۷ آبان ۱۳۹۷، ۱۱:۲۰
کد خبر: 83082404
T T
۰ نفر

زمستان گذراني پرندگان مهاجر

۷ آبان ۱۳۹۷، ۱۱:۲۰
کد خبر: 83082404
زمستان گذراني پرندگان مهاجر

شهركرد- ايرنا- هرساله در فصل كوچ زمستانه، هزاران پرنده مهاجر آبزي و كنارآبزي از مناطق سيبري، كشورهاي آسيانه ميانه و تركيه، كوچ خود را به مناطق گرمسير حوزه خليج فارس آغاز و در بين مسير در تالاب چغاخور و گندمان چهارمحال و بختياري فرود مي آيند.

اين كوچ همه ساله از اواسط مهرماه شروع و تا اواخر آذرماه ادامه مي يابد كه در اين فاصله 2 تالاب بين المللي گندمان و چغاخور و تالاب هاي علي آباد و سولقان و چال تر و چال خشك در استان چهارمحال و بختياري تا يخ زدن تالاب ها پذيراي پرندگان مهاجر است.
اين پرندگان از 30 گونه پرندگان آبزي و كنارآبزي و از خانواده اردك ها، كشيم ها، مرغابي ها، چنگر، غاز خاكستري، سليم، درنا، حواصيل، اگرت، اكراس، خروس كولي و چنگرها هستند.
وجود گونه هاي ريزآبزي و آبزيان كوچك در تالاب ها، نبود آلودگي آبي و امنيت مكاني و آبگيري مناسب تالابها از مهمترين دلايل زمستان گذراني پرندگان در اين منطقه است.
وضعيت تالابها به گونه اي است كه در 2 سال گذشته گونه هاي نادر از جمله 2 گونه نادر غاز پيشاني سفيد كوچك و عقاب دريايي در تالاب هاي استان مشاهده شده اند.
تالاب بين المللي گندمان در نزديكي شهر گندمان از توابع شهرستان بروجن و در ليست 10 تالاب برتر پرنده نگري ايران است.
اين تالاب در دفتر بين‌المللي تحقيقات پرندگان آبزي لندن ثبت شده و از مناطق شكار ممنوع تحت حفاظت محيط زيست استان قرر دارد.
گونه هاي جانوري غالب اين تالاب پرندگان هستند و 15 گونه بومي از جمله چنگر، سنقر، لك لك ها، شكاري ها در اين تالاب مشاهده شده است.
در اين تالاب پستانداراني نظير گراز، شغال، گرگ، خفاش، خرگوش، روباه و انواع مارها و قورباغه ها و لاك پشت ها و ماهي هاي گورخري، سفيد، كولي و ماهي پوزه اي و سياه ماهي مشاهده مي شود.
تالاب بين المللي چغاخور با مساحت يكهزار و 500 هكتار و منطقه شكار ممنوع پيرامون اين تالاب يكهزار هكتار و تالاب گندمان با يكهزار و 70 هكتار مساحت در نزديكي تالاب چغاخور قرار گرفته و با 2 هزار و 219 متر ارتفاع از سطح دريا، بلندترين تالاب كشور است.
مرغابي، كولي، لك لك سفيد، كشيم، انواع حواصيل، مرغابي سانان، فلامينگو، باكلان، يلوه، قو، سليم، كاكاني ها اكراس و آبزياني مانند ماهي كپور، ماهي گورخري و خزندگاني از جمله لاك پشت در اين تالاب زندگي مي كنند.
تالاب سولقان، علي آباد، چال تر و چال خشك از تالاب هاي فصلي استان چهارمحال وبختياري است و بيشتر در فصل پاييز و زمستان در پي بارش هاي برف و باران آبگيري مي شوند و مكاني براي پرندگان مهاجر و زادآوري پرندگان آبزي است.
رئيس محيط زيست شهرستان بروجن با اشاره به بارش هاي چند روز اخير و همچنين اجراي طرح هاي آبگيري و اختصاص حق آبه به تالاب هاي شهرستان و هدايت آب چشمه ها و رودخانه هاي حاشيه با آغار فصل پاييز به سمت تالاب افزود: وضعيت تالابهاي استان براي زمستان گذارني پرندگان بسيار مساعد است.
مرتضي منصوري افزود: آبگيري تالاب گندمان با كم شدن آبياري بخش كشاورزي در 6 روستاي بالادست تالاب گندمان آغاز شده كه اين امر در كاهش آتش سوزي هاي تالابي و افزايش مهاجرت پرندگان به اين تالابها نقش داشته است.
وي گفت: به دليل خشكسالي هاي اخير و همچنين بهره برداري غير اصولي از آب هاي رودخانه ها و تالابها، وضع آنها بحراني بوده كه در يك برنامه پنج ساله برنامه ريزي براي احياي تالابهاي استان آغاز شده است.
مديركل حفاظت محيط زيست چهارمحال وبختياري نيز با اشاره به حضور بيش از 50 هزار پرنده براي زمستان گذراني در تالاب هاي استان افزود: در چند سال اخير تا 150 هزار پرنده در تالابهاي استان زمستان گذارني مي كردند.
شهرام احمدي افزود: ورود پرندگان مهاجر براي زمستان گذاراني از 15 مهرماه آغاز و تا آذرماه و در اصل تا زمان يخ زدگي تالابها در استان ادامه دارد.
وي گفت: احداث بند خاكي، تخصيص حق آبه به تالابها، آموزش نيروي انساني و جوامع محلي حاشيه تالاب ها، استفاده از سامانه هاي توليد انرژي خورشيدي و ساخت پايگاه هاي اطفاي حريق از اقدامات انجام شده براي احياي تالاب هاي استان است.
وي گفت: هم اكنون با ايجاد بندهاي خاكي توسط محيط بانان و جوامع محلي در زمان بارندگي و هدايت آب هاي سطحي به منطقه، 90 درصد تالاب گندمان احيا شده است.
وي گفت: با احياي اين تالاب سال گذشته 19 گونه پرنده براي نخستين بار در تالاب گندمان مشاهده شد.
وي با اشاره به ممنوعيت شكار در تالابهاي بين المللي چغاخور و گندمان از مردم خواست در صورت مشاهده پرندگان كنار آبزي در منازل و زمين هاي كشاورزي از شكار و همچنين زنده گيري آنان جلوگيري و اقدام به رهاسازي پرندگان در حاشيه تالاب ها كنند.
7360/6021