به گزارش روز دوشنبه ايرنا، جان بولتون مشاور امنيت ملي آمريكا كه چند روز پيش به ارمنستان سفر كرده بود، با مقامات ارشد اين كشور از جمله نيكول پاشينيان نخست وزير موقت و مقامات ديگر ديدار و گفت و گو كرد. اين در حالي است كه قبل از آن نيز رودي جولياني وكيل شخصي دونالد ترامپ و شهردار سابق نيويورك به ارمنستان سفر كرد و در يك نشست اورآسيا حضور يافت.
پيش از آنها نيز شماري از مقامات ارشد غرب از جمله آنگلا مركل صدراعظم آلمان، امانوئل مكرون رئيس جمهوري فرانسه و جاستين ترودو نخست وزير كانادا به ارمنستان سفر كردند كه نشان مي دهد جايگاه اين كشور منطقه قفقاز براي كشورهاي غربي مهم به شمار مي رود.
ارمنستان با حدود 30 هزار كيلومتر مربع مساحت و سه ميليون نفر جمعيت در منطقه قفقاز كه پس از فروپاشي شوروي در سال 1991 (1370) استقلال يافت، با تركيه، گرجستان، جمهوري آذربايجان و ايران هم مرز است.
** فروش سلاح هاي آمريكا به ارمنستان مغاير با حل مناقشه قره باغ
جان بولتون درسفر به ارمنستان مسئله فروش سلاح هاي آمريكايي را به اين كشور مطرح كرد كه نيكول پاشينيان نيز ضمن استقبال گفت كه دولت ايروان در صورت دريافت پيشنهاد خوب اين مسئله را بررسي خواهد كرد.
بولتون گفت كه به رغم اينكه كنگره آمريكا در فروش سلاح به ارمنستان و جمهوري آذربايجان محدوديت هايي ايجاد كرده، اما مي توان استثناهايي در اين راستا قائل شد.
مشاور امنيت ملي آمريكا در حالي پيشنهاد فروش سلاح به ارمنستان را مطرح كرده كه پيش از سفر به ارمنستان به جمهوري آذربايجان نيز رفت و از حل و فصل صلح اميز مناقشه قره باغ حمايت كرد. اين رفتارهاي متناقض بولتون نشان مي دهد كه دولت ترامپ از هر روش به ظاهر جذابي براي جلب حمايت كشورها براي حركت در مسير سياستهاي آمريكا استفاده مي كند. قطعا طرح فروش سلاح هاي آمريكايي به ارمنستان نگراني و خشم مقامات جمهوري آذربايجان را به همراه خواهد داشت كه اين خود به تنش ها ميان باكو- ايروان در مناقشه قره باغ دامن خواهد زد.
**بهانه حمايت از دمكراسي هاي نوپا براي نفوذ
مشاور امنيت ملي آمريكا همچنين از تحولات اخير ارمنستان كه منجر به انقلاب در اين كشور شد، استقبال كرد و گفت كه واشنگتن از چشم انداز فوق العاده در ارمنستان براي تبديل شدن به يك دمكراسي باثبات و پايدار حمايت مي كند. بولتون همچنين در حالي از گسترش همكاري هاي اقتصادي با ارمنستان استقبال كرد كه به نظر مي رسد دولت ترامپ به اهميت استراتژيك منطقه اي ارمنستان پي برده و به دنبال همسو كردن ايروان با واشنگتن است.
اينكه دولت ترامپ، ارمنستان را كشوري مهم در منطقه قفقاز مي داند و گسترش روابط با ايروان را جزو اولويت هاي اصلي خود قرار داده، نشان مي دهد كاخ سفيد برنامه هايي براي نفوذ هر چه بيشتر در ارمنستان دارد.
** طرح دور كردن ارمنستان از روسيه و اروپا
به نظر مي رسد ديگر هدف آمريكا در اين راستا دور كردن ارمنستان از اروپا و روسيه است. با توجه به اينكه جايگاه ارمنستان براي دولت ترامپ با اهميت است، واشنگتن تلاش مي كند مقامات ايروان را متقاعد كند در صورت حركت در مسير سياستهاي واشنگتن، ارمنستان نيز امتيازهايي خواهد گرفت.
در حالي پاشينيان بارها اعلام كرده كه دولتش به دنبال ايجاد رابطه همزمان با همه كشورها در مسير منافع ملي ارمنستان است كه به نظر مي رسد امريكايي ها به تكاپو افتاده اند تا امتيازهاي بيشتري به ارمنستان بدهند و اين كشور را از روسيه و اروپا دور كنند.
** نگراني آمريكا از تعميق روابط ايران- ارمنستان
بولتون چند روز پيش و پس از ديدار با پاشينيان طي گفتگو با راديو ليبرتي(اروپاي آزاد) ضمن تكرار ادعاهاي خود عليه ايران، يك هدف را نيز دنبال كرد: اعمال فشار در متقاعد كردن مقامات ارمنستان براي همراهي واشنگتن.
روابط ايران و ارمنستان سالهاست برپايه دوستي و احترام متقابل بنا شده و هر دو كشور از گسترش روابط دوجانبه استقبال كرده اند. لغو رواديد، ايجاد منطقه آزاد مرزي و همجواري آن با منطقه آزاد ارس و انعقاد تفاهمنامه همكاري با اتحاديه گمرگي اورآسيا فرصت هاي فراواني را براي تجار و فعالان اقتصادي دو كشور ايجاد كرده است.
پس ازحضور نيكول پاشينيان درسمت نخست وزيري ارمنستان، مسئله گسترش روابط ايران و ارمنستان بار ديگر مطرح شد وپاشينيان نيز بر تعميق روابط اقتصادي دوجانبه تاكيد كرد. ارمنستان همچون ديگر كشورهاي عضو اتحاديه اقتصادي اورآسيا با ايران تبادلات اقتصادي گسترده اي دارد به طوري كه در سال 2017، حجم معاملات تجاري اين دو كشور به حدود 263 ميليون دلار رسيد.
به نظر مي رسد گسترش روابط اقتصادي ايران- ارمنستان، آمريكايي ها را نگران كرده و به همين دليل دولت ترامپ در اين مسير به دنبال اعمال فشار به ايروان است.
بولتون در ارمنستان گفته بودكه دولت ترامپ به دنبال فشاراقتصادي به ايران است و در اين راستا به نظر مي رسد كه بصورت غيرمستقيم پيام هايي را در مورد نزديكي روابط ايروان - تهران به نخست وزير موقت اين كشور داده است.
مشاور امنيت ملي دولت ترامپ در حالي به پاشينيان گفت كه واشنگتن به دنبال صدمه زدن به دوستانش در مسير افزايش تحريم ها عليه ايران نيست كه عنوان كرد، از ديد واشنگتن، مرز ايران- ارمنستان مسئله اي مهم در اين راستا به شمار مي رود.
اظهارات اين مقام ارشد آمريكايي نشان مي دهد كه دولت ترامپ در مورد گسترش روابط ايران و ارمنستان خشنود نيست و عملا مي خواهد با دخالت در امور داخلي اين كشور، ايروان را با خود همراه كند.
كارشناس مسائل بين الملل
پايان
تهران- ايرنا- سفر اخير 'جان بولتون' و 'رودي جولياني' دو سياستمدار شناخته شده آمريكايي به ارمنستان و مباحث مطرح شده در مذاكرات بولتون با مقامات ايروان نشان مي دهد كه دولت ترامپ به دنبال اهداف خاصي در اين منطقه بوده و سياستهاي جديدي از جمله تحت فشار گذاشتن ايروان را دنبال مي كند.