازگشت ماهيندا راجاپاكسا رييس جمهوري سابق سريلانكا به قدرت يك نگراني جديد براي هند محسوب مي شود چرا كه ماتريپيلا سريسينا رييس جمهور كنوني اين كشور روز گذشته وي را به عنوان نخست وزير جديد اين كشور معرفي كرد و سريلانكا را وارد يك بحران پيچيده سياسي نمود.
روزنامه 'تايمز او اينديا' در اين خصوص خاطرنشان كرد كه در سال 2015، هند از نفوذ خود استفاده كرد و با تشكيل يك ائتلاف با سريسينا رييس جمهور كنوني سريلانكا و رانيل ويكرم سينگ نخست وزير سابق اين كشور براي بركناري راجاپاكسا از قدرت اقدام كرد.
اين اقدام هند پس از گسترش روابط سريلانكا با چين انجام شد. راجاپكسا بندر همبانتوتا را به چين اجاره داد و به آنها اجازه داد تا بندر كلمبو را توسعه دهند. وي همچنين با پهلو گرفتن زيردريايي هاي چيني در بندر كلمبو موافقت كرد كه هند مشاهده كند كه سريلانكا در حال تبديل شدن به يك حامي قوي چين درست در همسايگي خود است.
در چهار ماه گذشته، با افزايش بحران و اختلاف در ائتلاف حاكم در سريلانكا، دهلي نو به حمايت هاي خود از هر سه بازيگر اصلي عرصه سياست سريلانكا پايان داد. به همين دليل ويكرم سينگ نخست وزير سابق سريلانكا هفته گذشته به هند سفر كرد تا حمايت دهلي نو را به دست آورد. اين سفر تنها چند روز پس از آن انجام شد كه سريسينا اتهاماتي مبني بر نقشه سازمان اطلاعات هند (RAW) براي قتل وي را مطرح كرد. در عين حال، سريسينا يك هفته بعد در تماس تلفني با نارندرا مودي نخست وزير هند، اخبار منتشر شده به نقل از وي را در خصوص نقش دهلي نو در توطئه ترورش و همچنين يك وزير سابق دفاع سريلانكا رد كرد.
وي امروز نيز پارلمان سريلانكا را معلق كرده و به اين ترتيب به تعميق بحران سياسي در اين كشور كمك كرد.
به نظر مي رسد اكنون هند سعي دارد از شدت خصومت رييس جمهوري پيشين سريلانكا نسبت به خود بكاهد. بطوري كه مودي در حاشيه نشست بيمستك در نپال يك ديدار طولاني برگزار كرد و ماه گذشته نيز سبرامانيان سوامي يكي از رهبران حزب حاكم بهارتيا جانتا پارتي( بي جي پي) كه مودي نيز به آن تعلق دارد از راجاپاكسا براي سفر به هند دعوت كرد. اما اين اولين ديدار راجاپاكسا با مودي پس از كناره گيري خود از قدرت نبود. نارندرا مودي در طول دو سفر خود به سريلانكا با راجاپكسا ديدار كرده بود. اين ديدارها با توجه به سياست راجاپاكسا در گسترش روابط با چين با وجود مخالفت هاي هند كمي غير عادي بود. راجاپاكسا تاكنون چندين بار جي ال پيريس وزير اسبق امور خارجه سريلانكا و سخنگوي كنوني حزب خود را به هند فرستاده است تا روابط خود را با دهلي نو گسترش دهد.
اما به هر حال، همانطور كه چين از بازگشت راجاپاكسا به قدرت خوشحال خواهد بود، هند داراي دلايل كافي براي نگراني از بازگشت او مي باشد چرا كه در طول نخست وزيري راجاپاكسا، چين توانست بخش اعظمي از جنوب آسيا را از حوزه نفوذ هند خارج كند.
هند از اينكه اخيرا جريان ضد هند بار ديگر به شبكه سياسي سريلانكا شده است نگراني عميقي احساس مي كند. ماهيندا سامرا سينگ وزير بنادر سريلانكا هفته گذشته اعلام كرد كه سريلانكا ترمينال كانتينري شرقي را در اختيار هند قرار نخواهد داد. هند همچنين به دنبال دسترسي به پروژه هاي مهم ديگر از جمله مركز ذخيره نفتي ، دو فرودگاه و ترمينال گاز ال ان جي در نزديكي كلمبو مي باشد اما شركت هاي هندي تنها توانسته اند يك پروژه مسكن را در شمال سريلانكا در رقابت با بخش خصوصي چين به دست آورند.
هر چند سريسينا در ابتداي زمامداري خود اعلام كرده بود كه دارايي هاي سريلانكا را در اختيار خارجي ها قرار نخواهد داد اما بعدا بندر همبانتوتا را به مدت 99 سال به چين اجاره داد.
هند داراي منافع بزرگ امنيتي در سريلانكا است و دولت مودي از گسترش نفوذ چين در اين كشور بسيار نگران است.
تحليل گران سياسي سرمايه گذاري گسترده چين در سريلانكا را بخشي از استراتژي `رشته مرواريد` پكن براي افزايش نفوذ در كشور هاي اطراف هند مي دانند.
هند نگران مقاصد نظامي چين در منطقه است به طوري كه دهلي نو نسبت به پهلو گرفتن دو زير دريايي چيني در سال گذشته در سريلانكا به شدت اعتراض كرده بود.
در طول دو سال گذشته، زيردريايي هاي جنگي چيني بارها در اقيانوس هند ديده شده اند .هرچند مقامات نظامي پكن مقابله با دزدان دريايي در خليج عدن را از دلايل حضور اين زيردريايي ها اعلام كرده اند ولي به گفته كارشناسان نظامي براي مقابله با قايق هاي كوچك دزدان دريايي، نيازي به اعزام زيردريايي هسته اي نيست.
دهلي نو منطقه اقيانوس هند را به عنوان حياط خلوت خود مي داند و مي خواهد تنها تامين كننده امنيت اين منطقه به رسميت شناخته شود.
آساق**267**1424