۱۰ آبان ۱۳۹۷، ۱۱:۱۸
کد خبر: 83085325
T T
۰ نفر

كاوش قلعه آلاجوق گرمي آغاز شد

۱۰ آبان ۱۳۹۷، ۱۱:۱۸
کد خبر: 83085325
كاوش قلعه آلاجوق گرمي آغاز شد

اردبيل- ايرنا- معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اردبيل از آغاز كاوش قلعه آلاجوق در شهرستان گرمي مغان خبر داد.

به گزارش ايرنا ، كريم لطفي روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگاران ا بيان اينكه اين قلعه در محدوده سد عمارت شهرستان گرمي قرار دارد ، افزود: كاوش ها با مجوز پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي كشور تا 10 آذر ماه ادامه خواهد داشت و انتظار مي رود با اتمام فاز نخست كاوش ها بتوان تخمين دقيق تري از قدمت تاريخي اين منطقه برآورد كرد.
وي ادامه داد: قلعه آلاجوق از آثار دوره سلجوقي است كه داراي رج ديده باني، آب انبار و يك روستاي مسكوني دوره سلجوقي است.
شهرستان گرمي مغان در شمال اردبيل واقع شده و يادگار ايران باستان و بجاي مانده از دوران كهن تيموري و اشكاني است كه ميراث فرهنگي نقش بسته در لابلاي صفحات سرگذشتش اهميت تاريخي اين منطقه را فرياد مي زند.
بر اساس اعلام اداره كل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري استان اردبيل ، گرمي با ثبت بيش از 220 اثر بيشترين آثار تاريخي ثبت شده در استان را دارد.
به گفته كارشناسان ، آثار تاريخي گرمي بيشتر در درون تپه ها و قلعه هاي باستاني در خاك مدفون بوده و اين ويژگي در پاسداري از ميراث فرهنگي اين منطقه در رهگذر زمان نقش مهمي ايفا كرده است.
قلعه هاي تاريخي آنزر ، يئل سويي و برزند در بخش انگوت ، تپه هاي باستاني آغامعلي در بخش مركزي ، تپه سلاله در روستاي سلاله و خرمن تپه سي در روستاي شيخ لر بخش موران و شاه تپه سي كه محل تاجگذاري نادر شاه افشار بوده از تاريخ پرفراز و نشيب و قابل تامل گرمي حكايت دارد.
از ديگر جاذبه هاي تاريخي گرمي قبور خمره اي و صندوقي شكل روي تپه هاي طبيعي كوچك در بخش موران است كه در بين مردم به نام (دوه بويني) يعني گردن شتر شهرت دارد.
سيدمحمد ابراهيمي در كتاب پژوهشي در جغرافياي مغان از بررسي هاي ژاك مورگان باستان شناس فرانسوي در سال 1901 ميلادي در گرمي خبر داده و نوشته است: اين باستان شناس اشياي بدست آمده از قبور تاريخي گرمي را از 2100 تا ابتداي هزاره اول قبل از ميلاد تاريخ گذاري كرده است.
به عقيده صاحبنظران يافته شدن نخستين پارچه بازمينه شطرنجي و نشان خورشيد در روستاي سلاله بخش موران كه در موزه ملي ايران نگهداري مي شود ، آثار ويران شده يك شهر در اطراف روستاي شكراب در زمين هاي معروف به شت و قبر هايي احاطه شده از سنگ در بالاي كوه صلوات از صفحات كتيبه ضخيم تاريخ گرمي است كه حيرت هر بيننده اي را برمي انگيزد.
گفته مي شود سنگ قبرهاي تاريخي گورستان حفاظت شده روستاي آليله بخش مركزي گرمي با نقوش هندسي دوره اسلامي مربوط به تيموريان بوده و قدمت اين سنگ ها به 750 سال پيش برمي گردد.
بر اساس تحقيقات باستان شناسان، شهر گرمي در قديم الايام يكي از مراكز عمده استقرار اشكانيان بوده و آثاري از دوره اشكاني در روستاهاي رمضانلو ، دريامان و پرمهر اين شهرستان كشف شده است.
6018/6016/