به گزارش روز شنبه ايرنا، ملا عبدالغني برادر يكي از موسسان گروه طالبان در سال 1994 ميلادي و از ساكنان «قندهار» افغانستان بود، استاني كه در حقيقت مركز اصلي تمركز قدرت اين گروه در افغانستان بود و رهبر طالبان از قندهار مدت ها به عنوان پايتخت قدرت گروهش استفاده مي كرد.
ملا برادر در استان هاي غربي افغانستان و همچنين كابل پايتخت به عنوان يكي از فرماندهان طالبان جنگيده است و بعد از اشغال كابل از سوي طالبان و تشكيل حكومت آنها با عنوان «امارت اسلامي» وي به معاونت وزارت دفاع منصوب شد.
برادر متولد شهرستان «دهراود» در استان ارزگان و از قوم «پوپلزي» است و شمار زيادي از فرماندهان قدرتمند و شاخص طالبان به همين استان و زادگاه او تعلق دارند.
ملا برادر پس از سقوط طالبان در سال 2001 ميلادي و آغاز دوباره جنگ هاي اين گروه عليه نيروهاي غربي وارد شده به افغانستان به رهبري آمريكا و دولت هاي مستقر در افغانستان، رهبري شوراي «كويته» طالبان را كه در شهر كويته مركز ايالت «بلوچستان» كشور پاكستان تاسيس شد، برعهده گرفت و هم زمان به عنوان معاون «ملا محمد عمر» رهبر وقت گروه طالبان نقش ايفا مي كرد.
وي در نهايت سال 2010 ميلادي پس از آن كه شايعه شد كه او علاقمند به گفت وگوهاي صلح با دولت سابق افغانستان است، از سوي نيروهاي پاكستاني با مساعدت آمريكايي ها در شهر كراچي بازداشت و روانه زندان شد اما هيچ گاه صحت چنين شايعه اي ثابت نشد.
اما وزارت امور خارجه افغانستان در آن مقطع و حتي چند سال بعد از آن تلاش كرد كه ملا برادر را از زندان پاكستان آزاد و به داخل منتقل كند كه همه اين تلاش ها ناكام ماند و ملا برادر براي سال ها در زندان باقي ماند و حتي خبرهايي در رسانه هاي افغانستان منتشر شد كه وي وضعيت رواني مناسبي ندارد.
در 29 مهرماه گذشته روزنامه هاي پاكستان خبر رهايي وي را از زندان منتشر كردند و برخي نيز از خروج او از زندان و حصر خانگي او و خانواده اش در مهمانسراي ارتش پاكستان خبر دادند تا اين كه در نهايت با گذشت يك هفته، سفارت پاكستان در كابل در مصاحبه با يك رسانه محلي آزادي برادر را تائيد كرد.
سفارت پاكستان در كابل در اين گفت وگو بر اساس گزارش اين رسانه محلي مدعي شده است كه ملا برادر و ملا«صمد ثاني» در راستاي تأمين صلح به رهبري و مالكيت افغان ها از زندان رها شده اند.
پس از تائيد سفارت پاكستان نوار صوتي منصوب به ملا برادر در صفحات اجتماعي منتشر شد كه از طرفداران خود خواسته است، در هر جايي كه مستقر هستند باقي بمانند و دست به تحركي نزنند.
وي خطاب به طرفداران خود به نام بزرگان طالبان و افراد اين گروه گفته بود كه تا زمان استقرار وي در يك جاي مشخص كاري انجام ندهند و منتظر خبر او براي زمان بندي ملاقات و تعيين اهداف كاري باشند و البته طالبان صحت انتصاب نوار صوتي را به ملا برادر تائيد كرده است.
صحت رهايي ملا برادر در افغانستان واكنش هاي متفاوتي در پي داشت و شماري از مقامات و شخصيت هاي سياسي اين كشور اظهاراتي در اين باره داشتند.
يكي از معاونان سخنگوي رياست اجرايي دولت وحدت ملي افغانستان اعلام كرد كه دولت افغانستان در جريان رهايي ملا برادر نبوده است و پاكستان به صورت يكجانبه اقدام به رهايي وي كرده است.
كاخ رياست جمهوري افغانستان هم با انتشار اطلاعيه اي از ديدار رئيس جمهوري اين كشور با فرمانده ستاد مركزي نيروهاي آمريكايي در جريان سفرش به كابل نوشت كه دولت افغانستان از هر اقدامي كه براي تأمين صلح در اين كشور موثر واقع شود، استقبال مي كند اما اشاره اي به داستان ملا برادر نكرده بود.
«فضل هادي مسلم يار» رئيس مجلس سناي افغانستان هم از رهايي ملا برادر استقبال كرد و آن را خبر خوشي خواند.
«جاويد لودين» معاون سابق سياسي وزارت خارجه افغانستان هم در واكنش به رهايي ملا برادر اعلام كرد كه تلاش هاي چند ساله وي همراه با «رنگين دادفر اسپنتا» مشاور امنيت ملي رئيس جمهوري سابق به اندازه تلاش سه هفته اي «زلمي خليل زاد» نماينده جديد آمريكا براي گفت وگو با طالبان در راستاي صلح افغانستان ثمر نداشت.
اشاره لودين به تلاشي است كه در زمان دولت كرزاي براي آزادي ملا برادر انجام شد تا از آن امتياز براي ترغيب گروه طالبان به نشستن پشت ميز مذاكرات صلح استفاده شود كه هرگز به رغم آنكه آمريكايي ها ارتباط نزديكي با پاكستان داشتند، محقق نشد.
آزادي ملا برادر را اگر چه به سفر 10 روزه خليل زاد به عنوان مامور ويژه امور خارجه آمريكا براي پيگيري صلح افغانستان به منطقه و ديدار با مقامات پاكستان نسبت مي دهند؛ اما هيچ خبر موثقي براي صحت اين احتمال منتشر نشده است.
در ارتباط با دادن امتياز به طالبان براي مذاكره، امروز رسانه هاي افغانستان به نقل از «آسوشتيدپرس» نوشتند كه «محمد فضل آخند»، «ملانورالله نوري»، «خيرالله خيرخواه»، «عبدالحق وثيق» و «مولوي محمد نبي عمري» كه در سال 2015 از زندان گوانتانامو در مقابل آزادي يك افسر آمريكايي از سوي طالبان آزاد شده بودند، براي گفت وگوهاي صلح به دفتر قطر رسيده اند.
درباره اينكه افراد رها شده طالبان از گوانتانامو در اين مدت كجا بودند؟ و چرا تازه به دفتر قطر رسيده اند، اشاره اي نشده است.
نتيجه آزادي يكي از رهبران مهم طالبان كه از هواداران زيادي در درون طالبان برخوردار است، از سوي پاكستان؛ هرچه باشد بدون شك، نخستين گام عملي همسايه جنوبي افغانستان براي صلح در اين كشور است.
صلح دولت افغانستان با طالبان نيازمند حضور يك چهره موثر و مورد اعتماد طالبان دارد تا بتواند انشعاب هاي شكل گرفته را پس از فوت مرموز ملاعمر رهبر اصلي طالبان و كشته شدن «اخترمحمد منصور» رهبر دوم اين گروه كه با هواپيماي بدون سرنشين آمريكا در داخل پاكستان انجام شد، دوباره آنها را به هم پيوند دهد.
ملا برادر سال هاي زيادي را در زندان پاكستان بسر برده و دو رهبر اصلي و موسس گروه طالبان نيز از بين رفته اند و ملا «هيبت الله آخوند زاده» رهبر حاضر طالبان است و اين كه ملا برادر از چه جايگاهي در بين طالبان برخوردار است در آينده نزديك روشن خواهد شد.
افراد انشعابي طالبان به رهبران بعدي طالبان وفاداري نشان نمي دهند و راه خود را جدا كرده اند اما اميد هست كه با حضور دوباره ملا برادر شايد بتواند براي برداشتن اختلاف هاي بوجود آمده بين آنها اثرگذار باشد و روند صلح را بهبود بخشد.
اكنون بايد منتظر ماند و ديد ملا برادر پس از استقرار خود چه اقدامي را انجام مي دهد و واكنش رهبران كنوني طالبان به او چه خواهد بود و در حقيقت اين دو واكنش است كه نشان مي دهد، صلح با گروه طالبان در افغانستان چقدر ممكن است.
شبد**آساق*291*1104*1455**1379
كابل - ايرنا - رسانه هاي پاكستان هفته گذشته از آزادي «عبدالغني برادر» مرد شماره دو گروه طالبان از زندان اين كشور خبر دادند و در پي آن سفارت پاكستان در شهر كابل ضمن تائيد اين خبر آن را اقدامي در راستاي كمك به روند مذاكرات صلح در افغانستان برشمرد.